Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

ΙΕΚ – ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ – Ευοίωνο το επαγγελματικό μέλλον των σπουδαστών

Μια ξεχωριστή info day για την ειδικότητα του τυροκόμου, διοργανώθηκε στα Ιωάννινα

 

Το ΙΕΚ Ιωαννίνων – Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων του ΕΛΓΟ – Δήμητρα διοργάνωσε με επιτυχία την «Info Day» για την παρουσίαση της ειδικότητας «Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος».

Οι σπουδαστές της σχολής σε συνεργασία με τους καθηγητές αλλά και την διεύθυνση οργάνωσαν μια εξαιρετική εκδήλωση ενώ την ίδια ώρα είχαν στήσει ένα μπουφέ με όλα τα τυριά και συνολικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγουν. Τυριά με βότανα, πιπέρια, κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα, κρέμες και φυσικά το μοναδικό παγωτό που η γεύση του είναι εξαιρετική.

Με τον τρόπο αυτό, οι σπουδαστές αφενός καλωσόριζαν τους επισκέπτες και αφετέρου αποδείκνυαν την ποιότητα των σπουδών τους μέσα από τα προϊόντα που τα ίδια τα παιδιά φτιάχνουν.

Λίγο αργότερα στην εκδήλωση με θέμα: «Καλλιέργησε το μέλλον σου: Γίνε Νέος Αγρότης» αναλύθηκαν από τους μετέχοντες της Γαλακτοκομικής και του ΕΛΓΟ-Δήμητρα όλα τα δεδομένα και οι δυνατότητες που παρέχει το ΙΕΚ.

Όλα τα δεδομένα για την ειδικότητα του Τεχνικού Γαλακτοκομίας – Τυροκόμου παρουσιάστηκαν ενώ την ίδια ώρα απόφοιτοι της σχολής μιλούσαν για την εμπειρία τους αλλά και την σημερινή τους σταδιοδρομία.

Η Διοίκηση του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, η Διευθύντρια του ΙΕΚ, αλλά και δύο επαγγελματίες – απόφοιτοι της Σχολής αναφέρθηκαν διεξοδικά στα πολύτιμα εφόδια που δίνει το ΙΕΚ στους σπουδαστές του, και στην καθοριστική συμβολή των εξειδικευμένων σπουδών στο να μπορέσουν να γίνουν σύγχρονοι επιτυχημένοι επαγγελματίες του κλάδου.

Ο  Πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής Σ. Χαρουτουνιάν  επικεντρώθηκε στις δυνατότητες που παρέχονται στους σπουδαστές μέσα στην πιστοποιημένη Μονάδα Έρευνας Ποιότητας Γάλακτος, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων στο Κέντρο Γάλακτος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, στον Κατσικά Ιωαννίνων.

Όπως είπε υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση καθώς η Μονάδα εντάσσεται στη μεγάλη επιστημονική οικογένεια του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, και η λειτουργία της βοηθά στην αναβάθμιση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας του αιγοπρόβειου γάλακτος και των τυροκομικών προϊόντων, αλλά και στην ανάδειξη της αξίας προέλευσής τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, Π. Χατζηνικολάου που εξήγησε την σημασία της ημερίδας αλλά και της προσπάθειας που γίνεται για αναβάθμιση των υποδομών.

Ο κ. Χατζηνικολάου μίλησε για τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρονται στους σπουδαστές καθώς κανένας απόφοιτος της Γαλακτοκομικής σχολής που πλέον λειτουργεί σαν ΙΕΚ δεν μένει χωρίς εργασία. Το αντίθετό μάλιστα υπάρχει μεγάλη ζήτηση αυτών των ειδικοτήτων και οι απόφοιτοι εργάζονται με πολύ καλές αποδοχές και εργασιακό μέλλον.

Τέλος, η διευθύντρια της Γαλακτοκομική κα. Μέγα μίλησε για την χρόνια λειτουργία μιας σχολής που είναι «κόσμημα» για όλη τη χώρα μιας και παρόμοια σχολή δεν υπάρχει αλλού.

Επικεντρώθηκε στο ρόλο της Γαλακτοκομικής Σχολής στην αγροτική εκπαίδευση: παρελθόν, παρόν και μέλλον και στάθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται και στους επαγγελματικούς δρόμους που έχουν οι απόφοιτοι της σχολής μιας και γίνονται κυριολεκτικά ανάρπαστοι στις εταιρείες ενώ εάν επιστρέψουν σε οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να παράγουν προϊόντα υψηλών προδιαγραφών ακολουθώντας νέα σύγχρονα και πιο μοντέρνα πρότυπα.

Ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις παλιών σπουδαστών και σημερινών επιχειρηματιών. Ειδικότερα για την σημερινή κατάσταση και το ρόλο των σπουδών μίλησε απόφοιτος που εργάζεται στην οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα – Φάρμα Ευαγγέλου», ενώ το δικό της δρόμο παρουσίασε η Α. Ευαγγέλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ