Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – Όταν ο υπουργός θέλει, αλλά δεν τον βοηθούν οι υπηρεσίες…

Επιβεβαίωσε τις επισημάνσεις της Διεπαγγελματικής για τη Φέτα ο Αλ. Καχριμάνης, ζήτησε άμεσα σύσκεψη των εμπλεκόμενων, αλλά κάλυψε τον υπουργό Γεωργαντά, επικρίνοντας τους υπηρεσιακούς παράγοντες

 

Στο επίπεδο των προφορικών διαβεβαιώσεων και δεσμεύσεων ότι θα εφαρμοστούν οι αλλαγές που έχουν θεσμοθετηθεί, μένει προς το παρόν το κυρίαρχο για τον κλάδο της γαλακτοκομίας ζήτημα της εφαρμογής ενός πλέγματος μέτρων, που θα στηρίξουν στην πράξη τους κτηνοτρόφους και τον κλάδο συνολικά στη δυσκολότερη στιγμή της ιστορικής του διαδρομής.

Η πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα, αντιπροέδρου της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε κ. Βιτάλη από τα Γιάννενα σχετικά με την κατάσταση στην πρωτογενή παραγωγή και κυρίως σε συνάρτηση με τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας, που καταγγέλθηκε ως ανήμπορη να υλοποιήσει αυτά που έχει υποσχεθεί, δημιούργησε αίσθηση, χωρίς όμως να υπάρξουν αντιδράσεις από τους εν δυνάμει θιγόμενους.

Η ειδικότερη αναφορά του κ. Βιτάλη τόσο για το ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα επικυρώθηκαν στην πράξη τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις που διαπιστώθηκε, ότι παρανομούν με την παραγωγή φέτας – μαϊμού, όσο και για το ότι το περίφημο «Άρτεμις 2» δεν εφαρμόζεται στην πράξη, αλλά μόνο διαφημίζεται, ενέτειναν ακόμη περισσότερο τις κακές εντυπώσεις για την κατάσταση στον κλάδο της γαλακτοκομίας.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, με χθεσινές του δηλώσεις και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επί της ουσίας επιβεβαίωσε, ότι η κατάσταση δεν είναι διαφορετική από αυτήν που περιέγραψε ο κ. Βιτάλης.

Απέδωσε όμως την κύρια ευθύνη αφενός στις λανθασμένες υπουργικές αποφάσεις του 2016 και του 2017 που θα πρέπει να τροποποιηθούν και αφετέρου στους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης που δε βοηθούν, όπως ανέφερε τον υπουργό κ. Γεωργαντά.

«Έχω δώσει υπόμνημα με τις προτάσεις για τις αλλαγές στις ΚΥΑ, όπως επίσης πρέπει να εφαρμοστεί κανονικά και το Άρτεμις 2 που είναι εξαιρετικό σύστημα ελέγχων. Έχω την αίσθηση, ότι σήμερα οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις που εμφανίζονται να δίνουν μεγάλες τιμές στους κτηνοτρόφους, είναι μεταξύ εκείνων δεν τους σέβονταν μέχρι πρότινος, ενώ δεν είμαι και τόσο σίγουρος, ότι οι τιμές αυτές είναι κανονικές. Άλλωστε τους χρεώνουν για άλλες ποσότητες γάλακτος, ενώ είναι οι ίδιοι που προωθούν το λευκό τυρί ή το τυρί από πρόβειο γάλα, σαν φέτα. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης για να προσθέσει πως ο Πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς εντολές να αλλάξει η κατάσταση.

«Έχουμε ζητήσει ως ΕΝΠΕ να γίνει άμεσα σύσκεψη για τα θέματα αυτά στο υπουργείο, με την ΕΝΠΕ, με τον ΕΛΓΟ και την πολιτική ηγεσία και να ληφθούν αποφάσεις. Ο υπουργός δε βοηθιέται από υπηρεσιακούς παράγοντες, που έχουν συνηθίσει σε άλλες καταστάσεις. Έχουμε την εκκρεμότητα των χαρτών βοσκής, που ξεκινάμε εμείς και η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Πρέπει όλα αυτά να γίνουν. Εάν δεν γίνουν είναι σαν να δίνουμε ασπιρίνες σε μια αρρώστια, η οποία δυστυχώς είναι επάρατος, αν την αφήσουμε έτσι», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ