Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Διεθνές συνέδριο για την εποχή του Αλή Πασά

Η διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ο Αλή Πασάς και η εποχή του» αποτελούν μία από τις κορυφαίες στιγμές των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο Δήμος Ιωαννιτών για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία.

Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και με στόχο να αναδείξει μία ολόκληρη ιστορική περίοδο αλλά και την πόλη των Ιωαννίνων.

Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ οι εργασίες προγραμματίζεται να διεξαχθούν δια ζώσης στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» από τις 18 μέχρι τις 20 Ιουνίου ενώ θα μεταδίδονται και διαδικτυακά.

Στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετέχουν οι:

• Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Ιστορικός, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και ο πιο σημαντικός μελετητής αυτής της περιόδου με σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο.

• Δημήτρης Δημητρόπουλος, Διευθυντής Ερευνών, Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

• Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννίνων.

• Άννα Μανδυλαρά, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

• Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

• Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

• Αμαλία Παππά, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια ΓΑΚ.

• Τάσος Σακελλαρόπουλος, Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.

• Χρήστος Χρυσανθόπουλος, Επιστημονικός Συνεργατής Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών.

«Ήδη οριστικοποιείται το τελικό πρόγραμμα του συνεδρίου στο οποίο θα ανακοινωθούν σημαντικές πρωτότυπες ανακοινώσεις από διακεκριμένους ερευνητές της περιόδου – Έλληνες και ξένους – και θα συμμετάσχει και ο τέως Δήμαρχος Ιωαννίνων Α. Παπασταύρου, ο οποίος έχει επιδείξει ένα σημαντικό έργο για τον Αλη Πασά και την εποχή του.

Την Κυριακή 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη των συνέδρων στο Μουσείο Αλη Πασά και Επαναστατικής Περιόδου όπου ο Διευθυντής του Μουσείου, Φώτης Ραπακούσης θα κάνει αναλυτική παρουσίαση του Μουσείου και των ευρημάτων τους» ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Άννα Μανδυλαρά, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό συνέδριο τόσο για την πόλη όσο και για τον Ελλαδικό χώρο.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα που εκπροσωπώ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» σημείωσε και τόνισε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την Επανάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ