Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

12 ημέρες με αρνητικά ρεκόρ στην αιθαλομίχλη

Η Περιφέρεια ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων και των συστάσεων προς τους πολίτες

 

Παρατείνονται σε πρώτη φάση τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Δευτέρα 9 Ιανουαρίου και ώρα 11.00 οι συστάσεις και τα προληπτικά μέτρα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, αναφορικά με τα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια Ηπείρου την Τετάρτη, από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης των Ιωαννίνων, τις προηγούμενες ημέρες οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM10), ξεπέρασαν, σε μέση ημερήσια τιμή, το όριο των 100 μg/m3 για δώδεκα συνεχείς ημέρες.

Ιδιαίτερα  υψηλές συγκεντρώσεις καταγράφονται τις βραδινές ώρες (19.00-01.00) και για τον λόγο αυτό γίνεται σύσταση για αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες αυτές, ιδιαίτερα σε άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ή είναι καρδιοπαθείς.

Έτσι και με δεδομένο, ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες,  δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα, παρατείνεται ως την Δευτέρα 9/1/2023 και ώρα 11:00  η ισχύς των παρακάτω συστάσεων και μέτρων:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει  τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Γ. Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης:

Συστήνεται η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.

Συστήνεται ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.

Απαγορεύεται  οποιασδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.

Εφόσον απαιτηθεί θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού από την Περιφέρεια Ηπείρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ