Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ – Προ των πυλών οι ελεγκτές για τα καραβάκια

Η Περιφέρεια Ηπείρου με έγγραφο προς τον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη επισημαίνει την ανάγκη διενέργειας καθολικού διοικητικού και τεχνικού ελέγχου όλων των σκαφών που διενεργούν συγκοινωνιακούς και τουριστικούς πλόες στην Παμβώτιδα

 

 

 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη στιγμή που θα φτάσουν στα Γιάννενα, κλιμάκια ελεγκτών από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τα κλιμάκια θα έρθουν στα Γιάννενα, με εντολή του αρμόδιου Υπουργού κ. Πλακιωτάκη, και με σκοπό τον καθολικό διοικητικό και τεχνικό έλεγχο του συνόλου των σκαφών που διενεργούν τους συγκοινωνιακούς και τουριστικούς πλόες στην Παμβώτιδα.

Την συγκεκριμένη είδηση, έδωσε την Τετάρτη, το Ioannina TV, μέσα από ρεπορτάζ του, σύμφωνα με το οποίο με τη διαδικασία της χορήγησης νέων αδειών για συγκοινωνιακούς πλόες στην Παμβώτιδα, ήρθε στο προσκήνιο και μία σειρά ζητημάτων, που δεν έχουν αντιμετωπιστεί διαχρονικά, με τις τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες, να αδυνατούν λόγω αναρμοδιότητας αφενός και έλλειψης εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού αφετέρου να διενεργήσουν ελέγχους.

Έτσι, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, πριν από λίγες ημέρες, η Περιφέρεια Ηπείρου με έγγραφο που υπογράφει ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και αποδέκτη τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη επισημαίνει την ανάγκη διενέργειας καθολικού διοικητικού και τεχνικού ελέγχου όλων των σκαφών που διενεργούν συγκοινωνιακούς και τουριστικούς πλόες στην Παμβώτιδα.

Στο έγγραφο, αφού γίνεται αναφορά στην ιστορία της Παμβώτιδας και στο ότι αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα των Ιωαννίνων, τονίζεται ότι το τελευταίο διάστημα και ενόψει της διενέργειας των διοικητικών πράξεων που αφορούν στην τροποποίηση του ισχύοντος Κανονιστικού πλαισίου καθώς και τη χορήγηση νέων αδειών, η Περιφέρεια και το περιφ. συμβούλιο γίνονται αποδέκτες σωρείας εγγράφων με ποικίλο περιεχόμενο από τους αδειούχος των σκαφών που διενεργούν τους πλόες.

«Η Περιφέρεια Ηπείρου δε διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό (ειδικότητες) προκειμένου να διενεργηθεί καθολικός έλεγχος, διοικητικός και τεχνικός όλων των υφιστάμενων αδειοδοτημένων σκαφών, ο οποίος σήμερα είναι απαραίτητος. Ως διοικητικός έλεγχος νοείται ο έλεγχος πληρότητας όλων των διοικητικών εγγράφων των πλωτών, ήτοι (ενδεικτικά) της άδεις και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αυτής, τα πρόσφατα έγγραφα αξιοπλοϊας κ.λπ Από τεχνικής άποψης έλεγχος νοείται η νομιμότητα της κυκλοφορίας των πλωτών ήτοι αν ο μηχανολογικός εξοπλισμός στο σύνολό του ανταποκρίνεται στα έγγραφα που τον συνοδεύουν, αν είναι σύμφωνος με την κείμενη νομοθεσία, η καταλληλότητα του πλωτού τμήματος των σκαφών κ.λπ. Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε, για τη συνδρομή σας με την αποστολή σχετικού κλιμακίου ελεγκτών με τις σχετικές ειδικότητες, το οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου θα συνδράμει με όποιον τρόπο της ζητηθεί», αναφέρεται στην επιστολή με αποδέκτη τον κ. Πλακιωτάκη.

Ένα συμβάν έφερε τους ελέγχους

Παράλληλα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, ένα τυχαίο συμβάν το καλοκαίρι όμως, φαίνεται πως έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στο να κινηθεί η διαδικασία καθολικού ελέγχου.

Συγκεκριμένα, σε ένα από τα μπουρίνια που έπληξαν τον Αύγουστο το λεκανοπέδιο, ένα από τα καραβάκια που εκτελεί συγκοινωνιακούς πλόες από και προς το Νησί, δεν κατάφερε να «δέσει» με ασφάλεια στον προβλήτα, λόγω των θυελλωδών ανέμων και ζητήθηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής.

Όπως διαπιστώθηκε όμως από το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, στο σκάφος υπήρχε έλλειψη σωστικών μέσων και εστάλη σχετική αναφορά στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος που κοινοποιήθηκε και σε συναρμόδιες υπηρεσίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ