ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΦΕΤΑΣ – Εκπέμπει σήμα κινδύνου και προειδοποιεί για μεγάλες αυξήσεις

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης, Ι. Βιτάλης, από τα Γιάννενα απεύθυνε δραματική προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση – Πολύ πιθανό το σενάριο για τιμή στο ράφι για τη φέτα ΠΟΠ, κοντά στα 20 ευρώ στις αρχές του 2023

Εξαιρετικά δραματικές είναι οι εξελίξεις στα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και την ελληνική κτηνοτροφία με τις επιχειρήσεις της, να εκπέμπουν σήμα κινδύνου, εν μέσω της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης και ενόψει της νέας γαλακτοκομικής περιόδου.
Ήδη, το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Διεπαγγελματική Οργάνωση για τη Φέτα, επιχειρεί, με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις σε κυβερνητικά κλιμάκια να επισημάνει τους μέγιστους κινδύνους για την δραματική συρρίκνωση της ελληνικής κτηνοτροφίας, ως συνέπεια της κρίσης και της αδυναμίας των επιχειρήσεων του κλάδου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των παραγωγών.
Από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε», Ιωάννης Βιτάλης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα, σχετικά με την κατάσταση που υπάρχει στον κλάδο και στην ελληνική παραγωγή, απευθύνοντας μία δραματική προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση.
Ότι υπάρχει ένα «καμπανάκι κινδύνου» που χτυπά συνεχώς, αλλά η ανταπόκριση σε αυτό και η κινητοποίηση είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη.
Μάλιστα, ενώ και σε προσωπικό επίπεδο υπερασπίστηκε την προσπάθεια της Κυβέρνηση και του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, επιτέθηκε με δριμύτητα στην πολιτική ηγεσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, στον υπουργό κ. Γεωργαντά, όπως και στους προκατόχους του κ.κ Βορίδη και Λιβανό αντίστοιχα.
«Δεν είμαι εδώ για να κάνω πολιτική, αλλά ο νυν υπουργός κοιτάζει αλλού και όχι στα προβλήματά μας. Το ίδιο και οι δύο προηγούμενοι υπουργοί, που ενώ γνώριζαν, όπως και ο νυν υπουργός τα προβλήματα, στο αποτέλεσμα είμαστε στο μηδέν», ανέφερε αρχικά, εξαιρώντας μόνο την πρώην υφυπουργό κα Αραμπατζή, που όπως είπε, ήταν η μόνη που μπήκε μπροστά και έβαλε την υπογραφή της για να δημιουργηθεί η ΕΔΟΦ.
Ο κ. Βιτάλης τόνισε, ότι από τη Διεπαγγελματική έχει δοθεί ένα χρονικό περιθώριο δύο μηνών στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για να προχωρήσει κάποια τουλάχιστον από αυτά που έχει δεσμευτεί, διαφορετικά, θα γίνει παρέμβαση στον Πρωθυπουργό.

Προ των πυλών μεγάλες αυξήσεις

Έτσι, παρουσιάζοντας την εικόνα στην αγορά ο κ. Βιτάλης τόνισε, ότι ενόψει της νέας γαλακτοκομικής περιόδου, οι εταιρείες, είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των παραγωγών για την τιμή του γάλακτος.
«Δεν είναι καθόλου υγιής ο τρόπος και ο λόγος της αύξησης του αιγοπρόβειου γάλακτος, αλλά ακόμη και του αγελαδινού. Θεωρώ ότι υγιής θα ήταν εάν προερχόταν από την αυξανόμενη ζήτηση. Είναι αναπόφευκτη η επιβράδυνση της κατανάλωσης με αυτές τις υψηλές τιμές που ζητούν οι κτηνοτρόφοι.
Η τιμή στο ράφι για τη φέτα ΠΟΠ έχει φτάσει κοντά στα 12 ευρώ. Αν υποθέσουμε, ότι θα δοθούν μεγαλύτερες τιμές από πέρυσι, αυτό σημαίνει, ότι τα Χριστούγεννα ή στις αρχές του 2023, οι τιμές στο ράφι θα φτάσουν τα 20 ευρώ στη φέτα ΠΟΠ. Δικαιολογώ αμέριστα την επιθυμία των κτηνοτρόφων στην απαίτησή τους για αύξηση της τιμής του γάλακτος αλλά πρέπει να κατανοήσουν ότι την αγορά την ορίζει σχεδόν πάντα ο καταναλωτής και με αυξήσεις στο γάλα υψηλής έντασης και κλιμάκωσης, θα είναι αδύνατο να πουληθεί παραγόμενο προϊόν φέτας ΠΟΠ , σε τιμές πολύ παραπάνω από τις σημερινές.
Δε θέλω να τρομοκρατήσω κανέναν, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Οι παραγωγοί ζητάνε γιατί έχουν κι αυτοί δίκιο, οι εταιρείες όμως θα επιλέξουν τι μπορούν να δώσουν και τι προϊόν θα παράξουν. Οφείλει όμως η Πολιτεία να ανταποκριθεί στα αιτήματα και των παραγωγών και των εταιρειών, μακριά από τη λογική των επιδοτήσεων, που είναι σαν «ναρκωτικό», το οποίο το παίρνουν όλοι και κοιμούνται ήσυχοι, ενώ το πραγματικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Ο καταναλωτής θα στραφεί προς υποκατάστατα της φέτας, από αγελαδινό γάλα, τύπου λευκού τυριού, κάτι που γίνεται ιστορικά κατά κόρον στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.

Τι ζητά η Διεπαγγελματική

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση τάσσεται υπέρ της ικανοποίησης των αιτημάτων των κτηνοτρόφων, που είναι η μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών από το 13% στο 6%, η χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων από κρατικά και κοινοτικά προγράμματα και η μετατροπή του πετρελαίου κίνησης σε «αγροτικής κίνησης».
Παράλληλα όμως θέτει και δικά της αιτήματα, που συμπυκνώνονται κυρίως στην αυστηροποίηση των ποινών για τη νοθεία στο γάλα. Την άμεση χρηματοδότηση του ΕΔΟΦ, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και την άμεση εφαρμογή του προγράμματος Άρτεμις 2 για τον έλεγχο διακίνησης γάλακτος εντός και εκτός Ελλάδος.