Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Προχωρά σε προσλήψεις για την καθαριότητα σχολικών μονάδων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις απολύσεις των σχολικών καθαριστριών – Να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητά η «Ενότητα Πολιτών» – Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

 

Ο Δήμος Ιωαννιτών προχωρά την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 101 ατόμων πλήρους απασχόλησης και 25 ατόμων μερικής απασχόλησης για την καθαριότητα σχολικών μονάδων.

Οι συμβάσεις θα έχουν διάρκεια από την ημερομηνία υπογραφής τους και μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους 2022-2023.

Η υποβολή των αιτήσεων έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 3 Αυγούστου. Έπειτα από την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης, οι υποψήφιοι υποχρεούνται πλέον να υποβάλλουν μαζί με την αίτησή τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη των απαιτούμενων προσόντων των λοιπών ιδιοτήτων τους και της εμπειρίας τους.

Η αίτηση- υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε ένα αρχείο στο email: sxo@ioannina.gr.

Σημειώνεται ότι θα πρέπει απαραιτήτως να εμφανίζεται υπογεγραμμένη με φυσική υπογραφή ενώ ανυπόγραφες αιτήσεις δεν θα γίνονται δεκτές.

Επισημαίνεται ότι για τις βεβαιώσεις εμπειρίας οι υποψήφιοι- υποψήφιες θα πρέπει να απευθυνθούν στις σχολικές επιτροπές (για απασχόληση έως τη λήξη του διδασκτικού έτους 2019-2020) και στο πρωτόκολλο του Δήμου Ιωαννιτών (Κρυστάλλη 3, email: protocollo@ioannina.gr) για απασχόληση μετά το διδακτικό έτους 2020-2021.

Όλα τα απαραίτητα έγγραφα και οι πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Η «Ενότητα Πολιτών»

Εν τω μεταξύ, επιστολή με την οποία αιτείται τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα της απόλυσης των σχολικών καθαριστριών έστειλε στον πρόεδρο του Σώματος ο επικεφαλής της παράταξης, «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα: «Κύριε πρόεδρε,

Λαμβάνοντας υπόψη:

– Το γεγονός ότι το θέμα της απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών εισήχθη αιφνιδιαστικά προς συζήτηση στην οικονομική επιτροπή της 19-07-2022 με τη διαδικασία της εκτός ημερήσιας διάταξης και δεν δόθηκε καμία δυνατότητα στους εκπροσώπους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να ενημερωθούν.

– Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα που αφορά την απασχόληση συμπολιτών μας σε μια δύσκολη περίοδο για την κοινωνία.

– Επειδή πιστεύουμε ότι προτεραιότητα των δημοτικών αρχών στην εποχή που ζούμε πρέπει να είναι οι πολιτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας κι όχι η περικοπή τους.

– Επειδή δεν έχουμε πειστεί από την επιχειρηματολογία της δημοτικής αρχής για την αναγκαιότητα περικοπής θέσεων εργασίας των σχολικών καθαριστριών

– Επειδή τη νέα σχολική περίοδο θα έχουμε διευρυμένη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων την ίδια ώρα που οι συνθήκες λόγω της πανδημίας δεν φαίνεται ότι θα εξελιχτούν με τον καλύτερο τρόπο κατά την χειμερινή περίοδο

Αιτούμαστε έκτακτη σύγκληση του κυρίαρχου οργάνου του δημοτικού συμβουλίου, για τη λήψη απόφασης για το ζήτημα αυτό».

Στη Βουλή από το ΚΚΕ

Παράλληλα, ερώτηση στη Βουλή για το θέμα των απολύσεων σχολικών καθαριστριών στον Δήμο Ιωαννιτών, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Μεταξύ άλλων στην ερώτησή τους αναφέρουν τα εξής: «Με συγκεκριμένη απόφαση για το Δήμο Ιωαννιτών εγκρίθηκαν μόλις 599 ώρες ημερήσιας απασχόλησης, οι οποίες με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής μετατράπηκαν στην πρόσληψη 92 μόλις σχολικών καθαριστριών πλήρους απασχόλησης. Στην ίδια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών, με την αιτιολόγηση ότι δεν ισχύουν πλέον τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Covid, και με δεδομένο ότι η δαπάνη για επιπλέον προσλήψεις επιβαρύνει το Δήμο, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει και αυξημένες δαπάνες για τη θέρμανση των σχολείων, αποφασίστηκε η πρόσληψη μόνο 9 επιπλέον σχολικών καθαριστριών πλήρους απασχόλησης και 25 σχολικών καθαριστριών μερικής απασχόλησης. Σε σχέση δηλαδή με την περυσινή χρονιά, 40 καθαρίστριες απολύονται και άλλες 25 θα δουλεύουν με μισό μεροκάματο.

Σημειώνεται ότι την περυσινή χρονιά, που ο Δήμος Ιωαννιτών επέλεξε να προσλάβει 166 συμβασιούχες καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης ο αριθμός αποδείχθηκε ανεπαρκής γιατί περισσότερες από 90 εργαζόμενες νόσησαν με Covid. Για τη φετινή σχολική χρονιά το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Δήμος Ιωαννιτών καταδικάζουν συνολικά 126 καθαρίστριες πλήρους και μερικής απασχόλησης να καθαρίζουν 138 σχολικές μονάδες, περίπου μία καθαρίστρια για κάθε 145 μαθητές των Ιωαννίνων.

Αποδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, ότι τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που ομοίως δεν αποφάσισε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ, βάζουν στο ζύγι του κόστους – οφέλους βασικές λαϊκές ανάγκες όπως οι υγειονομικές συνθήκες των σχολικών μονάδων. Είναι το ίδιο κριτήριο, που θα οδηγήσει  και στην επιδείνωση της θέρμανσης των σχολικών μονάδων εξαιτίας της αύξησης της τιμής της ενέργειας. Τα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών που φοιτούν στα δημόσια σχολεία θα πρέπει συν τοις άλλοις να συνωστίζονται σε βρώμικες και κρύες αίθουσες. Ερωτάται ο υπουργός Εσωτερικών, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την επιπλέον χρηματοδότηση των Δήμων για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων και για τη συνέχιση της απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών των Ιωαννίνων».

Η ΑΔΕΔΥ

Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε χθες και το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ.

Σε αυτή αναφέρονται τα εξής: «Η Δημοτική Αρχή αντί να πρωτοστατήσει στην οριστική επίλυση της καθαριότητας των σχολικών μονάδων με την πρόσληψη του αναγκαίου μονίμου προσωπικού, υλοποιεί  πιστά τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κυβέρνησης και προχώρα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής  στην απόλυση 40 συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών και την μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης σε 25 άλλες.

Με την επιστημονική κοινότητα να εκτιμά για νέο κύμα της πανδημίας τον Σεπτέμβριο, οι ανάγκες καθαριότητας στις σχολικές μονάδες θα είναι μεγάλες, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς και όμως ο Δήμος Ιωαννίνων προχώρα σε αυτές τις αποφάσεις. Το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, παίρνοντας υπόψη τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καλεί την Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην σχολική κοινότητα και να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού εξασφαλισμένα πλήρως τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ