Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ «ΠΙΝΔΟΣ» – Όρθιος στην κρίση της πανδημίας, με ενίσχυση των εξαγωγών

Ο συνδυασμός εμβολιασμών, επανεκκίνησης της εστίασης και του τουρισμού, το τρίπτυχο που θα βοηθήσει στη μεγάλη επιστροφή

 

«Πόδι» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πατάει ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος», ο οποίος αναπτύσσει έντονη παραγωγική δραστηριότητα με περισσότερους από 150 κωδικούς και εξάγει τα προϊόντα του στις διεθνείς αγορές.

Ο πρόεδρος του ΑΠΣΙ «Πίνδος» Ανδρέας Δημητρίου σε δηλώσεις στον «Ε.Τ» της Κυριακής δίνει το στίγμα της πορείας εξόδου του συνεταιρισμού από την κρίση που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία, με την κερδοφορία πάντως της για το 2020 να βρίσκεται περίπου στο 1,5 εκ, μειωμένη κατά 50% ωστόσο από το 2019.

«Το 2020 παρουσιάσαμε στους καταναλωτές τη νέα σειρά συσκευασμένων προϊόντων, η οποία στηρίζεται στη φυτική διατροφή, στη συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας για περισσότερη ασφάλεια και για πρώτη φορά στην Ευρώπη στην ιχνηλασιμότητα, όπου ο καταναλωτής γνωρίζει από ποιον παραγωγό έχει παραχθεί το κοτόπουλο», σημειώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής o πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, Ανδρέας Δημητρίου.

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, ο κύκλος εργασιών της «Πίνδος» το 2020 κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2019, στα 270 εκατ. ευρώ, ενώ, αν δεν είχε ξεσπάσει η παγκόσμια υγειονομική κρίση, θα πλησίαζε τα 300 εκατ. ευρώ το 2020.

«Αν και τους δύο πρώτους μήνες του 2020 τρέχαμε με ανάπτυξη της τάξεως του 15%, η πανδημία διέκοψε την ανοδική μας πορεία. Το 2020 είμαστε λίγο πτωτικά, αλλά πολύ κοντά στο 2019», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του συνεταιρισμού, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι το μερίδιο αγοράς πλησιάζει το 30%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κερδοφορία της «Πίνδος» το 2020, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα οικονομικά της αποτελέσματα, θα μειωθεί σχεδόν στο μισό, από τα 3 εκατ. ευρώ στο 1,5 εκατ. ευρώ.

«Ο κορωνοϊός μάς έχει επηρεάσει πάρα πολύ»

Ο κ. Δημητρίου προσθέτει τα εξής: «Ο κορωνοϊός μάς έχει επηρεάσει πάρα πολύ. Το κλείσιμο της εστίασης για δύο μεγάλες περιόδους και η μείωση του τουρισμού μείωσαν τις πωλήσεις μας κατά 20% την πρώτη περίοδο, από Μάρτιο έως Ιούνιο, και 10% την περίοδο από Νοέμβριο έως Δεκέμβριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισοδημάτων και των παραγωγών μας, λόγω μείωσης των εκτροφών που πραγματοποίησαν. Ελπίζουμε το 2021, μετά τον εμβολιασμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού και ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί ο τουρισμός και πότε θα ανοίξει η εστίαση, η αγορά να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε».

Σε ό,τι αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα, η «Πίνδος» εξάγει τα προϊόντα της σε όλες τις βαλκανικές χώρες, στην Κύπρο και σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, «οι εξαγωγές αντιστοιχούν στο 10% των πωλήσεων κρέατος κοτόπουλου και τα επόμενα χρόνια στοχεύουμε να προωθήσουμε τα προϊόντα μας και σε άλλες αγορές της Ε.Ε., αλλά και των Αραβικών Εμιράτων, εστιάζοντας στις ειδικές εκτροφές και στα παρασκευάσματα από κρέας κοτόπουλου. Ήδη υλοποιούμε τριετές πρόγραμμα προώθησης προϊόντων ειδικών εκτροφών στα Αραβικά Εμιράτα».

Πάντως, παρά την κρίση του κορωνοϊού, η «Πίνδος» συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος ύψους 25 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2019-2022. Οι επενδύσεις στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, στην κάλυψη της αύξησης παραγωγής, στην παραγωγή νέων προϊόντων, στη βελτίωση του δικτύου διανομής των προϊόντων της και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Επένδυση σε έρευνα – καινοτομία

«Ο συνεταιρισμός μας δεν επενδύει μόνο στην παραγωγή και τη μεταποίηση, επενδύει και στην έρευνα και την καινοτομία. Σήμερα υλοποιούμε 7 ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα», υπογραμμίζει ο κ. Δημητρίου. Στόχος των εν λόγω προγραμμάτων είναι:

Η ανάπτυξη εκτροφής πτηνών με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με πλήρη απουσία αντιβιοτικών.

Η ανάπτυξη συστήματος ιχνηλασιμότητας των προϊόντων.

Η ανάπτυξη δεικτών για πιστοποίηση ειδικών εκτροφών.

Η ανάπτυξη πρότυπων μονάδων εκτροφής.

Η διερεύνηση καινοτόμων στρατηγικών διατροφής με βάση τα τοπικά βότανα.

Η διερεύνηση μέτρων για την προάσπιση της υγείας και της ευζωίας των πτηνών και της δημόσιας Υγείας.

Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται τόσο από ελληνικά όσο και από ευρωπαϊκά κονδύλια. «Με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων αυτών θα συμβάλουμε στη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, στη βέλτιστη εκτροφή των πτηνών, καθώς και στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων», καταλήγει ο πρόεδρος της «Πίνδος».

Πηγή: Ε.Τ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ