Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – Αγώνας για να απαλλαγούν από τον εφιάλτη εκατοντάδες γυναίκες

Μηνύματα ευαισθητοποίησης ώστε πολλές γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους, από την υπηρεσία αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ, και το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων

Εξαιρετικά αυξημένες ήταν το διάστημα της πρώτης καραντίνας την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου οι περιπτώσεις καταγραφής γυναικών που έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Συγκεκριμένα, οι τηλεφωνικές κλήσεις για βοήθεια στην αστυνομία, στα συμβουλευτικά κέντρα αλλά και στο πενταψήφιο 15900 το διάστημα αυτό ήταν αυξημένες, κάτι που παρατηρήθηκε και στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπου εκτός από την υπηρεσία αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ, λειτουργεί τα τελευταία οκτώ χρόνια και το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων που ανήκει στο δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, η Ελίνα Παπαγεωργίου, νομικός στο Συμβολευτικό Κέντρο Ιωαννίνων και η υπαρχιφύλακας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων Μαρία Μπαντή παραχώρησαν κοινή συνέντευξη, στην οποία αναφέρθηκαν στην υφιστάμενη πραγματικότητα που βιώνουν όπως φαίνεται εκατοντάδες γυναίκες στα σπίτια, αλλά πλέον στη δυνατότητα που έχουν να απευθυνθούν σε φορείς και υπηρεσίες, ζητώντας να απαλλαγούν από τον κάθε εφιάλτη.
Το διάστημα της δεύτερης καραντίνας είναι ακόμη μικρό για να διαμορφωθεί μία σχετική εικόνα όπως ανέφερε όμως η κα. Παπαγεωργίου στο πρώτο διάστημα υπήρχε μία συνεχής αυξητική τάση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που έφταναν στο επίπεδο της καταγγελίας.
«Παρόλα αυτά, δυστυχώς το ποσοστό εκείνων των περιπτώσεων που φτάνει τελικά στην ενημέρωση και την καταγγελία είναι πολύ μικρό σχέση με την πραγματικότητα. Ο εγκλεισμός δεν είναι η αιτία, αλλά είναι μία κατάσταση που οξύνει την ένταση και φέρνει πιο εύκολα στο προσκήνιο φαινόμενα βίας. Τουλάχιστον στην περιοχή μας καταγράφονται περιστατικά και σε νέα ζευγάρια, αλλά κυρίως σε ζευγάρια που έχουν χρόνια μαζί και ανήκουν σε διάφορες οικονομικές και κοινωνικές κατηγορίες», σημείωσε η κα Παπαγεωργίου.
Η ΕΛ.ΑΣ.
Παράλληλα και από την πλευρά της αστυνομίας, η υπαρχιφύλακας Μαρία Μπαντή έκανε λόγο για ένα επίκαιρο θέμα, με το γραφείο αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας στην Α.Δ. Ιωαννίνων να καταγράφει πολλά περιστατικά στον ένα χρόνο λειτουργίας του.
«Στόχος μας είναι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου, ενθαρρύνοντας τα θύματα να μιλήσουν και να καταγγείλουν, ευαισθητοποιώντας τους πολίτες και λειτουργώντας με την ευθύνη της εποπτείας και της καθοδήγησης των υπηρεσιών.
Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι, ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρχει καταγγελία. Καταλαβαίνουμε ότι το κυρίαρχο συναίσθημα είναι ο φόβος, αλλά οφείλει να γνωρίζει κάθε θύμα ότι από τη στιγμή που κάνει το αποφασιστικό βήμα και απευθυνθεί στην αστυνομία, υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα υποστήριξης από φορείς και υπηρεσίες. Επειδή βρισκόμαστε και σε περίοδο πανδημίας το μήνυμα είναι πως μένουμε ασφαλείς, αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε τοπικό επίπεδο στο 2651077449 που λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα ή στο πενταψήφιο 15900 που λειτουργεί όλο το 24ωρο σε όλη την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ