ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ – «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης»

Εκτενής απάντηση στις καταγγελίες της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών για την συνεργασία της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής και της ΕΠΡΟΨΥΗ, έδωσε ο Διευθυντής της Κλινικής, Θωμάς Υφαντής

 

 

 

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, ο Καθηγητής και Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Θωμάς Υφαντής, απαντά στις καταγγελίες της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών για την συνεργασία της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής και της ΕΠΡΟΨΥΗ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Υφαντής σημειώνει ότι η ΕΠΡΟΨΥΗ δεν αποτελεί ιδιωτικό φορέα και ότι η συνεργασία θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του ψυχιατρικού τομέα.

Αρχικά στην απάντηση ο κ. Υφαντής κάνει γνωστό πως το υπουργείο Υγείας δημοσίευσε στις 29/07/2022 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη μιας Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στα Ιωάννινα, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών στις 26/8/2022 και καταληκτική ημερομηνία έναρξης της απορρόφησης των κονδυλίων στις 31/12/2022.

«Χωρίς να αποτελεί οπωσδήποτε υποχρέωση, το Υπουργείο μοριοδοτεί σημαντικά συνέργειες μεταξύ διαφόρων φορέων (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, τοπική αυτοδιοίκηση, φυσικά πρόσωπα κλπ). Μέχρι την πρόσκληση αυτή, ο μεγάλος όγκος των χρηματοδοτήσεων νέων δομών ψυχικής υγείας απευθυνόταν σχεδόν αποκλειστικά σε Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ), όπως και η ΕΠΡΟΨΥΗ, που είναι δομές του ευρύτερου δημόσιου τομέα που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ελέγχονται από την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και παρέχουν υπηρεσίες δωρεάν. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα σε ΝΠΔΔ, όπως το Νοσοκομείο μας, να συμμετάσχουν στην κατανομή αυτή των πόρων. Άλλωστε, στην τωρινή πρόσκληση, προτάσεις συνέργειας με ΑΜΚΕ έχουν κάνει πολλά Νοσοκομεία και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη την επικράτεια», αναφέρει.

Και στη συνέχεια σημειώνει τα εξής: «Επιλέξαμε να συμμετάσχουμε στην πρόσκληση σε συνεργασία με μια ΑΜΚΕ με την οποία ήδη συνεργαζόμαστε για πάνω από 30 χρόνια και την εμπιστευόμαστε, την ΕΠΡΟΨΥΗ, βασιζόμενοι στα κάτωθι δεδομένα:

Η ΕΠΡΟΨΥΗ δεν είναι ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρεία. Είναι ΑΜΚΕ που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην περιοχή μας από το 1991, χρηματοδοτείται από το κράτος, ελέγχεται από την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και έχει υποστεί πλήθος ελέγχων τα 30 και πλέον χρόνια που λειτουργεί, χωρίς να έχει βρεθεί η παραμικρή ατασθαλία.

Από ιδρύσεώς της, στο ΔΣ της ΕΠΡΟΨΥΗ συμμετείχαν όλοι οι Καθηγητές του Τμήματος, συνήθως ως πρόεδροι ή αντιπρόεδροι, όπως και μεγάλος αριθμός συναδέλφων ψυχιάτρων, ψυχολόγων και άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που υπηρετούσαν στο ΕΣΥ.

Ο υπογράφων ίδρυσε την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας και διετέλεσε επί τετραετία Επιστημονικός της Υπεύθυνος, μια Κινητή Μονάδα για το έργο της οποίας αισθάνομαι υπερήφανος, όπως υποθέτω και το σύνολο των κοινοτήτων που εξυπηρετεί. Γι’ αυτήν την …ΣΔΙΤ δεν ακούστηκε ποτέ κάποια διαμαρτυρία…

Η ΕΠΡΟΨΥΗ είναι από ετών στενά συνδεδεμένη με την Ψυχιατρική Κλινική τόσο ουσιαστικά όσο και θεσμικά με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής.

Το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δυο δομών είναι άριστο και διέπεται από εμπιστοσύνη, εκτίμηση και αγάπη. Ενδεικτικά αναφέρω ότι με απόφαση της Ιατρικής Σχολής οι ειδικευόμενοι στην Ψυχιατρική εκπαιδεύονται στην Κινητή Μονάδα της ΕΠΡΟΨΥΗ και επισκέπτονται καθημερινά τους ασθενείς στα σπίτια τους στα χωριά τους, εμπειρία πολύτιμη και αναντικατάστατη. Επίσης, καθημερινά, προς τιμή τους, εργαζόμενοι στις δομές της ΕΠΡΟΨΥΗ συμμετέχουν κυκλικά στις δραστηριότητες της Κλινικής, συνδέονται με τους ασθενείς μας και τους συνοδεύουν κατά την μετάβασή τους από την κλινική στις δομές αποκατάστασης και στην κινητή μονάδα. Ούτε γι’ αυτές τις …ΣΔΙΤ έχει ακουστεί κάποια φωνή διαμαρτυρίας… Εν κατακλείδι, κρίναμε ότι η ΕΠΡΟΨΥΗ, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ανήκουσα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι στον ιδιωτικό τομέα, πληροί τα δικά μας κριτήρια ώστε να την εμπιστευτούμε σε μια νέα συνεργασία».

Στη συνέχεια ο κ. Υφαντής αναφέρεται στη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, η οποία ιδρύθηκε το 2007 με έμπνευση και πρωτοβουλία του κ. Μαντά, ο οποίος μετέφερε τεχνογνωσία από το εξωτερικό, και με τη στήριξη του συνόλου του Τμήματος.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Σήμερα υπεύθυνος της μονάδας είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Πετρίκης και στη Μονάδα εντάσσονται ένας ειδικευόμενος την Μονάδα οξέων για την αντιμετώπιση της κρίσης και μια ψυχολόγος και ένας επισκέπτης υγείας στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Η επίρριψη ευθυνών γι’ αυτή την υποστελέχωση στον τωρινό διευθυντή που επιχειρείται, πέφτει στο κενό, καθώς όλοι γνωρίζουν τις προσπάθειές μου για πλήρη στελέχωση όλων των τμημάτων.

Κατόπιν αυτών και με δεδομένη την αναγκαιότητα πλήρους στελέχωσης της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης, κρίναμε ότι θα έπρεπε να επεξεργαστούμε μια φόρμουλα συνεργασίας με την ΕΠΡΟΨΥΗ ώστε τύποις να είναι δυο οι Μονάδες, ουσιαστικά όμως να είναι ένα σώμα. Αυτό θα γινόταν εάν Επιστημονικά Υπεύθυνος θα ήταν το ίδιο πρόσωπο και στις δυο Μονάδες, εν προκειμένω ο Καθηγητής Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής. Αντιπαρέρχομαι το ασεβές ύφος της περιγραφής του καταγγέλλοντος, ο οποίος υποβαθμίζει τον Καθηγητή του, που επι 35 χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κοινότητα, σε υπαλληλίσκο της ΕΠΡΟΨΥΗ που «τον απολύει όποτε θέλει». Καθώς λοιπόν Επιστημονικά Υπεύθυνος θα είναι και στις δυο δομές ο Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής, είναι αναληθές ότι την επιστημονική ευθύνη της νέας Μονάδας θα την έχει η ΕΠΡΟΨΥΗ. Είναι το Νοσοκομείο που θα έχει την επιστημονική ευθύνη και των δυο Μονάδων, δια του Διευθυντού της Ψυχιατρικής Κλινικής».

Αμέσως μετά ο κ. Υφαντής απαντά για το κτίριο και τη δικτύωση των υπηρεσιών και στη συνέχεια σημειώνει: «Οι πρόσφατες αντιδράσεις σε αυτή τη συνέργεια διέπονται από την αντίληψη ότι οι όμορες δομές ψυχικής υγείας, επειδή ανήκουν στον ευρύτερο και όχι στον στενό δημόσιο τομέα, είναι ανταγωνιστικές του δημοσίου τομέα δομές, κάτι σαν «εχθροί» που απειλούν το δημόσιο σύστημα υγείας (ανήκουσες όμως και αυτές στο δημόσιο!) και που θα πρέπει να απομονωθούν. Είναι μια αντίληψη που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, όπως η πορεία μας τεκμηριώνει. Είναι μια αντίληψη διχαστική, ενάντια στις αρχές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, και εν τέλει επικίνδυνη για τους ίδιους τους ασθενείς μας, καθώς το προσωπικό πολώνεται και διχάζεται, κι αυτό έχει ασφαλώς αντίκτυπο και στους ασθενείς μας»

Και καταλήγοντας αναφέρει: «Αυτό που διακυβεύεται και σε τελευταία ανάλυση αυτό που απασχολεί την κοινότητα και τους πολίτες, είναι η ύπαρξη μιας πλήρως στελεχωμένης Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στην κοινότητα. Η Ψυχιατρική Κλινική διαχρονικά από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα είναι ταγμένη να υπηρετεί την κοινότητα παρέχοντας κοινοτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε αυτήν και καμία μικροπολιτική αντιπαράθεση δεν θα αναστείλει τις προσπάθειές μας. Δεν θα παρεκκλίνουμε ούτε κεραία από το έργο μας και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης βασιζόμενοι στις αρχές και τις αξίες μας και εκμεταλλευόμενοι κάθε μέσο και κάθε τρόπο που θα έχει ως αποτέλεσμα την δωρεάν παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στον πολίτη».