Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Πλήρως εμβολιασμένο το 49% των πολιτών

Η Επιτροπή θα αποφασίσει για τις κατηγορίες που θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου

 

 

 

Στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα, καθώς και στις εξελίξεις που αφορούν στα εμβόλια αναφέρθηκε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου απουσίαζε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ξεκίνησε την καλοκαιρινή της άδεια.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στον αριθμό των εμβολιασμένων, λέγοντας πως έχει εμβολιαστεί πλήρως (με μονοδοσικό ή με δύο δόσεις) το 49% του πληθυσμού, ή αλλιώς πάνω από 5.170.000 πολίτες.

Πιο αναλυτικά, «σήμερα, μέχρι τώρα έχουν γίνει σχεδόν 37.000 εμβολιασμοί και μέχρι το τέλος της ημέρας θα φτάσουμε στους 45.000, ενώ έχουμε κάθε ημέρα πάνω από 40.000 εμβολιασμούς. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχουν κλειστεί άλλα 110.000 ραντεβού για το επόμενο διάστημα».

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.450.000 δόσεις εμβολίων, με τους 5.705.000 να έχουν κάνει μία δόση και τους 5.170.000 να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Όσον αφορά στα παιδιά και τους εφήβους, στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί πάνω από 33.000 άτομα, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 12-14 έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 5.300 άτομα.

Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού, το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, έχουν ενταχθεί ήδη 3.200 πολίτες και έχουν εμβολιαστεί οι 725, ενώ μόνο χθες, έγιναν 300 εμβολιασμοί, από 46 κινητές μονάδες.

Σε ερώτηση για τον μειωμένο αριθμό εμβολιασμών το τελευταίο διάστημα, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι σίγουρα οφείλεται στο καλοκαίρι και στις καλοκαιρινές άδειες και ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου τα ραντεβού.

Σε άλλη ερώτηση για μία πιθανή 3η δόση, ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι αρμόδια για το πρόγραμμα είναι η Επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τα δεδομένα, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο και θα καταθέσει τις εισηγήσεις της. Πρόσθεσε, δε, πως προς το παρόν φαίνεται ότι τα αντισώματα διαρκούν μεγαλύτερο διάστημα από τους έξι μήνες που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Από 13 κρούσματα σε Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα

Σταδιακή άνοδο καταγράφουν τα κρούσματα σε Άρτα και Πρέβεζα, όπου για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες για την ακρίβεια από την έναρξη της πανδημίας, ισοφάρισαν τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων στα Ιωάννινα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες στην Ήπειρο 43 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 13 στα Ιωάννινα, όσα επίσης σε Άρτα και Πρέβεζα αντίστοιχα. Τέσσερα κρούσματα καταγράφηκαν στη Θεσπρωτία. Ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών για το Νομό Άρτας ανέρχεται σε 5,43 για το Νομό Θεσπρωτίας σε 4,57 για το Νομό Ιωαννίνων σε 18,29 και για το Νομό Πρέβεζας σε 12,00.

Κατά το τελευταίο 24ωρο στην χώρα επιβεβαιώθηκαν 2.156 νέα κρούσματα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 188 ενώ σημειώθηκαν οκτώ νέοι θάνατοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ