Καμπανάκι για τον καύσωνα διαρκείας…

Με θερμοκρασίες που και στα Γιάννενα θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς, ο καύσωνας που ξεκινά από σήμερα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 5 Αυγούστου!

 

O καύσωνας ξαναέρχεται στη χώρα μας και οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής επιστρέφουν, με τον υδράργυρο στο τέλος Ιουλίου, από σήμερα Τρίτη και μετά, να ξεπερνά και τους 40 βαθμούς Κελσίου!

Ο ισχυρός καύσωνας που έρχεται ως προς τη διάρκειά του θα θυμίζει αυτόν του 1987, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, όχι τόσο για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που έτσι κι αλλιώς αναμένονται, όσο για τη διάρκειά της, που αναμένεται να φτάσει τις 10 ημέρες και να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 5 Αυγούστου.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με όλα σχεδόν τα μοντέλα να συμφωνούν, ότι και πανελλαδικά, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, ο υδράργυρος από σήμερα, θα αρχίσει να σκαρφαλώνει, ξεπερνώντας τους 38 βαθμούς.

Τις επόμενες ημέρες όμως, αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς με την ελάχιστη θερμοκρασία τη νύχτα να μην πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς, όπως ανέφερε ο καθηγητής μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας.

Οι θερμοκρασίες αυτές όπως είπε, δεν είναι περίεργες ή πρωτόγνωρες για την εποχή, όμως εκείνο που χαρακτηρίζεται ως σπάνιο για την περιοχή, είναι η μεγάλη διάρκεια του κύματος καύσωνα, που θα ακολουθήσει το προηγούμενο του Ιουνίου, που επίσης είχε διάρκεια 10 ημερών.

Με την ιδιότητα παράλληλα και του προέδρου της ΔΕΥΑΙ ο κ. Μπαρτζώκας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες ώστε να κάνουν λελογισμένη και συνετή χρήση του πόσιμου νερού, μειώνοντας στο ελάχιστο την κατανάλωση πόσιμου νερού για άρδευση ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Οδηγίες προστασίας

Παράλληλα, οδηγίες προς τους πολίτες δίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της αισθητής ανόδου της θερμοκρασίας από σήμερα, λόγω των θερμών αέριων μαζών που κινούνται από τη βόρεια Αφρική προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα, η ΓΓΠΠ, που έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

– Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

– Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

– Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

– Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.