ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ – Ζητούμενο το άνοιγμα και ενόψει Πάσχα

dig

Αίτημα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, από τον αντιπεριφερειάρχη Στρ. Ιωάννου για επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων και επιχειρήσεων στην Ήπειρο, από την περίοδο του Πάσχα – Βασικές προϋποθέσεις η μείωση των κρουσμάτων και η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό

 

Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών, αλλά και των επαγγελματιών, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες, το άνοιγμα του τουρισμού, σε όλη τη χώρα και φυσικά και στην Ήπειρο, μετά από ένα πολύ μεγάλο διάστημα, το οποίο οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταλύματα, παραμένουν κλειστές, λόγω των μέτρων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το θέμα του ανοίγματος του τουρισμού, επανήλθε στο προσκήνιο, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Χ. Θεοχάρη, ο οποίος και παρουσίασε το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού το 2021, προσδιορίζοντας την 14η Μαΐου ως την ημερομηνία επίσημης έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν.

Ωστόσο, ο αντιπεριφρειάρχης Πρέβεζας, Στράτος Ιωάννου, υπέβαλε αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση και το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού, ώστε να δοθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων και επιχειρήσεων στην Ήπειρο, από την περίοδο του Πάσχα και όχι από τις 14 Μαΐου. Το αίτημα υπεβλήθη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού.

Ο κ. Ιωάννου, αρμόδιος για θέματα τουρισμού στην Ήπειρο Στρ. Ιωάννου μιλώντας χθες στο Ioannina τόνισε, ότι οι επιχειρήσεις της Ηπείρου, όπως και άλλων περιοχών της χώρας απέδειξαν με την απόλυτα σωστή τήρηση των πρωτοκόλλων από την περσινή σεζόν, ότι είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας με υγειονομική ασφάλεια και ως εκ τούτου το άνοιγμα για την Ήπειρο, μπορεί να μετατεθεί χρονικά ώστε να ενισχυθεί ο εγχώριος τουρισμός για το Πάσχα.

«Η Ήπειρος μαζί με την Πελοπόννησο, είχαμε το 2020 τους μεγαλύτερους δείκτες επισκεψιμότητας σε όλη τη χώρα, και μάλιστα με απόλυτη τήρηση των μέτρων και τη μέγιστη ασφάλεια. Πιστεύουμε, ότι και φέτος μπορούμε να κάνουν το ίδιο και μάλιστα αντί να ανοίξουν οι μονάδες από τις 14 Μαΐου, να ξεκινήσουν νωρίτερα ώστε να δουλέψουν για να εξυπηρετήσουν τον εγχώριο τουρισμό για το Πάσχα. Θα πρέπει βέβαια να ισχύουν δύο βασικές προϋποθέσεις που είναι αφενός η μείωση των κρουσμάτων και αφετέρου η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Αν αυτά γίνουν, τότε οι επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και να λειτουργήσει η περίοδος του Πάσχα ως περίοδος προετοιμασίας για να μπούμε στην θερινή σεζόν», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Ξενοδοχειακές οργανώσεις και σωματεία ξενοδοχοϋπαλλήλων, ζητούν να γίνουν κατά προτεραιότητα εμβολιασμοί σε άτομα που εργάζονται στον τουρισμό.

«Θα ήταν ευχής έργο να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα θα πρέπει πρώτα να εμβολιστεί το σύνολο του πληθυσμού άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες. Αν αυτό γίνει, τότε πιστεύω, ότι μπορούμε να περάσουμε και στον εμβολιασμό των εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Οι κρατήσεις

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, όσο προχωρά ο εμβολιασμός σε χώρες από τις οποίες προέρχεται ένα μεγάλο ποσοστό επισκεπτών της χώρας, τόσο αυξάνεται και το ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι, όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Ήδη πάντως υπάρχουν καλά επίπεδα στις προκρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο από τη Μεγ. Βρετανία, τη Γερμανία, τις σκανδιναβικές χώρες αλλά και το Ισραήλ, με το οποίο γίνονται κάποιες συζητήσεις για το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν κάποια τουριστικά γκρουπ τις επισκέψεις τους νωρίτερα απ’ όλους.

Η παράμετρος αυτή ενδιαφέρει και την Ήπειρο και δη τους ορεινούς προορισμούς με την περιοχή των Ιωαννίνων, του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων να αποτελούν κορυφαίους προορισμούς για τους επισκέπτες από το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.

Ο υπ. Τουρισμού Χ. Θεοχάρης ανέφερε μάλιστα, ότι προγραμματίζεται η πιλοτική εφαρμογή των μέτρων, με επισκέπτες από το Ισραήλ, όπου ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει αρκετά.

Τα πρωτόκολλα

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα βασικά υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα εφαρμοστούν στις πύλες εισόδου επισκεπτών. Συγκεκριμένα, είπε πως στη χώρα θα επιτρέπεται η είσοδος σε ταξιδιώτες οι οποίοι είτε θα έχουν εμβολιαστεί, είτε θα διαθέτουν ανοσία λόγω ανάρρωσης, είτε θα έχουν βρεθεί αρνητικοί στον Covid-19 σε πρόσφατο τεστ.

Επιπλέον, όπως ανέφερε, όλοι οι τουρίστες ενδέχεται να υποβληθούν σε τυχαία τεστ, κατά τον ίδιο τρόπο με πέρσι. Ωστόσο, μια σημαντική διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι τα rapid tests, χάρη στα οποία η καραντίνα για τα θετικά κρούσματα θα ξεκινά, πλέον, χωρίς την 24ωρη αναμονή όπως το 2020.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες, θα ισχύει και για τους τουρίστες, χωρίς καμία διαφορά ή εξαίρεση, όπως π.χ. η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε δημόσιους χώρους».

Η Σ. Ζαχαράκη

Ακόμη, χθες, για μερικό άνοιγμα του τουρισμού τον Απρίλιο έκανε λόγο η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

Όπως είπε, «κάθε σύννεφο κρύβει μια ασημένια λάμψη. Και κάθε αχτίδα της δυναμώνει την ελπίδα. Έτσι, συγκρατημένα αισιόδοξοι, χαράζουμε τη φετινή πορεία του τουρισμού. Πέρσι, κερδίσαμε το στοίχημα της ασφάλειας. Με αυστηρά πρωτόκολλα και ξεκάθαρους κανόνες. Καταφέραμε να κρατήσουμε τον τουρισμό μας όρθιο, απέναντι σε πρωτόγνωρες αντιξοότητες. Φέτος, είμαστε αποφασισμένοι να τρέξουμε στον ρυθμό της ανάκαμψης».

Στην συνέχεια η κα. Ζαχαράκη σημείωσε πως σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι τόσο το εμβολιαστικό πρόγραμμα όσο και τα rapid tests, μέσω των οποίων διαμορφώνεται ένα όσο το δυνατόν πιο σταθερό και ξεκάθαρο πλαίσιο κανόνων.

«Είναι αυτό που θα επιτρέψει στον ελληνικό τουρισμό να ανοίξει. Και θα ανοίξει με ασφάλεια για όλες και όλους», σημειώνει.

Η υφυπουργός Τουρισμού παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του κ. Θεοχάρη αποκαλύπτοντας παράλληλα πως «ταυτόχρονα εξετάζουμε το πιλοτικό άνοιγμα, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Απριλίου, με χώρες οι οποίες έχουν προχωρήσει με τον εμβολιασμό, όπως είναι το Ισραήλ».

Σχετικά με τις μέχρι τώρα ενδείξεις για την πορεία του τουρισμού η Σοφία Ζαχαράκη σημειώνει πως είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές, κυρίως στις κρατήσεις, ειδικά μάλιστα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. «Η χώρα μας, παρά τη δυσμενή συγκυρία, διατηρεί και διεθνώς το προφίλ ενός υγειονομικά ασφαλούς ταξιδιωτικού προορισμού. Αυτό, θα το διατηρήσουμε και θα το ενισχύσουμε», αναφέρει.

Παράλληλα η υφυπουργός Τουρισμού τονίζει: «Στις προτεραιότητες που ξεχωρίζω, μέσα από τις αρμοδιότητές μου, τόσο για την υπέρβαση της κρίσης όσο και για την ανταπόκριση στις ανάγκες της μετά-COVID τουριστικής αγοράς, είναι η συνεχής επιμόρφωση του τουριστικού μας προσωπικού. Αλλά και η ενίσχυση των υποδομών και του επιπέδου σπουδών των σχολών του Υπουργείου Τουρισμού. Παράλληλα, επενδύουμε στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού άρα των ξεχωριστών εμπειριών που μπορεί να έχει ο ταξιδιώτης σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Δίνουμε έμφαση στον γαστρονομικό, τον τουρισμό ευεξίας, αναρριχητικό, καταδυτικό, ορεινό κ.α. Βαδίζουμε προς μια τουριστική περίοδο με ενισχυμένες αναμονές και προσδοκίες συναισθηματικά φορτισμένες. Στόχος μας είναι να τις υπηρετήσουμε εμπλουτίζοντας το εθνικό τουριστικό προϊόν. Θα το πετύχουμε μέσα από την παροχή πολλών και κυρίως ποιοτικών δυνατοτήτων αναψυχής στον επισκέπτη. Αναδεικνύουμε έτσι τη μοναδικότητα και την αυθεντικότητα της συνολικής ελληνικής ταξιδιωτικής εμπειρίας».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας