Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – Το… μάθημα, η δικαίωση και η αναγκαία λειτουργία τους

Διάλογο και συζήτηση με τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ πρότεινε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων – Η Περιφέρεια βάσει του σύμβασης οφείλει να τους λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα εξάμηνο – Για δικαίωση έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ζίτσας

 

 

Διάλογο και συζήτηση με την διοίκηση του ΦΟΔΣΑ πρότεινε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ώστε να βρεθεί η πλέον συμφέρουσα λύση για την λειτουργία των ΣΜΑ.

Ο Δήμαρχος ρωτήθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου και με αφορμή την ακύρωση της απόφασης για τον διαγωνισμό λειτουργίας των ΣΜΑ από την Αποκεντρωμένη και υπογράμμισε την ανάγκη για συναίνεση και διάλογο.

Παράλληλα όμως ο κ. Ελισάφ σημείωσε με έμφαση, ότι η απόφαση συνιστά και θα πρέπει να αποτελέσει «ένα μάθημα για όλους και κυρίως για τη διοίκηση του Φορέα, ώστε να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να επιστρέψει σε συνθήκες και όρους διαλόγου, για να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Επί του περιεχομένου και του σκεπτικού κατά βάση της απόφασης που εξέδωσε η Αποκεντρωμένη, υπήρξε σαφής και ξεκάθαρη δικαίωση στα επιχειρήματα που υποστήριξε ο δήμος Ιωαννιτών, αλλά και άλλοι δήμοι, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, αλλά και με το περιεχόμενο της προσφυγής στην Αποκεντρωμένη.

«Η Αποκεντρωμένη διαπίστωσε ότι η απόφαση είναι εσφαλμένη. Δικαιώνονται εκ των πραγμάτων όσοι είπαν, ότι η σύμβαση του Φορέα δε μπορεί να καθορίζει την πολιτική των επόμενων ετών και αυτό είναι σφάλμα τεράστιο. Ελπίζω να το αντιληφθεί και η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ και να συζητήσει ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Η ουσία είναι ότι αυτός ο διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει. Όταν συζητάμε τα προβλήματα χωρίς εμμονές μπορούμε να βρούμε τις λύσεις που θα έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Ακόμη, στο ίδιο μήκος κύματος ουσιαστικά με τις απόψεις του Αλ. Καχριμάνη, περί εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας, αλλά και για μία διάρκεια σύμβασης που θα έχει λιγότερα έτη, ο κ. Ελισάφ διευκρίνισε, ότι δήμοι και περιφέρεια δεν είναι ανταγωνιστές, ούτε πρέπει να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.

«Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέμα του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης, αλλά δεν χρειάζεται να δίνονται αγώνες χαρακωμάτων εναντίον ανύπαρκτων αντιπάλων», τόνισε.

Τέλος υπογράμμισε, ότι οι αντιπαραθέσεις δεν οδηγούν πουθενά και ότι οποιαδήποτε απόφαση καλό θα είναι να μην δεσμεύει τις επόμενες δημοτικές περιόδους.

Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων

Εν τω μεταξύ, αργά χθες το μεσημέρι με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του ΔΣ Νίκος Καλαντζής, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων τοποθετείται επί της απόφασης της Αποκεντρωμένης, επιμένοντας ωστόσο ότι η φιλοσοφία της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης ήταν σωστή, λαμβάνοντας υπόψιν τα πραγματικά δεδομένα.

Αρχικά διατυπώνονται ερωτήματα, όπως γιατί η απόφαση εκδίδεται σε οριακούς χρόνους, καθυστερώντας ουσιαστικά τη διαδικασία για έναν κρίσιμο διαγωνισμό, γιατί η υπηρεσία υπεισέρχεται σε θέματα σκοπιμότητας και όχι μόνο σε θέματα νομιμότητας, αλλά και για ποιους λόγους, προτρέπει τον Σύνδεσμο να προχωρήσει σε ένα διαγωνισμό με βάση τις θεωρητικά προβλεπόμενες ποσότητες και όχι τις πραγματικές, σημειώνεται:

«Η διαγωνιστική διαδικασία καλεί τον συμμετέχοντα να προσφέρει τιμή μονάδος/tn, έτσι ώστε το τελικό κόστος να προκύπτει από την ετήσια παραγόμενη ποσότητα απορριμμάτων επί της τιμής μονάδος. Όσο μικρότερες οι ποσότητες, τόσο μικρότερο και το κόστος.

Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θα δημιουργήσει αυξημένη επιβάρυνση των δήμων – μελών μας και τεράστια δυσλειτουργία του συστήματος.

Η διοίκηση του Φορέα έχοντας ως μοναδικό στόχο την σύγχρονη, ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος των δήμων – μελών του και την προστασία του περιβάλλοντος, επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω ενέργειες της στο πλαίσιο των αποφάσεων των νομίμων συλλογικών οργάνων του Φορέα.

Τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι βασική φιλοσοφία της διοίκησης του Φορέα παραμένει η αρχή της συναίνεσης και της συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, γεγονός που έχουμε αποδείξει με τις μέχρι σήμερα ενέργειές μας», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου

Σε χθεσινές του δηλώσεις, όπως είχε κάνει και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης επανέλαβε, ότι η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ προβλέπεται από τη σύμβαση και αυτό είναι κάτι που δεν έχει αναιρεθεί, ούτε και πρόκειται να αλλάξει.

Ωστόσο, διατύπωσε και πάλι αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο αρκετοί δήμοι χειρίζονται την κατάσταση και παράλληλα διαχειρίζονται τα απορρίμματα, αφού αποδεδειγμένα πια, πολλοί δήμοι εκτός Ιωαννίνων εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους ΧΥΤΥ ως ΧΥΤΑ, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα, η περιφέρεια ήταν εκείνη που είχε αναλάβει το κόστος για τη μεταφορά του υπολείμματος από τη Μονάδα ΑΣΑ στους ΧΥΤΥ.

«Είμαστε μόνιμα σε διαφωνία με την εταιρία που λειτουργεί το εργοστάσιο, αλλά και οι δήμαρχοι θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο σεβασμό προς εμάς που έχουμε ετοιμάσει την κατάσταση μέχρι σήμερα, αλλά και προς τους δημότες. Έχουμε ένα εξάμηνο για δοκιμαστική λειτουργία ώστε να παραλάβουμε τα μηχανήματα. Δεν μπορεί να γίνονται διακηρύξεις για οκτώ και δέκα χρόνια. Οι διακηρύξεις αυτές πρέπει να έχουν κάποιους κανόνες, ώστε να μη προκαλούν, αλλά να λύνουν προβλήματα. Αυτή είναι η θέση μου και δεν πρόκειται να την αλλάξω ποτέ. Από τους λόγους για τους οποίους δεν «πέρασε» η απόφαση, βλέπω ότι δεν έχουν δουλέψει σε βάθος το θέμα και θα έπρεπε οι δήμοι να έχουν έλθει σε συζήτηση μαζί μας για να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις. Το υπόλειμμα για 1,5 χρόνο πληρώθηκε από την περιφέρεια, ώστε να επιστρέφεται στους ΧΥΤΥ, κάποιοι όμως έκαναν τους ΧΥΤΥ σε ΧΥΤΑ, κάποιοι αμφισβήτησαν την υπογραφή τους στην προγραμματική σύμβαση και κάποιοι δεν νοιάστηκαν καθόλου πως θα βρουν το βέλτιστο κόστος. Με τέτοιες συνθήκες δεν είναι δυνατή η συνεργασία», κατέληξε.

Δικαίωση βλέπει ο Δήμαρχος Ζίτσας

Τέλος, δικαίωση για τους πολίτες του Δήμου Ζίτσας και όχι μόνο αποτελεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ακυρώνει την απόφαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Δ.Σ.Α.) Περιφέρειας Ηπείρου για το διαγωνισμό λειτουργίας και συντήρησης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση του Δήμου Ζίτσας, στην οποία ακόμη σημειώνονται και τα εξής: «Δήμοι που όλο αυτό το διάστημα εξέφραζαν την έντονη αντίθεσή τους στην εν λόγω απόφαση του Α.Σ.Δ.Σ.Α. είχαν στοχοποιηθεί από  κάποιους που τους κατηγορούσαν πως υπεκφεύγουν των ευθυνών τους κρυπτόμενοι  πίσω από την κατάθεση εγγράφων και προσφυγών. Επειδή εκτιμούμε πως οι «Μετά Χριστόν προφήτες» το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκτίθενται, παραθέτουμε απόσπασμα από το έγγραφο (16987/18-11-2020) που είχαν συνυπογράψει τέσσερις Δήμαρχοι της Π.Ε. Ιωαννίνων (Βορείων Τζουμέρκων,   Ζαγορίου, Ζίτσας και Πωγωνίου) και το οποίο είχαν  αποστείλει στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι Δήμαρχοι κ.κ. Γιάννης Σεντελές, Γιώργος Σουκουβέλος, Μιχάλης Πλιάκος και Κώστας Καψάλης παραμονές της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Σ.Α. όπου θα συζητιόταν η έγκριση της μελέτης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρεθεί εφικτή λύση ώστε και ο διαγωνισμός να προχωρήσει αλλά και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πολιτών απέστειλαν το συγκεκριμένο έγγραφο με το οποίο ζητούσαν από το Υπουργείο να γνωμοδοτήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Μεταξύ άλλων έθεταν και το ακόλουθο: «Με δεδομένο πως ο Εθνικός Σχεδιασμός βάζει στόχο τη μείωση της υγειονομικής ταφής στο 10% μέχρι το 2030.  Πως καλούμαστε εμείς από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Δ.Σ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου, να συναινέσουμε με την ψήφο μας σε μία μελέτη  που δημοπρατεί τη διαχείριση ίδιου με το σημερινό όγκο  απορριμμάτων για μία δεκαετία; Ο Α.Σ.Δ.Σ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου δεν εντάσσεται στον Εθνικό Σχεδιασμό;»

Ερώτημα το οποίο συμπεριλαμβανόταν και στη Διοικητική προσφυγή (11/04-01-2021) που κατέθεσε ο Δήμος Ζίτσας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της απόφασης του Α.Σ.Δ.Σ.Α. και που όπως φαίνεται από το σκεπτικό της απόφασης αποτέλεσε ένα από τα βασικά επιχειρήματα για να κριθούν αβάσιμοι ισχυρισμοί του  Α.Σ.Δ.Σ.Α. κατά των προσφυγών.

Μετά από τα παραπάνω, ελπίζουμε πως έστω και τώρα κάποιοι θα αφήσουν στην άκρη συμπεριφορές που δεν οδηγούν πουθενά και θα επανέλθουν με νέα νοοτροπία που θα εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον και θα διαφυλάσσει το κάθε ευρώ για χάρη των συμπολιτών μας».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ