ΠΑΝΔΗΜΙΑ – Νέο βήμα για την ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για την ανοδική πορεία των κρουσμάτων της πανδημίας, με τους ειδικούς να εισηγούνται νέα μέτρα για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σε εξέλιξη είναι ένα μπαράζ συσκέψεων, ενώ αναμένονται και οι νεότερες εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων (η οποία πιθανότατα θα συνεδριάσει την Τετάρτη).

Το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων του Σαββάτου και η αργή πορεία με την οποία προχωρούν οι νέοι εμβολιασμοί εντείνουν τον προβληματισμό, ενώ το πρόβλημα είναι εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα. Η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται, γεγονός που ανοίγει τη συζήτηση για νέα μέτρα τα οποία θα είναι επικεντρωμένα στους ανεμβολίαστους.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν τις εισηγήσεις της επιτροπής ειδικών, ωστόσο το μήνυμα είναι πως δεν μπορεί να αναβιώσουν lockdown από το παρελθόν. Στόχος είναι  να μην ληφθούν οριζόντια μέτρα, καθώς αυτό  θα ήταν άδικο και για όσους πολίτες έχουν κάνει το  βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία».

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεν προκρίνει την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, προτάσσοντας το επιχείρημα πως ανάλογο μέτρο στον ιδιωτικό τομέα δεν εφαρμόζεται πουθενά. Όσον αφορά στο  δημόσιο τομέα αυτό που επισημαίνεται είναι πως σε μια σειρά κρίσιμων κλάδων υπάρχει συμμετοχή στην «επιχείρηση Ελευθερία» . Για παράδειγμα τα ποσοστά εμβολιασμού  είναι στο 90% στους υγειονομικούς, στο 83% στους εκπαιδευτικούς, στο 71% στα σώματα ασφαλείας κ.α.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε «συνεχώς εξετάζουμε μέτρα» και μίλησε για αναγκαίες προσαρμογές που εξετάζονται και οι οποίες δεν μπορεί παρά να αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους.

Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Μια σειρά προτάσεων είναι στο τραπέζι για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου. Τα «φώτα» σε αυτή τη συγκυρία πέφτουν στην εστίαση και στη διασκέδαση και επί τάπητος είναι η λήψη πρόσθετων μέτρων.

Η αυστηροποίηση των ελέγχων το επόμενο διάστημα είναι δεδομένη, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες (όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας).  Να σημειωθεί πως έλεγχοι αναμένεται να γίνουν  προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανοιχτοί χώροι – στους οποίους κάθονται και ανεμβολίαστοι- με πρόχειρες κατασκευές  έχουν κλείσει τελείως  και επομένως είναι ευκολότερη η μετάδοση του ιού.  Την ίδια στιγμή υπάρχουν εισηγήσεις ειδικών για την αυστηροποίηση των μέτρων  σε μεικτούς χώρους διασκέδασης, κατά προτεραιότητα στις κόκκινες περιοχές.

Από εκεί και πέρα πρόσθετα μέτρα εξετάζονται, όπως η αύξηση του αριθμού των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι με δικά τους έξοδα κάθε εβδομάδα. Μια από τις προτάσεις είναι να απαιτούνται  δύο test την εβδομάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τρία test για συγκεκριμένες ομάδες  εργαζόμενων (π.χ. εργαζόμενους σε εστίαση και διασκέδαση).

Η στήριξη του συστήματος υγείας

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων, την τόνωση των ελέγχων για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης πραγματοποιήθηκε νωρίτερα.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Μίνας Γκάγκα και των Υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου. Επίσης  έλαβαν μέρος οι Περιφερειάρχες και εκπρόσωποί τους, καθώς και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που έχει προκαλέσει η πανδημία. Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.

Επισημάνθηκε παράλληλα η σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η δυνατότητα ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης.