Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Στον Πρωθυπουργό η «κόντρα» για τα σκουπίδια;

Σύμφωνα με τον Αλ. Καχριμάνη από το Διαιτητικό Δικαστήριο επιδικάστηκαν υπέρ της «Αειφορικής Ηπείρου» εξοφλημένες οφειλές –  Η Περιφερειακή Αρχή εφαρμόζει την Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί το 2017, είπε ο Περιφερειάρχης

 

Εξηγήσεις για τις απαιτήσεις της «Αειφορικής Ηπείρου» η οποία διαχειρίζεται τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου,  έδωσε το πρωί της Τρίτης, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε με έμφαση ότι η Περιφερειακή Αρχή προσπαθεί να κάνει κατά τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά της για τα συμφέροντα του τόπου, των δημοτών και των δήμων, σε εφαρμογή της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει υπογραφεί το 2017.

Λίγες ημέρες μετά την απόρριψη της αίτησης χορήγησης αναστολής, που κατέθεσε η Περιφέρεια, έκανε λόγο για μία απόφαση που συνιστά σκάνδαλο, όπως επίσης θα είναι και στην περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι και στα ασφαλιστικά μέτρα που θα εκδικαστούν τον Νοέμβριο.

Ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε, όπως είχε υποστηρίξει και στη διάρκεια της δίκης, ότι πρόκειται για «απάτη επί δικαστηρίω» και πως η Περιφέρεια δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από την αρχική της θέση, καθώς θεωρεί, ότι τα χρήματα που διεκδικεί η ανάδοχος εταιρεία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων είναι «αέρας κοπανιστός» και πως σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αν το ποσό αυτό διεκδικηθεί, όπως δήλωσε στο δικαστήριο η εταιρεία και αν πληρωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, που είναι ο εγγυητής, αυτό είναι ζήτημα που όπως ανέφερε θα εξηγήσει προσωπικά στον Πρωθυπουργό, καθώς όπως είπε, «ό,τι γίνεται στην Ήπειρο, επιχειρούν να κάνουν οι ίδιοι άνθρωποι και αλλού». Επίσης, έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά με την υπόθεση και το υπ. Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ, που ζήτησε τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης.

«Κανείς περιφερειάρχης και καμία περιφέρεια στη χώρα δε θα πλήρωνε χρήματα για αέρα κοπανιστό. Ψάχνουμε συνεχώς το θέμα, και δεν κάνουμε απλή διαχείριση. Η εταιρεία έφτασε να έχει λιγότερο από το ½ του κεφαλαίου που όφειλε να έχει και θα έπρεπε να έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και να έχει κλείσει.

Στην προσπάθειά τους αυτή έδειξαν ότι τους χρωστάμε 5 εκ. ευρώ, τα οποία  θα είχαν στο ενεργητικό τους, αλλά δεν τους τα έχουμε δώσει, άρα δεν πρέπει να κλείσει η εταιρεία. Επίσης, έχουν πάρει 22 εκ. ευρώ δάνεια, έχουν ενεχυριάσει τα πάντα στην τράπεζα. Πως τα ενεχυρίασαν στην τράπεζα, όταν τα μηχανήματα όλα τα μηχανήματα, όταν κλείσουμε τις μεταξύ μας συμβάσεις θα τα παραδώσουν στην Περιφέρεια; Αντιθέτως, θα ήμουν επίορκος, αν τους πληρώναμε. Προφανώς είναι πλέον θέμα της Κυβέρνησης. Εγώ πάντως, τέτοια πολιτική δεν κάνω, γιατί πρόκειται για σκάνδαλο», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, που έβαλλε ξανά σε βάρος του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, τον οποίο «φωτογράφισε» ως τον κύριο υπεύθυνο για την υπόθεση της αντιδικίας.

Καταλήγοντας, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί, ως περιφερειάρχης, λέγοντας ωστόσο, ότι δεν ήταν ο ίδιος που διαχειριζόταν την υπόθεση τα προηγούμενα χρόνια, βάζοντας ξανά στο κάδρο των ευθυνών την πρώην αντιπεριφερειάρχη Τατ. Καλογιάννη.

«Εγώ είμαι υπεύθυνος για όλα ως περιφερειάρχης, αλλά δεν τα χειρίστηκα εγώ αυτά τα θέματα», ανέφερε…

Η υπόθεση…

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης που οδήγησε στην αντιδικία με την εταιρεία, ο κ. Καχριμάνης τόνισε, ότι όλα ξεκίνησαν από την προσφυγή στη διαιτησία τέσσερις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου και ενώ ο εξωτερικός ελεγκτής είχε διαπιστώσει 14 λόγους, για τους οποίους το εργοστάσιο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις και δε μπορούσε να ξεκινήσει να λειτουργεί.

Οι υπόλοιπες αξιώσεις της εταιρείας έχουν ως εξής:

– Αξιώσεις για πρόσθετες δαπάνες (990.000€ περίπου) που κατά τους ισχυρισμούς της δαπάνησε στο διάστημα που κράτησε το δεύτερο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας (21.02.2019 έως 26.03.2019). Αυτές απορρίφθηκαν στο σύνολο πλην ενός ποσού περί τις 38.000€ γιατί η εταιρεία δεν απέδειξε τί αφορούσαν. Είχε υποβάλλει έξοδα και  δαπάνες από όλη την Ελλάδα.

– Αξιώσεις για απώλεια εσόδων (700.000€ περίπου) για το διάστημα (21 Ιανουαρίου 2019-26 Μαρτίου 2019) που κράτησαν οι επιπλέον δοκιμές. «Ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής αρνήθηκε να εκδώσει το πιστοποιητικό λειτουργίας στην ώρα του και για αυτό δεν είχε ευθύνη η Περιφέρεια. Επιδικάσθηκαν κατά πλειοψηφία», σημείωσε ο περιφερειάρχης.

– Αξιώσεις για νέες δοκιμές (325.000€ περίπου) που απορρίφθηκαν στο σύνολο.

– Αξιώσεις ως δήθεν διαφορές πληρωμών για το 2019 και το 2020 συνολικού ύψους 1.156.000€ περίπου.

«Αξιοσημείωτο είναι πως όταν τα διεκδικούσε η εταιρεία τον Ιούλιο του 2019 είχε αρχίσει να τα εισπράττει. Όταν επιλήφθηκε το διαιτητικό δικαστήριο (Ιούνιος του 2021) τα είχε εισπράξει στο σύνολο, πλην όμως το διαιτητικό δικαστήριο το επιδίκασε κατά πλειοψηφία», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

– Αξιώσεις (προκαταβολικές) για απώλεια εσόδων από δευτερογενή (ανακυκλώσιμα υλικά) για το 2019 και το 2020 συνολικού ύψους 707.000€ περίπου.

«Στη σύμβαση προβλέπεται ότι το 50% λαμβάνει η εταιρία και το 50% η Περιφέρεια, η οποία εγκρίνει τις τιμές πώλησης. Μέχρι σήμερα δεν έχουν στείλει στην Περιφέρεια απολύτως τίποτε κατά παράβαση της σύμβασης.  Παρά ταύτα επιδικάσθηκαν προκαταβολικά και μάλιστα όχι σε πραγματική, αλλά σε υποθετική βάση κατά πλειοψηφία από το Διαιτητικό Δικαστήριο», επισήμανε ο περιφερειάρχης.

Για το Πειθαρχικό

Τέλος, το πρωί της Τρίτης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, μίλησε και για την παραπομπή του και των μελών της Οικον. Επιτροπής στο Πειθαρχικό, για παράβαση καθήκοντος με αφορμή τις αναθέσεις νομικής εκπροσώπησης σε εξωτερικούς δικηγόρους, σημειώνοντας πως η Επιτροπή ενήργησε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

«Θέλω να πως ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Δημ. Δημητρίου, στον κ. Δημ. Παππά, στον κ. Γιώργο Ζάψα, σε όλους τους συμβούλους – μέλη της Ο.Ε. για το θέμα που δημιουργήθηκε με το Πειθαρχικό. Και όλοι είπαν ότι αυτά τα θέματα τα αντιμετωπίσαμε ομόφωνα. Όπως έχουμε μια σειρά αποφάσεων από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας, που καμία σε όσες ανατίθεται αποφάσεις σε δικηγόρο, δεν κάνει την ανάλυση και αιτιολόγηση που εμείς κάναμε. Το θέμα έθεσα και στην ΕΝΠΕ. Εξεπλάγησαν άπαντες, που είναι από όλο το πολιτικό φάσμα. Όλοι έχουν κάνει χρήση δικηγόρου για ειδικά θέματα από την ελεύθερη αγορά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ