Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Νέοι διαξιφισμοί για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου

Την άμεση αντίδραση της Δημοτικής Αρχής προκάλεσε η αποχή και κυρίως οι αιχμές της «Ενότητας Πολιτών», για τη δια περιφοράς συνεδρίαση του Σώματος

 

Σε μια νέα πολιτική αντιπαράθεση βρέθηκαν, την Τετάρτη, η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων και η παράταξη «Ενότητα Πολιτών», με αφορμή μια δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αρχικά, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών», Θωμάς Μπέγκας, εξέφρασε τις θερμότερες ευχές του ιδίου και της παράταξης προς τον δήμαρχο Ιωαννίνων για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Στη συνέχεια ο κ. Μπέγκας, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι δημοτικοί σύμβουλοι  της «Ενότητας Πολιτών» απείχαν από τη δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Με βάση την τελευταία ανακοίνωση της δημοτικής αρχής και την επιστολή του δημάρχου, η απουσία δεν δημιουργεί κενό διοίκησης και η λειτουργία του δήμου και των θεσμικών του οργάνων συνεχίζεται σύμφωνα με τη νομοθεσία. Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή αποφασίζει να συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο δια περιφοράς αποκλείοντας έτσι τη διαδικασία της προ ημερησίας διάταξης στην οποία τίθενται και συζητούνται σοβαρά θέματα. Η απόφαση αυτή είναι ένας τακτικισμός για να αποφύγει η δημοτική αρχή την όποια κριτική».

Ο κ. Μπέγκας θύμισε ότι η απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου κρίθηκαν αντισυνταγματικά και αντιδημοκρατικά είναι πολύ πρόσφατη, παρόλα αυτά η δημοτική αρχή επιλέγει να πραγματοποιεί δια ζώσης συνεδριάσεις των οργάνων που κρίθηκε ότι έχουν μη σύννομη σύνθεση, αλλά δια περιφοράς για το κυρίαρχο όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν σε διάφορες επιτροπές.

«Σταθήκαμε ως παράταξη με απόλυτο σεβασμό και διακριτικότητα σε όλη αυτή την περίοδο, ως οφείλουμε, λαμβάνοντας υπόψη το σοβαρό πρόβλημα υγείας του δημάρχου. Την ίδια ώρα όμως η δημοτική αρχή συνεχίζει να παράγει πολιτική εντυπώσεων, όπως για παράδειγμα τα διθυραμβικά δελτία τύπου περί έναρξης των διαπραγματεύσεων για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισαρίου», είπε ο κ. Μπέγκας.

Παράλληλα είπε και τα εξής: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι βασική αρχή της παράταξής μας είναι τα σημαντικά θέματα να συζητούνται στο δημοτικό συμβούλιο, δεν θα έπρεπε να συζητηθεί η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα και τη δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση; Δεν θα πρέπει να συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο για τον δακτύλιο της πόλης; Η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε ένα επικοινωνιακό κρεσέντο σχετικά με τον μεγάλο δακτύλιο σε μια προσπάθεια να πείσει ότι παρέλαβε μια ημιτελή μελέτη και πως με δικές της ενέργειες κάνει ότι μπορεί για να σώσει το έργο. Με βάση όμως το τελευταίο δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει αυτολεξεί ότι η λύση που τελικά προτάθηκε ‘’συμπεριλαμβάνεται στα συμβατικά τεύχη του έργου’. Παραδέχεται δηλαδή ότι η μελέτη που παρέλαβε ήταν πλήρης και ορθή, κι αν ναι, ποιος ευθύνεται για όλα αυτά τα πήγαινε έλα με υπηρεσίες, διαχειριστική αρχή, πολιτικούς προϊσταμένους, τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες σε βάρος του δήμου;».

«Για μας είναι μια πράξη διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας και των συμφερόντων των πολιτών», σημείωσε ο κ. Μπέγκας

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής

Ανακοίνωσε εξέδωσε λίγη ώρα μετά και η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, απαντώντας ουσιαστικά στον κ. Μπέγκα.

Στην ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Παρά την αποχή της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» η δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διεξήχθη και ολοκληρώθηκε. Η επιλογή για την δια περιφοράς έγινε καθώς το σύνολο των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ήταν καθαρά και μόνο υπηρεσιακού χαρακτήρα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει δια ζώσης εντός των επομένων ημερών για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό και όλες οι παρατάξεις θα έχουν την δυνατότητα να θέσουν τα ζητήματα που τις απασχολούν και να λάβουν τις απαντήσεις.

Για την Δημοτική Αρχή στόχος παραμένει η εύρυθμη λειτουργία όλων των θεσμικών οργάνων του Δήμου συμπεριλαμβανομένου του Δημοτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών».

 

Βασίλης Λούπας

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ