Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ – Αγώνας για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το ΤΕΕ πρέπει να ολοκληρώσει μέσα σε μια τριετία, περίπου, τις μελέτες για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια των 300 περίπου Δήμων της χώρας

 

Μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία, η οποία εξελίσσεται σε αγώνα ταχύτητας για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, έχει αναλάβει ο συγκεκριμένος φορέας των Μηχανικών, ο οποίος μέσα στην επόμενη τριετία πρέπει να υλοποιήσει τις μελέτες για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια των 300 περίπου Δήμων της χώρας.

Την παραπάνω είδηση, έδωσε από τα Γιάννενα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ο οποίος βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, για την ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, με θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, σε δηλώσεις του στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, εξήγησε ότι η ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου έχει τεράστια σημασία.

Το πρόγραμμα πολεοδομικού σχεδιασμού έχει ξεκινήσει και στόχος είναι κυριολεκτικά σε χρόνο ρεκόρ να καλυφθεί τουλάχιστον το 75% των περιοχών της χώρας. Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα που χαρακτηρίστηκε από τον κ. Στασινό «τεράστια ευκαιρία».

Η αλήθεια είναι πως για πρώτη φορά θα δοθεί η δυνατότητα να διαμορφωθούν σχέδια και πολιτικές ενώ πολλά τμήματα γης θα αποκτήσουν αξία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το σχεδιασμό που θα απαιτήσει την βοήθεια Δήμου και Περιφέρειας.

Όπως εξήγησε  κάθε δέκα χρόνια στο παρελθόν, γινόντουσαν 30 τέτοια σχέδια, δηλαδή, με τους προηγούμενους χρόνους, η πολιτεία ήθελε 100 χρόνια για να φέρει σε πέρας το έργο…

«Το ΤΕΕ έχει ως στόχο να ολοκληρώσει τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια σε τέσσερα χρόνια, το πολύ.  Ήδη δημοπρατήθηκαν 113 τέτοια σχέδια και αναμένουν τους προσωρινούς αναδόχους σε  100 από αυτά αφού το  Ταμείο Ανάκαμψης -από όπου και η χρηματοδότηση-  επιβάλει γρήγορους ρυθμούς.  Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια έχουν τεράστια σημασία και αναρωτιόμαστε γιατί χρειάστηκε τόσος καιρός για να προχωρήσουν. Μέσα από τα σχέδια αυτά είναι δυνατόν να αλλάξει ο σχεδιασμός, να επεκταθούν οικισμοί, να αλλάξουν χρήσεις γης ενώ είναι πιθανόν αξίες των ακινήτων να αναβαθμιστούν. Παράλληλα θα γίνουν έργα υποδομή όπως φωτισμός, διάνοιξη δρόμων αλλά και η αποκομιδή απορριμμάτων και θα καθοριστουν κοινόχρηστοι χώροι», είπε μεταξύ άλλων.

Για τις προστατευμένες περιοχές

Παράλληλα, ξεκάθαρος ήταν ο κ. Στασινός και για τις προστατευόμενες περιοχές.

«Οι προστατευόμενες περιοχές δεν επηρεάζονται, παραμένουν ως έχουν. Να μη δημιουργούνται προσδοκίες. Ακόμη και εάν υπάρξει ένας πονηρός μελετητής…θα βρει απέναντι το ΣτΕ…», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείς για τα ενεργειακά είπε ότι είναι σε εξέλιξη τα προγράμματα «Εξοικονομώ», λέγοντας το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, επομένως θα υπάρχουν διαδοχικές ευκαιρίες πολλοί να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνονται, ενώ ακολουθούν τα προγράμματα «Εξοικονομώ για νέους» και «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ