Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – Νέα ευκαιρία για ομαλή λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο Μ. Βορίδης από τα Γιάννενα, έκανε γνωστό πως θα επιστρέψουν στα δημοτικά συμβούλια οι αρμοδιότητές τους, όμως αν διαπιστωθεί δυσλειτουργία τους, τότε οι αρμοδιότητες θα περάσουν και πάλι στις επιτροπές

Μια εξαιρετικά σημαντική είδηση έκρυβε η επίσκεψη στα Γιάννενα του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής στην πολιτική εκδήλωση της βουλευτού Μαρίας Κεφάλα.
Ο κ. Βορίδης, από την πρωτεύουσα της Ηπείρου, και σε δηλώσεις που έκανε απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με την απόφαση του ΣτΕ που αφορά στα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου και η οποία έχει «μπλοκάρει» τη λειτουργία των δήμων σε πολλές περιπτώσεις.
Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών, επιστρέφουν στα δημοτικά συμβούλια οι αρμοδιότητες που με τα νομοθετήματα και τις διατάξεις Θεοδωρικάκου είχαν παραχωρηθεί στις Οικονομικές Επιτροπές, αυτό όμως θα έχει και μία ισχυρή προϋπόθεση που θα αφορά τη μη παρεμπόδιση της λειτουργίας κάθε δήμου.
Ο κ. Βορίδης ήταν σαφής και ξεκάθαρος αφού τη Δευτέρα το υπουργείο καταθέτει την τροπολογία στο νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, το οποίο θα ψηφιστεί την Τρίτη με την κατεύθυνση να κινείται στο πνεύμα και την ουσία της απόφασης του ΣτΕ, επιστρέφοντας τις αρμοδιότητες στα δημοτικά συμβούλια.
Όπως εξήγησε ωστόσο ο κ. Βορίδης η απόφαση κρίνει ως αντισυνταγματικό το πλέγμα των διατάξεων, τον συνδυασμό δηλαδή της αλλαγής στη σύνθεση των επιτροπών και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων σε αυτές.
«Έτσι, εμείς θα διατηρήσουμε τη σύνθεση των επιτροπών, που στην περίπτωση των ΔΕΥΑ κρίθηκε ως συνταγματική, αλλά θα επιστρέψουμε τις αρμοδιότητες στα δημοτικά συμβούλια», ανέφερε αρχικά ο κ. Βορίδης περνώντας στο σκέλος που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Αυτό, κατά τον υπουργό είναι πως το ΣτΕ υποστηρίζει ότι το εγχείρημα της απλής αναλογικής και του αν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, δεν κρίθηκε στην πράξη, αφού τα νομοθετήματα προηγήθηκαν της ουσιαστικής λειτουργίας των νέων δημοτικών συμβουλίων. «Αυτό που θα κάνουμε τώρα είναι να δώσουμε χρόνο ώστε να κριθεί η δυνατότητα της ομαλής λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων στην πράξη. Εάν όμως διαπιστώσουμε ότι η εφαρμογή αυτή είναι δυσλειτουργική στους δήμους ή στις περιφέρειες με ευθύνη των αντιπολιτεύσεων, τότε ακριβώς με βάση το σκεπτικό του ΣτΕ, έχοντας δηλαδή δοκιμαστεί στην πράξη, θα επαναφέρουμε τις αρμοδιότητες στις επιτροπές. Το λέω από σήμερα για να είμαι απολύτως ξεκάθαρος», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.
Σε εκδηλώσεις κοπής πίτας
Εν τω μεταξύ, σήμερα Σάββατο 14 Ιανουαρίου στις 14:00 θα γίνει η κοπή βασιλόπιτας της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Βόρειων Τζουμέρκων της Νέας Δημοκρατίας, στα Πράμαντα, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.
Παράλληλα, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 12:00 το μεσημέρι θα γίνει η κοπή βασιλόπιτας της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Κόνιτσας της Νέας Δημοκρατίας, στην Κόνιτσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ