Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΕΕ – Ζητά εξάμηνη παράταση του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, απέστειλε το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ζητώντας να δοθεί, τουλάχιστον εξάμηνη παράσταση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Αρχικά το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, σημειώνει πως «μετά από οχλήσεις αρκετών συναδέλφων σχετικά με την ολοκλήρωση των έργων του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», όπου παρουσιάζονται βασικές αδυναμίες, λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον εφικτή η περαίωση του προγράμματος μέχρι τις 31/10/2022, όπως ορίζουν οι καταληκτικές ημερομηνίες της ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων».

Και στη συνέχεια αναφέρονται στην επιστολή προς τον υπουργό τα εξής: «Συγκεκριμένα, έχουν παραγγελθεί μηχανήματα αντλιών θερμότητας από τις αρχές του καλοκαιριού και ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει σαφής απάντηση για την ημερομηνία παράδοσής τους.

Υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην αγορά των panels και κυρίως των inverters για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς και τεράστια καθυστέρηση από το ΔΕΔΔΗΕ στο αδειοδοτικό κομμάτι και συγκεκριμένα στην πιστοποίηση των μετρητών net metering.

Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση εργασιών επαύξησης ισχύος σε κατοικίες που έχουν σύστημα θέρμανσης με αντλίες θερμότητας, λόγω έλλειψης υλικών από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης τέτοιων εγκαταστάσεων θέρμανσης.

Σαν Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, έχοντας συναίσθηση του ρόλου ευθύνης μας, δεν επιθυμούμε την ιδιαίτερη καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος, κάτι που θα λειτουργήσει αρνητικά για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Παράλληλα είναι άδικη και ιδιαίτερα επιβαρυντική η μη υλοποίηση του προγράμματος για αρκετές κατοικίες, καθώς και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε παραγγελίες των προαναφερθέντων συστημάτων, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και των καθυστερήσεων παράδοσης, που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά.

Για τον παραπάνω λόγο ζητούμε μια εύλογη παράταση τουλάχιστον έξι μηνών στην υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ταυτόχρονα με την ταχύτερη εκταμίευση των πόρων του προγράμματος στους δικαιούχους που έχουν περαιώσει τις διαδικασίες.

Όλα τα παραπάνω θα συμβάλλουν στην ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος με τα μέγιστα ανταποδοτικά οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας, βελτιώνοντας αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτιρίων και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που υφίσταται ο πλανήτης μας».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ