Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – 1,4 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για την οδική ασφάλεια

Άμεσα θα ξεκινήσουν τα έργα για τους τρεις κυκλικούς ισόπεδους κόμβους, στο Δικαστικό Μέγαρο, στη συμβολή της Λ. Γράμμου με την οδό Καλπακίου και στη διασταύρωση της Λ. Γράμμου με την Ίωνος Δραγούμη

 

Τρεις σημαντικοί ισόπεδοι κόμβοι που θα συμβάλλουν στην βελτίωση του κυκλοφοριακού και στην οδική ασφάλεια σε κομβικά σημεία της πόλης, θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται άμεσα, στα Γιάννενα.

Στο πλαίσιο αυτό, την Δευτέρα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, υπέγραψε την σύμβαση για την κατασκευή ισόπεδων κυκλικών κόμβων, με τον ανάδοχο του έργου.

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 1,4 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή τριών κόμβων που θα επιλύσουν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης.

Ο πρώτος κόμβος θα γίνει στη συμβολή της Λεωφόρου Δωδώνης με τις οδούς Ναπολέοντος Ζέρβα, Πυρσινέλλα, Κωνσταντίνου Ελευθερωτή και Σπυρίδωνος Σπύρου.

Στο σημείο αυτό σήμερα λειτουργεί μερικώς σηματοδοτούμενη ισόπεδη διασταύρωση πολλαπλών κλάδων. Στη θέση της θα κατασκευαστεί ισόπεδος κυκλικός κόμβος με διάμετρο κυκλικής νησίδας 22.00 μέτρα και εξωτερική 44.00 μέτρα, με πλάτος οδοστρώματος 8,50 μέτρα και πλακοστρωμένο δακτυλίδι της κυκλικής νησίδας.

Ο δεύτερος κόμβος θα κατασκευαστεί στη συμβολή της Λεωφόρου Γράμμου και των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Καλπακίου, στην βόρεια είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων.

Ο κόμβος θα έχει διάμετρο κυκλικής νησίδας 23.00 μέτρα και εξωτερική 42.00 μέτρα, με πλάτος οδοστρώματος 8,50 μέτρα και πλακοστρωμένο δακτυλίδι της κυκλικής νησίδας.

Ο τρίτος κόμβος θα κατασκευή στην συμβολή της Λεωφόρου Γράμμου με την οδό Ίωνος Δραγούμη. Η συγκεκριμένη διασταύρωση αποτελεί μια από τις κυριότερες για την ευρύτερη περιοχή.

Η εξωτερική διάμετρος του κυκλικού κόμβου θα είναι 44 μέτρα και η μη προσπελάσιμη εσωτερική νησίδα, θα έχει διάμετρο 24 μέτρα. Ο κόμβος θα διαθέτει υπερβατή ζώνη κεντρικής νησίδας πλάτους 1,50 μέτρα.

Το πλάτος των λωρίδων κυκλοφορίας του εσωτερικού δακτυλίου θα είναι 8,50 μέτρα. Για τον φωτισμό του κυκλικού κόμβου θα τοποθετηθούν προβολείς στην κορυφή χαμηλού ιστού.

«Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση που θα βελτιώσει τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης και θα δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας σε οδικούς άξονες με υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο. Όπως είπαμε με τον ανάδοχο οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και εκτιμούμε ότι σύντομα το έργο θα είναι σε πλήρη εξέλιξη ώστε η ολοκλήρωση του να γίνει μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ.

 

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ