Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ – Βρέθηκε η «χρυσή τομή» για δοκιμαστική λειτουργία

Ομόφωνο «ναι» για έναν χρόνο λειτουργίας από το Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων Ηπείρου – Την ερχόμενη Παρασκευή η συζήτηση του θέματος των ΣΜΑ, στο Περιφερειακό Συμβούλιο

 

Τη «χρυσή τομή» βρήκε τελικά το Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων Ηπείρου, αναφορικά με τη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης για ένα χρόνο.

Έτσι, επί της ουσίας, ο Σύνδεσμος, ακύρωσε στην πράξη την απόφαση που είχε ψηφίσει κατά πλειοψηφία τον Νοέμβριο και η οποία προκάλεσε τεράστια αντιπαράθεση στους κόλπους της αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο.

Όπως μάλιστα, αναφέρθηκε χθες σε ρεπορτάζ του Ioannina TV, η ένταση αυτή, έγινε ακόμη μεγαλύτερη, απειλώντας να τινάξει τον όποιο σχεδιασμό στον αέρα, λόγω της απόφασης του προέδρου του Συνδέσμου να προσφύγει στο ΣτΕ, κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης, που είχε ακυρώσει την επίμαχη απόφαση του Συνδέσμου για τους ΣΜΑ.

Έτσι, η χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. απείχε μακράν του περιεχομένου και του ύφους προηγούμενων, αφού δεν υπήρξαν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εντάσεις, και έτσι το Σώμα αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου κ. Καλαντζή για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ για διάστημα ενός έτους και στη συνέχεια να προχωρήσει μία νέα μελέτη, για την ανάθεση λειτουργίας των ΣΜΑ σε ανάδοχο, για διάστημα όμως 2+1 έτη, μετά τη δοκιμαστική λειτουργία.

Μία πρόταση, που αφενός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη, η οποία δεν ήταν δυνατό να σταθεί για πολλούς λόγους και η οποία εκτός των άλλων δικαιώνει για τη στάση τους, τους δήμους που κράτησαν από την αρχή αντίθετη στάση, με κυρίαρχους τον δήμο Ιωαννιτών και τον δήμο Ζίτσας και σε δεύτερο επίπεδο και τους υπόλοιπους δήμους των Ιωαννίνων.

Οι λεπτομέρειες της νέας διακήρυξης του διαγωνισμού θα προκύψουν στην πορεία, μέσα από τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ αφενός και αφετέρου από την επανεξέταση των στοιχείων που περιλήφθηκαν στην αρχική μελέτη, από την Τεχνική Υπηρεσία του Δ. Αρταίων, λαμβάνοντας υπόψιν επιπλέον και στοιχεία από την τεχνικοοικονομική μελέτη που συντάχθηκε από ιδιώτη σύμβουλο κατ’ εντολήν του Δ. Δωδώνης.

Η τοποθέτηση του Ν. Καλαντζή

Ειδικότερα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, η αρχική τοποθέτηση του κ. Καλαντζή ήταν αυτή που βοήθησε αυτή τη φορά, να μην υπάρξουν εντάσεις στη συνέχεια, αφού φρόντισε να αναλάβει την προσωπική ευθύνη για την ένταση που δημιούργησε η απόφαση προσφυγής στο ΣτΕ.

Αφού τόνισε, ότι σκοπός του ήταν να προασπίσει το κύρος της απόφασης και να μη χαθεί χρόνος, πρόσθεσε πως οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν και ο κίνδυνος να τιναχτούν όλα στον αέρα, τον υποχρέωσαν να αποσύρει την προσφυγή.

Έτσι, κατέθεσε στη συνεδρίαση την πρόταση για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, κάνοντας αναφορά και σε συναντήσεις που είχε με τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, «ο οποίος συμφωνεί», όπως ανέφερε. Το επόμενο βήμα θα είναι η προετοιμασία των νέων τευχών δημοπράτησης, με το Σώμα τελικά να αποφασίζει τη σύσταση μίας επταμελούς ομάδας εργασίας, που θα αναλάβει την ευθύνη της προετοιμασίας της προκήρυξης.

Σε ελαφρώς διαφορετικό κλίμα από τον κ. Καλαντζή, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Θ. Μπέγκας υπερασπίστηκε την ποιότητα και αξιοπιστία της μελέτης και έδειξε πως ήταν ενήμερος και ο ίδιος για την προσφυγή, αν και ο κ. Καλαντζής λίγο πριν είχε κάνει λόγο για καθαρά προσωπική του απόφαση. Υποστήριξε ακόμη ότι ανέλαβε μία σειρά πρωτοβουλιών για να καμφθούν οι αντιδράσεις, πλην όμως σε αυτήν την επισήμανση αντέδρασαν οι εκπρόσωποι και του δήμου Ιωαννιτών και άλλων δήμων της ΠΕ Ιωαννίνων, λέγοντας πως καμία τέτοια πρωτοβουλία δεν υλοποιήθηκε.

Η δικαίωση

Όπως φαίνεται λοιπόν, η χθεσινή απόφαση αποτελεί μία τεράστια δικαίωση για όσους αντέδρασαν εξαρχής, όπως ο δήμος Ιωαννιτών και ο δήμος Ζίτσας, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις στην πορεία και από τους άλλους δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων, που συντάχθηκαν και με την πρωτοβουλία του δήμου Δωδώνης για την σύνταξη μίας τεχνικοοικονομικής μελέτης, η οποία μπορεί να αποτελέσει όπως ανέφερε ο κ. Ντακαλέτσης τη βάση διαλόγου για τη νέα διακήρυξη.

Ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γ. Αρλέτος τόνισε, ότι όλη αυτή η ιστορία θα πρέπει να λειτουργήσει «διδακτικά για όλους», ζητώντας την άμεση έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ, και την αναζήτηση της καλύτερης δυνατής λύσης προς όφελος των πολιτών και της αυτοδιοίκησης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος Ευαγ. Πήχας.

Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος τόνισε από την πλευρά του, ότι ο Σύνδεσμος θα πρέπει να εξετάσει το σενάριο κοστολόγησης τμήματος όλης της λειτουργίας των ΣΜΑ και από το προσωπικό που διαθέτουν οι δήμοι. «Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη μείωση του κόστους διαχείρισης των ΣΜΑ για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ, χθες, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, Γ. Σεντελές υπενθύμισε, ότι εξαρχής υπήρχαν τοποθετήσεις δημάρχων για περιθώρια βελτίωσης της μελέτης, αλλά δεν εισακούστηκαν από την πλειοψηφία και γι’ αυτό η κατάσταση έφτασε στο σημείο «μηδέν».

Κάποιες από τις παραμέτρους της μελέτης που έχει στα χέρια του και η οποία θα γίνει κτήμα όλων, παρουσίασε ο δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης, που πρόσθεσε όμως, ότι υπάρχουν και άλλα ανοιχτά ζητήματα, που θα πρέπει να εξεταστούν, όπως είναι η επίτευξη των στόχων του ΕΣΔΣΑ σε σχέση με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που πρέπει να πληρώνουν οι δήμοι για τη Μονάδα.

Εμφανώς προβληματισμένοι και απογοητευμένοι από την τροπή που πήρε η υπόθεση, οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας Γ. Λώλος, Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης και Νικ. Σκουφά Ροζ. Βαβέτση, που άσκησαν σκληρή κριτική στον πρόεδρο Νίκο Καλαντζή για την απόσυρση της προσφυγής και γιατί όπως είπαν, με την τροπή της υπόθεσης, εκτίθεται η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Αρταίων, που συνέταξε τη μελέτη. Πρότειναν ακόμη στη διοίκηση, να διασφαλίσει (έστω και προφορικά) τη δέσμευση όλων, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η απόφαση για την ενιαία τιμολογιακή πολιτική, αλλά ούτε θα επανέλθει το ζήτημα της σύστασης ενός ανεξάρτητου Φορέα, με την αιχμή να πηγαίνει προς τους δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας, χωρίς όμως να συζητηθεί τελικά κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο.

Η πρόταση του Δημάρχου Ζίτσας

Εν τω μεταξύ, πρόταση με στόχο την επίτευξη της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης μείωσης του κόστους διαχείρισης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων προς όφελος όλων των Ηπειρωτών κατέθεσε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Ζίτσας.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Πλιάκος πρότεινε στον Πρόεδρο του ΑΣΔΣΑ Νίκο Καλαντζή  να αναθέσει στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αρταίων που θα αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για την ενός έτους δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ να υπάρξει πρόβλεψη εκτός από την κοστολόγηση της ανάθεσης σε ιδιώτη και μία παράμετρος-σενάριο με κοστολόγηση της λειτουργίας από τις υπηρεσίες των Δήμων.

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Εξάλλου, την Παρασκευή 19 Μαρτίου και ώρα 13.00 θα συνεδριάσει – μέσω τηλεδιάσκεψης – το Περιφερειακό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξή του την «πορεία υλοποίησης της πράξης: Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περιφέρειας Ηπείρου (Α΄ φάση) και διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση

Τέλος, στην Εισαγγελία προσέφυγε χθες ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Ηπείρου Γιώργος Πρέντζας, ζητώντας την έκδοση Εισαγγελικής Παραγγελίας για την κατάθεση των εγγράφων που εδώ και δύο μήνες αρνείται να χορηγήσει η Περιφέρεια Ηπείρου, τα οποία αφορούν στην πορεία υλοποίησης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)

Από τις 14 Ιανουαρίου 2021, ημερομηνία κατά την οποία η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε ουσιώδη έγγραφα για την πορεία υλοποίησης του έργου, ακολούθησαν προφορικές και τηλεφωνικές παρεμβάσεις όπως επίσης και δεύτερη γραπτή αίτηση εκ μέρους της περιφερειακής παράταξης χωρίς αποτέλεσμα.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του θέματος και στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ερχόμενης Παρασκευής, που αναγκάζεται να συγκαλέσει η Περιφερειακή Αρχή μετά από αίτημα όλων των παρατάξεων.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ