Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Στα Γιάννενα το συνέδριο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες

Θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 30 και 31 Οκτωβρίου με θέμα «Αξιοποίηση και Διαχείριση Λιμνών. Δύο λέξεις, πολλές έννοιες και ερμηνείες»

 

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, προσκαλούν στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου με θέμα: «Αξιοποίηση και Διαχείριση Λιμνών. Δύο λέξεις πολλές έννοιες και ερμηνείες»

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα στο ξενοδοχείο Grand Serai και στο Κέντρο Προβολής Σπηλαίου Περάματος «Άννα Πετροχείλου», στις 30 και 31 Οκτωβρίου, αντίστοιχα.

Στόχοι του συνεδρίου είναι, η ενημέρωση για το Σύμφωνο Δημάρχων, την παγκόσμια πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια, οι δυνατότητες άθλησης και ψυχαγωγίας στο λιμναίο και παραλίμνιο περιβάλλον, με την παρουσίαση καλών πρακτικών, η διαχείριση και αποκατάσταση των λιμναίων οικοσυστημάτων, με έμφαση στο ρόλο του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, από τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς και τα υδατοδρόμια σε λίμνες και οι προϋποθέσεις, προοπτικές και τα οφέλη από τη λειτουργία τους.

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρώσουν η επίσκεψη και ξενάγηση στο Νησί των Ιωαννίνων, στο Κάστρο και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, η ξενάγηση στο σπήλαιο Περάματος και η παρακολούθηση δια ζώσης πτήσης υδροπλάνων στην λίμνη Παμβώτιδα. Οι συμμετέχοντες  θα έχουν επίσης την ευκαιρία να περιηγηθούν στην κινητή έκθεση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων.

Το διήμερο συνέδριο αποσκοπεί τόσο στην ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ των μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και της τοπικής κοινωνίαςγύρω από τα θέματα αξιοποίησης και διαχείρισης λιμνών, όσο και στην ενημέρωση – ευαισθητοποίηση για τις ιδιαιτερότητεςτων μοναδικών αυτών οικοσυστημάτων και την ανάγκη μακροπρόθεσμης διαφύλαξή τους, όπως αναδεικνύεται και μέσα από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Πρόσθετα θα δημιουργηθούν οι επαφές για μελλοντική συνεργασία και αλληλοενημέρωση, καθώς η αειφόρος διαχείριση των λιμνών αποτελεί κοινό στόχο του Δικτύου πόλεων με λίμνες και των Φορέων Διαχείρισης Π.Π.

Για την υγειονομική προστασία των συμμετεχόντων, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και των περιηγήσεων, θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα τήρησης των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων.

Για τη συμμετοχή στο Συνέδριο είναι απαραίτητη η βεβαίωση εμβολιασμού ή το πιστοποιητικό νόσησης (μέχρι 180 ημέρες από την νόσηση). Θα ζητούνται από την Γραμματεία κατά την εγγραφή συμμετοχής. Στους εσωτερικούς χώρους είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

Το πρόγραμμα του διημέρου

Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ως εξής:

Σάββατο 30 Οκτωβρίου – GRAND SERAI

09:00 – 09:30 Προσέλευση, εγγραφή

09:30 – 10:00 Χαιρετισμοί

10:00 – 10:30 Βραβεύσεις Ολυμπιονικών

10:30 – 11:30 Θεματική Ενότητα Ι

Σύμφωνο Δημάρχων – Παγκόσμια πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια

Συζητούν:

Γιώργος Κουτσάκης, Δήμαρχος Ηράκλειας, Επικεφαλής ομάδας εργασίας Συμφώνου Δημάρχων του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, «Σύμφωνο των Δημάρχων: Ένα εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης»

Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου, Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, «Σύμφωνο των Δημάρχων: Το παράδειγμα της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου Αγρινίου»

Απόστολος Αυγερόπουλος, Καθηγητής & Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Κλιματική Αλλαγή – Εναλλακτικές μορφές Ενέργειας»

Επαμεινώνδας Τριβήλος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός MSc, «Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας & Κλίματος του Συμφώνου Δημάρχων, ως εργαλείο  χρηματοδοτήσεων περιόδου 2021 – 2027»

Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις, Συνέδρων

11:30 – 12:30  Θεματική Ενότητα ΙΙ

Αθλητισμός και ψυχαγωγία στο Λιμναίο και Παραλίμνιο Περιβάλλον

Συζητούν

Αριστείδης Τασιός, Αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, «Αξιοποίηση Λίμνης Κρεμαστών. Μύθοι και πραγματικότητα»

Θωμάς Ρούμπας, Εμπνευστής και Δημιουργός tihiorace (αθλητικές, πολιτιστικές, κοινωνικές δράσεις), «Αθλητικές – ψυχαγωγικές δραστηριότητες με επίκεντρο τις λίμνες»

Μάρθα Παλαιοπάνου, Πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, «Παμβώτιδα – Κωπηλασία: Παράλληλες διαδρομές. Ο ρόλος του Ν.Ο.Ι. και του Ναυταθλητισμού στην προστασία, ανάδειξη και διεθνή προβολή της λίμνης των Ιωαννίνων»

Γρηγόρης Σπιριούνης, Υπεύθυνος Μάρκετινγκ Διοργάνωσης Ioannina  Lake Run, «Αγώνες δρόμου γύρω από λίμνες. Το παράδειγμα του Ioannina Lake Run και η ευκαιρία ενός Lake Run Series.»

12:30 – 13:30  Θεματική Ενότητα ΙΙΙ

Διαχείριση και αποκατάσταση λιμναίων οικοσυστημάτων – Ο ρόλος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ

Συζητούν:

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής Τεχνολογίας Ελέγχου και Προστασίας Περιβάλλοντος, Ιωάννης Κωνσταντίνου, Καθηγητής Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Στοιχεία και στρατηγικές αποκατάστασης ποιότητας οικοσυστήματος της Λίμνης»

Λητώ Παπαδοπούλου, Περιβαλλοντολόγος, Συντονίστρια Φ.Δ Εθνικού Πάρκου Πρεσπών «Διαχείριση λιμναίων υγροτοπικών εκτάσεων: το παράδειγμα της Μικρής Πρέσπας»

Κάγκαλου Ιφιγένεια, Καθηγήτρια Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού. «Καλωσορίζοντας τη νέα Λίμνη Κάρλα: Επαληθεύονται οι προσδοκίες μας;»

Φίλιππος Α Φίλιος, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων (Φ.Δ.Λ.Π.), Κατερίνα Χιωτέλλη, Γεωπόνος-Αρχιτέκτων τοπίου, Συντονίστρια Φ.Δ.Λ.Π.Ι. «Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων. Ο ρόλος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ»

Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις Συνέδρων

Κυριακή 31 Οκτωβρίου – Κέντρο Προβολής Σπηλαίου Περάματος

09:00 – 09:30 Προσέλευση

09:30 – 11:00 Θεματική Ενότητα ΙV

Υδατοδρόμια, το λιμναίο περιβάλλον μας ενώνει

Συζητούν:

Βασίλειος Βλέτσας, Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών,  Επικεφαλής ομάδας εργασίας Υδατοδρομίων Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, «Υδατοδρόμιο Παμβώτιδας, πολλαπλασιαστής δυναμισμού της πόλης των Ιωαννίνων»

Κώστας Κατσιγιάννης, Πολιτικός Μηχανικός π. Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, «Υδατοδρόμια και τουριστική ανάπτυξη»

Αναστάσιος Γκόβας, Πρόεδρος Εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια, «Προοπτικές και οφέλη από τη λειτουργία  των υδροπλάνων σε παραλίμνιες περιοχές»

Σπύρος Ζερβόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, «Αναπτυξιακές Προοπτικές των Υδατοδρομίων»

Cpt Κωνσταντίνος Ρωσσίδης, Πρόεδρος Ελληνικής Λέσχης Υδροπλάνου, «Επιχειρησιακές ικανότητες Επιβατικών Υδροπλάνων»

Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις Συνέδρων

11:00 – 12:00 Δραστηριότητες στην  Λίμνη Παμβώτιδα

12:30 – 13:30 Μετάβαση και ξενάγηση στο σπήλαιο Περάματος.

Για τη συμμετοχή στο Συνέδριο είναι απαραίτητη η βεβαίωση εμβολιασμού ή το πιστοποιητικό νόσησης (μέχρι 180 ημέρες από τη νόσηση).

Θα ζητούνται από την Γραμματεία κατά την είσοδο.

Στους εσωτερικούς χώρους είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ