Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ – Μπαίνει ξανά σε «τροχιά» παραχώρησης

Μια σημαντική είδηση έσωσε ο Περιφερειάρχης, Αλ. Καχριμάνης, μιλώντας στο ITV, κάνοντας γνωστό πως το Ταμείο Εθνικής Άμυνας συζητά την παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου στον δήμο Ιωαννιτών

 

 

Μια εξαιρετικά σημαντική είδηση έδωσε, το βράδυ της Πέμπτης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας στο Ioannina TV, αναφορικά με το Στρατόπεδο Βελισσαρίου.

Η είδηση έχει να κάνει με το ότι, όλα δείχνουν, πως ξαναμπαίνει σε «τροχιά» η παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον δήμο Ιωαννιτών, με «μεσολαβητή» την Περιφέρεια Ηπείρου και αφορμή την ανακατασκευή της Λεωφόρου Νιάρχου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Καχριμάνης, όταν ρωτήθηκε στο Ioannina TV, για το θέμα αυτό και συγκεκριμένα για την πιθανότητα παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη, στο πλαίσιο αντίστοιχων παραχωρήσεων στρατοπέδων που ήδη έχουν γίνει σε Άρτα και Πρέβεζα αντίστοιχα, ανέφερε πως το Ταμείο Εθνικής Άμυνας δεν είναι αρνητικό, για το στρατόπεδο Βελισσαρίου, για τμήμα του όμως και όχι για το σύνολο, καθώς εξακολουθεί να εξυπηρετεί υφιστάμενες ανάγκες λειτουργίας της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας.

Η εμπλοκή της Περιφέρειας Ηπείρου προέκυψε μετά την επιστολή της, προς το ΤΕΘΑ, με την οποία ζήτησε τη διερεύνηση της δυνατότητας να παραχωρηθεί προς χρήση ένα τμήμα του στρατοπέδου, από το οποίο να διέλθει ποδηλατόδρομος, που θα ενώνει τον ποδηλατόδρομο της Νιάρχου με αυτόν του παραλιμνίου.

Η απάντηση του ΤΕΘΑ γεννά αρκετές ελπίδες για να μπει στις ράγες ξανά, μία συζήτηση που έμεινε στη μέση εδώ και χρόνια, από τότε που δεν υλοποιήθηκε η αρχική συμφωνία για την παραχώρηση του 62% του στρατοπέδου στον δήμο Ιωαννιτών και τη διατήρηση ποσοστού 38% για τις ανάγκες του ΤΕΘΑ.

Εναλλακτικές

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εναλλακτικές της παραχώρησης των στρατοπέδων που αποδέχεται το ΤΕΘΑ είναι δύο. Ή η παραχώρηση της χρήσης του συνόλου της έκτασης για κάποιο χρονικό διάστημα (στην Πρέβεζαη παραχώρηση του στρατοπέδου στο Κάστρο του Αγ. Ανδρέα, είναι για 35 χρόνια, μεδικαίωμα ανανέωσης) έναντι ενός συμβολικού τιμήματος ή η παραχώρηση της μισής έκτασης, σε ποσοστό 50/50 δηλαδή, με τη διατήρηση του δικαιώματος χρήσης για πολεοδόμηση του 50% από το ΤΕΘΑ.

Στην περίπτωση του Βελισσαρίου όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, αυτό που συζητά το ΤΕΘΑ είναι η παραχώρηση στον δήμο Ιωαννιτών, ενός τμήματος του στρατοπέδου – περίπου σε ποσοστό 50% της συνολικής έκτασης – στο βορειοανατολικό τμήμα του στρατοπέδου, εκεί όπου λειτουργούσε το Μηχανικό και ο Λόχος Διαβιβάσεων και εδώ και χρόνια έχει εγκαταλειφθεί. Το υπόλοιπο τμήμα της έκτασης, παραμένει ως έχει,αφενός για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας και αφετέρου για την αξιοποίησή του για τις ανάγκες του ΤΕΘΑ, αφού πολεοδομηθεί.

Αντικείμενο συζήτησης

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, μιλώντας στο Ioannina TV, υποστήριξε, ότι τα έγγραφα με την αλληλογραφία με το ΤΕΘΑ τα έχει αποστείλει, ενημερώνοντας σχετικά και τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο κ. Ελισάφ.

Προφανώς, το θέμα θα αποτελέσει – αν αυτό δεν έχει γίνει ήδη – αντικείμενο συζήτησης μεταξύ δήμου Ιωαννιτών, υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ΤΕΘΑ και συνακόλουθα και θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, με δεδομένο, ότι το στρατόπεδο Βελισσαρίου παραμένει λειτουργικό για τον Ελληνικό Στρατό, η πιθανότητα παραχώρησης και αξιοποίησης από την πόλη εξακολουθεί να υπάρχει, στο πλαίσιο όμως της λογικής win–win.

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ