Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Αλλάζουν όψη Πλατεία Πάργης και Χαρ. Τρικούπη

Στο έργο προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, προβλέπονται παρεμβάσεις στις διαβάσεις πεζών και στα πεζοδρόμια, ενώ η μελέτη περιλαμβάνει μείωση των πολλαπλών αλλαγών κατεύθυνσης στη Χ. Τρικούπη και ισόπεδο κόμβο στην Πλατεία Πάργης

Σημαντικές παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, περιλαμβάνει η σύμβαση για την αναβάθμιση των υποδομών στη Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων, που υπέγραψαν τη Δευτέρα, ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και ο ανάδοχος του έργου.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση περιλαμβάνει παρεμβάσεις στην Πλατεία Πάργης και την οδό Χαριλάου Τρικούπη. Κύριος στόχος της παρεμβάσεων είναι να δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς και τα ποδήλατα, ενώ συγχρόνως να επιτρέπει την ασφαλή διέλευση των οχημάτων.

Όπως προβλέπεται από την μελέτη, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη τροποποιείται ο άξονας της οδού προκειμένου να μειωθούν οι πολλαπλές αλλαγές κατεύθυνσης αλλά και για να ευθυγραμμιστεί με την είσοδο της προέκτασης, με την οποία δεν υπήρχε σύγκλιση. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή πέντε διαβάσεων πεζών πριν την συμβολή με τις κάθετες οδούς για να επιτρέπουν στα οχήματα που εισέρχονται να κινούνται ανεπηρέαστα.

Στα πεζοδρόμια προβλέπεται η επίστρωση με πλάκες που θα είναι ανθεκτικές στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής και συγχρόνως θα είναι ασφαλείς για την κίνηση των πεζών.

Επί όλων των πεζοδρομίων κατασκευάζεται λωρίδα όδευσης τυφλών διαφορετικής υφής και χρώματος από το δάπεδό της, που αποβλέπει στην καθοδήγηση και ασφαλή διακίνηση των ατόμων με προβλήματα στην όραση.

Στην πλατεία Πάργης κατασκευάζεται ισόπεδος κόμβος. Ο άξονας των οδών μετατοπίζεται σε περιορισμένη έκταση, σε σχέση με τον υφιστάμενο, λόγω της διαφοροποίησης του πλάτους των πεζοδρομίων και των παρκίδων.

Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος, επιτυγχάνεται αφενός η επίλυση σοβαρών προβλημάτων σε μία πυκνοδομημένη και με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο περιοχή και αφετέρου η σημαντική αναβάθμισή της.

Ο αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας στην εξέλιξη όλων των έργων.

«Το κλίμα αυτό αναμφίβολα επηρεάζει τα εργοτάξια σε ένα χρονικό διάστημα που μπορούσαν να ανεβάσουν ρυθμούς. Οι ανάδοχοι κάνουν την προσπάθειά τους για να μην παγώσουν οι εργασίες. Η Δημοτική Αρχή κατανοεί τα προβλήματα αυτά, είναι σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν και επιπλέον πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση ώστε να κλείσουν ομαλά τα έργα που εκτελούνται από το ΕΣΠΑ και έχουν ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα», υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ