ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ – «Θύελλα» αντιδράσεων για το νέο νομοσχέδιο

Μια ακόμη κινητοποίηση γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία, πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα

 

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία που συζητείται στη Βουλή, με δεκάδες γιατρούς και εργαζόμενους στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, να βγαίνουν και πάλι στους δρόμους, καταθέτοντας το αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου.

Όπως σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, έτσι και στα Γιάννενα προκηρύχτηκε στάση εργασίας ενώ πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χρίστος Γρίβας, ο εκπρόσωπος της ΕΙΝΗ Μπάμπης Παππάς και οι πρόεδροι των εργαζομένων των νοσοκομείων ΠΓΝΙ και Χατζηκώστα κ.κ. Φλούδας και Καλαμπόκας αντίστοιχα, υποστήριξαν τον δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων και ζήτησαν να μην περάσει το νομοσχέδιο.

Ο κ. Γρίβας έκανε λόγο για «πολιτική που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο δεν υπηρετεί την  βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την κάλυψη των κενών και την αύξηση του εισοδήματος των γιατρών αλλά  υπηρετεί την  κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο.

Με τον τρόπο αυτό, οι υγειονομικοί πιστεύουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το εισόδημά τους για την υγεία τους. Διαφορετικά θα καταδικάζονται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Και αυτό έχουν το θράσος να το παρουσιάζουν σαν ελευθερία επιλογών.

Στις ομιλίες τους ανέφεραν επίσης ότι το νομοσχέδιο εκχωρεί σε ιδιώτες τις δευτερογενείς διακομιδές με χρεώσεις στους ασθενείς και πολύ μεγαλύτερο κόστος για το Δημόσιο. «Διεκδικούμε την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση. Διεκδικούμε την αύξηση των δημόσιων δαπανών για την δημόσια Υγεία για να σταματήσουν οι πολίτες να βάζουν το χέρι στην τσέπη», ήταν τα κεντρικά συνθήματα.

Η Μ. Γκάγκα

«Στόχος μας είναι ένα ενδυναμωμένο ΕΣΥ», τόνισε εξάλλου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, τοποθετούμενη στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου.

«Επιδιώκουμε ένα ΕΣΥ που θα δουλεύει περισσότερες ώρες, που θα είναι πιο ελκυστικό για τους γιατρούς που θα μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς καλύτερα», είπε η κ. Γκάγκα.

Ενώ, αναφερόμενη στην κριτική για τις διατάξεις που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ, με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7) είπε ότι «δεν είστε προοδευτικοί. Είστε οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα σύστημα Υγείας που οργανώθηκε 40 χρόνια πριν. Σε ένα σύστημα υγείας που ήταν σε έναν άλλον κόσμο, με ασθενείς που είχαν άλλες ανάγκες, άλλη τεχνολογία και άλλες δυνατότητες».

Ακολούθως και αφού αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης για τη δημόσια Υγεία, είπε ότι η ίδια έχει ήδη πάει σε 102 νοσοκομεία «και τις περισσότερες φορές κλαίω. Πάω στη Νίκαια και οι δομές είναι αδιανόητες. Σε πάρα πολλά νοσοκομεία, πραγματικά οι συνθήκες και για την εργασία των υγειονομικών, [..] και κυρίως για την νοσηλεία των πολιτών είναι απαράδεκτες για ένα κράτος ευρωπαϊκό, του 2022».

Τέλος, απευθυνόμενη στα κόμματα που διαφωνούν είπε: «Μιλάτε για Δημοκρατία, αλλά στην πραγματικότητα θέλετε απολυταρχία. Θέλετε κρατισμό. Η δημοκρατία έχει ελευθερία. Έχει επιλογές και έχει κανόνες. Δεν έχει παρωπίδες. Δεν έχει πολιτικές κορώνες. Θέλει όραμα. Εμπιστοσύνη στους πολίτες και εμπιστοσύνη στους γιατρούς. Θέλει μακροχρόνιο σχεδιασμό, και θέλει και συνεργασία. Αυτό είναι το νέο νομοσχέδιο που έχουμε φέρει προς ψήφιση και γι’ αυτό πρέπει να το στηρίξετε και να το ψηφίσετε όλοι».