Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ

Ακόμη και το «ιερό δισκοπότηρο» της ελληνικής οικογένειας, το φροντιστήριο των παιδιών για την προετοιμασία τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αγγίζει η πληθωριστική κρίση.

Έτσι, μετά την περικοπή δαπανών για ενέργεια, τρόφιμα, άλλα καταναλωτικά είδη και για διακοπές, έρευνα της Opinion Poll για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών δείχνει ότι πλέον ένα ποσοστό των νοικοκυριών βάζει «μαχαίρι» και στις δαπάνες για τα φροντιστήρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 83,7% προχωράει σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83,2% σε μειώσεις στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% μειώνει τις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% κάνει περικοπές στις ημέρες των διακοπών. Επίσης, ένα 18,7% κάνει κάποιες περικοπές όσον αφορά τη φροντιστηριακή προετοιμασία των παιδιών τους για την είσοδο στα ΑΕΙ. Το ροκάνισμα του διαθέσιμου εισοδήματος, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων σε σειρά βασικών προϊόντων και υπηρεσιών, δυσκολεύει και την ανταπόκριση των νοικοκυριών στις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα, το 53,3% δηλώνει ότι δυσκολεύεται πολύ και αρκετά να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις όπως είναι η αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών. Το χειρότερο –και για την πορεία της αγοράς στη συνέχεια– είναι ότι τα 2/3 των καταναλωτών δηλώνουν απαισιόδοξοι για την οικονομική τους κατάσταση.

(A.)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ