ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ – Δράσεις με βάση το τρίπτυχο «φροντίδα, προσβασιμότητα, ένταξη»

Η προώθηση του Προσωπικού Βοηθού για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και η γενίκευση της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας, αποτελούν δυο από τις τέσσερις νέες δράσεις του υπουργείου – Σημαντική και ουσιαστική η λειτουργία του ΚΔΑΠμεΑ, του ΟΚΠΑΠΑ

 

Τέσσερις νέες δράσεις με στόχο την περαιτέρω στήριξη των ατόμων με αναπηρία, έρχονται τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Συγκεκριμένα τους επόμενους μήνες έρχονται:

– Η γενίκευση της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας, μιας «κάρτας αξιοπρέπειας» που ξεκίνησε να λειτουργεί από την 1η Νοεμβρίου.

– Η προώθηση του Προσωπικού Βοηθού για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, θεσμός για τον οποίο έχει γίνει ήδη προεργασία και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

– Η  ενίσχυση των πολιτικών αποϊδρυματοποίησης, με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές

– Η διεύρυνση των πολιτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με την ένταξη όσων αναπήρων το επιθυμούν στην αγορά εργασίας.

Τις νέες δράσεις παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα ειδικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Όπως υπογράμμισε, «αυτά είναι νέες ιδέες και δράσεις για την Ελλάδα. Αλλά είναι εδώ και καιρό κοινές πρακτικές στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.  Αυτές τις δράσεις δεσμευόμαστε να προωθήσουμε. Με σύστημα, με ταχύτητα και σε συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα. Το οφείλουμε στους αναπήρους, αλλά και στη συνείδησή μας».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε: «Το ζήτημα των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία αποτέλεσε κεντρική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης και υπόδειγμα για την οριζόντια επιτελική λειτουργία της. Αν έπρεπε να συνοψίσω με τρεις λέξεις την κυβερνητική προσπάθεια για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία θα ήταν: φροντίδα, προσβασιμότητα, ένταξη. Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που όχι απλά δεν θα υπάρχει διάκριση σε βάρος των ατόμων με αναπηρία αλλά που η αναπηρία δεν θα αποτελεί καν στοιχείο διαφοροποίησης στην κοινωνία».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Δημιουργούμε συνεχώς τις προϋποθέσεις για να διασφαλίζουμε την ισότιμη πρόσβαση των συμπολιτών μας με αναπηρία στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Γι’ αυτό θεσπίσαμε την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού. Εντάσσουμε σε όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς την πρώιμη ανίχνευση αναπηριών και διαταραχών και θεσπίσαμε πρόσφατα την πρώιμη παρέμβαση κατ’ οίκον. Επιπλέον, με το πρόγραμμα «Πρόσβαση κατ’ οίκον», διευκολύνουμε τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους. Υλοποιούμε το πιλοτικό πρόγραμμα Υποστηριζόμενης Απασχόλησης για άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Ως Πολιτεία αλλά και ως πολίτες, είναι ευθύνη μας να δημιουργήσουμε μια συμπεριληπτική κοινωνία που να μας χωρά όλες και όλους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης δήλωσε: «Οι πολιτικές που σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε, όπως η θεσμοθέτηση της υποστηριζόμενης εργασίας και η δημιουργία προγράμματος εκπαιδευτών κινητικότητας και προσανατολισμού, προάγουν την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και διασφαλίζουν τη συμπερίληψη τους στις δραστηριότητες της κοινότητας. Επενδύουμε σε μια κοινωνία συμπεριληπτική, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες στα άτομα με αναπηρία στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην κοινωνική συμμετοχή. Για το συνδυασμό των επιμέρους πολιτικών, τη χάραξη νέων  και την ένταξή τους σ’ ένα κοινό πλαίσιο, προχωράμε στην κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και τη συμπερίληψη τους στην κοινότητα».

Ο ΟΚΠΑΠΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Η ημέρα αυτή αποτελεί υπενθύμιση στις σημερινές κοινωνίες ότι πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τη βελτίωση της ποιότητας  ζωής, της  εξασφάλισης  προσβασιμότητας, ίσων ευκαιριών, σεβασμού  της διαφορετικότητας και αποδοχής των ατόμων με αναπηρία.

Η ένταξη των ΑμεΑ σε μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία παραμένει ένα σημαντικότατο ζητούμενο, μία μεγάλη ανάγκη.

Ο ΟΚΠΑΠΑ του Δήμου Ιωαννιτών  λειτουργεί από  το 2019, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (1ο ΚΔΑΠμεΑ) που αποτελεί μονάδα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και εφήβων με αναπηρία, όπως νοητική υστέρηση, αυτισμό και κινητική ή πολλαπλή αναπηρία.

Το εύρος των ηλικιών είναι από 5 έως 23 ετών. Το ΚΔΑΠμεΑ  στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και διαθέτει σχολικό λεωφορείο για την μετακίνηση των ωφελούμενων.

Επίσης όλες οι δομές του ΟΚΠΑΠΑ λειτουργούν υποστηρικτικά στα ΑμεΑ με προσβασιμότητα σε όλες τις  Δομές,  το Κοινωνικό Παντοπωλείο το οποίο παρέχει στα  ΑμεΑ  έκπτωση 20%  των εισοδηματικών κριτηρίων που απαιτούνται για την ένταξη στη δομή, το ΚΗΦΗ το οποίο λειτουργεί καθημερινά κατά  τις εργάσιμες ημέρες υποστηρίζοντας με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του και τα ΑμεΑ, οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι από τους οποίους διατίθενται αγροτεμάχια για καλλιέργεια στο ΚΔΑΠ μεΑ και σε συλλόγους ΑμεΑ.

Ο Σύλλογος ΕΣαΜΕΑ

Εξάλλου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία το προεδρείο του Συλλόγου ΕΣαΜΕΑ αναφέρθηκαν στις πάγιες διεκδικήσεις τους.

Η παγκόσμια ημέρα  καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑμεΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007.

Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας