Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

ΑΡΧΑΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΗ – Αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδιασμού για τον χώρο

Την πόλη της Πρέβεζας και τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός δείχνοντας το ενδιαφέρον του για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής  – Στο Ταμείο Ανάκαμψης από το υπουργείο Πολιτισμού, τρία νέα έργα στην αρχ. Νικόπολη

 

Αρκετές ειδήσεις αναφορικά με το μέλλον του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, περιελάμβανε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Αρχαία Νικόπολη, λίγη ώρα μετά την παράδοση στην κυκλοφορία τμήματος της παράκαμψης Αμφιλοχίας.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια του πρώτου τμήματος της Αμβρακίας Οδού, ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από βουλευτές και τοπικούς φορείς, περπάτησε στο κέντρο της Πρέβεζας και την παραλία, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με κατοίκους.

Σε καφετέρια της πόλης, τον πρωθυπουργό περίμενε πολύς κόσμος και μέλη της Νέας Δημοκρατίας. Κατά το σύντομο χαιρετισμό του, ο κ Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του έργου της παράκαμψης Αμφιλοχίας, έκανε αναφορά στην υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας, ενός έργου πνοής που δρομολογείται, ενώ επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, όπου τον Κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε, στη θέση όπου βρίσκεται το μεγάλο αρχαίο θέατρο, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ο Πρωθυπουργός, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αρχαιολογικό χώρο και για την εξέλιξη των έργων αναστήλωσης.

Κατά τη συνομιλία του με την κα Μενδώνη, με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη αλλά και τον προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων, Γιώργο Ρηγίνο, έδειξε ενδιαφέρον για τις προοπτικές όλου του αρχαιολογικού χώρου, ως μοχλού ανάπτυξης και τουριστικής προοπτικής της ευρύτερης περιοχής.

Η υπουργός Πολιτισμού

Σε δηλώσεις της, αμέσως μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού, η Λίνα Μενδώνη τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε φορά που επισκέπτεται την Ήπειρο ρωτάει για την αρχαία Νικόπολη, καθώς είναι μία περιοχή που τον ενδιαφέρει πάρα πολύ, και συνέχισε: «Αυτό, ακριβώς γιατί γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως τέτοιοι αρχαιολογικοί χώροι, με αυτά τα μνημεία σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού ενδιαφέροντος, εκτός από πόλοι πολιτισμού είναι και πόλοι ανάπτυξης».

Δίνοντας στη συνέχεια την σημαντική είδηση για την Αρχαία Νικόπολη, η κα Μενδώνη έκανε γνωστό πως το υπουργείο Πολιτισμού, προχωρά, στην αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου για τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης.

Η κα Μενδώνη σημείωσε πως την απομάκρυνση της εθνικής οδού από τον αρχαιολογικό χώρο δημιουργούνται νέα δεδομένα, ενώ σημείωσε πως παράλληλα οργανώνεται ο φάκελος της υποψηφιότητας της Νικόπολης για την Unesco, ο οποίος όμως θέλει πολλή δουλειά.

«Στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης τουλάχιστον τα τελευταία 3 χρόνια γίνεται ένα πολύ σημαντικό έργο, ένα έργο στο οποίο προστίθενται συνεχώς νέα δεδομένα. Εδώ στο Μεγάλο Θέατρο της Νικόπολης έχει ξεκινήσει το έργο το οποίο γίνεται στα πλαίσια του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος για την αποκατάσταση του Θεάτρου, η αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων ασχολείται συστηματικά, το έργο είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων, επομένως στο τέλος του 2023 θα έχει αποδοθεί το Τμήμα αυτό που είναι σχεδιασμένο να αποδοθεί και συγχρόνως το Υπουργείο Πολιτισμού φρόντισε για 3 ακόμη μνημεία της Νικόπολης τα οποία εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι οι δύο Βασιλικές του Αλκίσωνος και του Δομετίου και το Παλάτι του Εκδίκου», ανέφερε η υπουργός.

Στη συνέχεια πρόσθεσε, πως αυτά τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει σύμφωνα με την ενημέρωση που μου έκαναν τα στελέχη της Εφορείας και παράλληλα οργανώνεται ο φάκελος της υποψηφιότητας της Νικόπολης για την Unesco.

«Το είχα πει και την προηγούμενη φορά που ήμουν εδώ, δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, θέλει πάρα πολλή προετοιμασία, θέλει πάρα πολλή δουλειά. Το πράσινο φως για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία μας το έδωσε η δημοπράτηση του έργου της απομάκρυνσης το δρόμου από τον οποίο περνάμε σήμερα όλοι, προκειμένου να ενοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος, αυτός ήταν και ένας όρος της UNESCO προκειμένου να προχωρήσουμε, και συγχρόνως μετά από μια αυτοψία κλιμακίου που στείλαμε εδώ, έμειναν κάποιες μέρες, περιηγήθηκαν στο χώρο, προχωρούμε στην αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου το οποίο υπάρχει ήδη στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να συνδυάσουμε πια και τα δεδομένα που δημιουργούνται με την απομάκρυνση του δρόμου. Το Υπουργείο ασχολείται απολύτως με τη Νικόπολη, ο πρωθυπουργός κάθε φορά που έρχεται στην Ήπειρο ρωτάει για τη Νικόπολη, είναι μια περιοχή που τον ενδιαφέρει πάρα πολύ, ακριβώς γιατί ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι τέτοιοι αρχαιολογικοί χώροι με αυτά τα μνημεία, τόσο αναπεπταμένη, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού ενδιαφέροντος όπως είναι η συγκεκριμένη περιοχή, εκτός από πόλοι πολιτισμού είναι και αναπτυξιακοί πόλοι για τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και για την ευρύτερη», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, έκανε γνωστό πως το υπουργείο Πολιτισμού θέλει σε χώρους αναπεπταμένους όπως είναι η Νικόπολη να αξιοποιήσει γαίες για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και κατέληξε λέγοντας: «Όσον αφορά τις ανασκαφές, επίσης και το ξέρει ο πρωθυπουργός πάρα πολύ καλά γιατί ήταν και δική του επιθυμία, σε ορισμένες περιοχές όταν έχουν τελειώσει τα αναστηλωτικά έργα και οι παρεμβάσεις προστασίας των ίδιων των μνημείων, να υπάρξει ένας συγκεκριμένος χώρος ο οποίος θα είναι υπό ανασκαφή από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων, την οποία ανασκαφή θα μπορούν να παρακολουθούν οι επισκέπτες. Ο ανασκαφικός και αρχαιολογικός τουρισμός αυτή τη στιγμή είναι ανερχόμενος σε όλη τη Μεσόγειο, θέλουμε λοιπόν κι εμείς να είμαστε από τους πρώτους».

 

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ