Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σταθερά συνεχίζει την ανοδική του πορεία ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο καθώς με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat ξεπέρασε αρκετά το 10%, για να διαμορφωθεί στο 10,7%.

Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε μικρή επιβράδυνση και διαμορφώθηκε στο 9,8% από 12,1% τον Σεπτέμβριο, 11,2% τον Αύγουστο, 11,3% τον Ιούλιο και 11,6% τον Ιούνιο.

Η επιβράδυνση που καταγράφεται στον πληθωρισμό στη χώρα μας είναι κάτι που ανέμενε το οικονομικό επιτελείο καθώς η σύγκριση γίνεται σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021, οπότε και είχε αρχίσει η ανοδική πορεία του πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περσινό Οκτώβριο ήταν στο 2,8%. Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 8,8%. Τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Οκτώβριο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή την ερχόμενη εβδομάδα στις 10 Νοεμβρίου.

(A.)