Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Το στοίχημα της πρώτης Κυριακής για τη Ν.Δ.

Τα διλλήματα που θα τεθούν και στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους, έθεσε από τα Γιάννενα ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, κάνοντας γνωστό πως εκλογικός στόχος της Ν.Δ. την πρώτη Κυριακή είναι η νίκη με ποσοστό τουλάχιστον 37%

Αντιμέτωπα µε διαφορετικά «στοιχήματα» ενόψει της κάλπης της απλής αναλογικής βρίσκονται όλα τα κόμματα και πρωτίστως η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά πως η έκβαση της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης θα επηρεάσει καταλυτικά και τις δεύτερες εκλογές με τον νέο εκλογικό νόμο, από τις οποίες αναμένεται να προκύψει η επόμενη κυβέρνηση.
Έτσι, εδώ και αρκετό καιρό, τα επιτελεία των κομμάτων χαράσσουν τον σχεδιασμό τους για να κερδίσουν τα στοιχήματα αυτά, ενώ το εκλογικό χρονοδιάγραμμα τείνει να οριστικοποιηθεί. Εάν το επόμενο δίμηνο δεν προκύψουν έκτακτα γεγονότα που θα επισπεύσουν ή θα επιβραδύνουν την προσφυγή στις κάλπες, όλα δείχνουν πως η πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί στις 9 Απριλίου και η δεύτερη, με το νέο εκλογικό νόμο, στις 14 ή στις 21 Μαΐου.
Στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ήταν ο κύριος ομιλητής στην πολυπληθή εκδήλωση που διοργάνωσε η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Κεφάλα, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Από το βήμα της εκδήλωσης, ο κ. Βορίδης, ανέφερε πως «το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι τι έγινε μέχρι σήμερα, αλλά τι έχουμε να διαλέξουμε μπροστά μας» και επί της ουσίας, έθεσε τα διλλήματα που θα τεθούν και στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους.
Ο υπουργός Εσωτερικών, από τα Γιάννενα, επέλεξε τον δρόμο της σύγκρισης των πολιτικών που ακολούθησε η κυβέρνηση σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ανέλυσε όσα έχουν γίνει στο μεταναστατευτικό, τη δημόσια τάξη, την εθνική άμυνα, την οικονομία και τη συνολική ανάπτυξη της χώρας.
Η πρώτη Κυριακή
Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε κρίσιμη την πρώτη Κυριακή ζητώντας από τους πολίτες αφενός να προσέλθουν στις κάλπες και αφετέρου να σκεφτούν την κρισιμότητα αυτών των εκλογών.
Όπως ανέφερε κυρίως την πρώτη Κυριακή, θα αναμετρηθούν δύο προγράμματα και το διαφορετικό ιδεολογικό τους υπόβαθρο, αλλά και τα πεπραγμένα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας μια σύγκριση σε διάφορους τομείς.
Ωστόσο, ο ίδιος έθεσε και τον εκλογικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας, που είναι μια ξεκάθαρη νίκη, κοντά στο 37% τουλάχιστον, ώστε να υπάρχει προοπτική αυτοδυναμίας στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
«Έχουμε μπροστά μας δύο εκλογικές αναμετρήσεις ως αποτέλεσμα της απλής αναλογικής. Και έχουμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις αφού η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει κυβέρνηση συνεργασίας» είπε και υπογράμμισε ότι «η πρώτη κάλπη θα κρίνει τον πρώτο και αυτό σημαίνει πολλά» υπογραμμίζοντας ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να αναδειχθεί πρώτο κόμμα και να κερδίσει την αυτοδυναμία.
Η εκδήλωση της Μ. Κεφάλα
Την ίδια στιγμή, χωρίς αναφορές σε τοπικά ζητήματα, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα έκανε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, όταν ανέβηκε στο βήμα της εκδήλωσης.
«Έχουμε μια στιβαρή κυβέρνηση και ένα στιβαρό πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν επέτρεψε να αμφισβητήσει κανείς τα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική μας κυριαρχία. Προχωράμε, αφήνοντας πίσω την Ελλάδα της κρίσης, των συνθημάτων, της αμετροέπειας, των ανέξοδων υποσχέσεων, της μιζέριας και του λαϊκισμού», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Κεφάλα, ζητώντας τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βορίδης, αναφέρθηκε μόνο με καλά λόγια για την βουλευτή των Ιωαννίνων που σύμφωνα με τον ίδιο, κέρδισε το στοίχημα και τίμησε όσους την επέλεξαν καλώντας μάλιστα τους ψηφοφόρους να την εκλέξουν και πάλι. «Είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε όπως τα θες Μαρία» είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θέλω να πω για την Μαρία Κεφάλα. Έχει ασκηθεί μεγάλη κριτική στις οικογένειες. Αυτό είναι το ένα σημείο. Οι πολιτικοί κρίνονται από εσάς. Η Μαρία Κεφάλα είναι ένα παράδειγμα που αποδεικνύει πως μπορούν να εξελιχτούν τα πράγματα που αφορούν τον δρόμο μέχρι να φτάσουν να είναι υποψήφιοι και θα προσπαθήσουν να αναλάβουν ένα πολιτικό αξίωμα. Αυτό ασπάζομαι και εγώ. Βήμα βήμα ανεβαίνει στην ιεραρχία και μέσα από τη βάσανο φτάνει να κρίνεται από τους πολίτες. Αυτή είναι η πορεία που ακολούθησε η Μαρία».
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, η πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Λένα Σταμάτη και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων Παναγιώτης Σπανός. Επίσης, προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννης Οικονόμου, ενώ μηνύματα έστειλαν ο Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας και ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης.
Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ