Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΗ – Ποιος μπαίνει, ποιος μένει εκτός σε εστίαση, διασκέδαση, θεάματα

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε χθες, τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους και νοσήσαντες καθήμενους – Πάνω από 10.500 έφηβοι έκλεισαν ραντεβού για εμβόλιο, από όταν άνοιξε η πλατφόρμα

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των υπαίθριων χώρων των κέντρων διασκέδασης αναμένεται να φέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα ρυθμίζει το νέο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας και θα δημοσιευτεί μέσα στην ημέρα.
Αυτό που φαίνεται να αλλάζει είναι πως οι υπαίθριοι χώροι διασκέδασης θα λειτουργούν τελικά μόνον ως αμιγείς χώροι, διαθέτοντας δηλαδή μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες καθήμενους στο 85% της χωρητικότητας.
Θα ισχύουν δηλαδή οι ίδιοι περιορισμοί τόσο στους κλειστούς χώρους των κέντρων όσο και στους ανοιχτούς.
Η ΚΥΑ προβλέπει επίσης ότι όλοι οι κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης: (Εστιατόρια, Καφέ, Κινηματογράφοι, Θέατρα) θα λειτουργούν ως αμιγείς με 85% πληρότητα. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων.
Στους ανοιχτούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια) επιτρέπονται κανονικά οι μη εμβολιασμένοι με τα ισχύοντα πρωτόκολλα της ΓΓ Εμπορίου.
Οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα) μπορούν να λειτουργήσουν είτε ως αμιγείς χώροι και είτε ως μεικτοί. Οι αμιγείς χώρους μπορούν να λειτουργούν με πληρότητα 85% ενώ οι μεικτοί:
– 75% Πληρότητα για χώρους <1000 καθήμενων
– 70% Πληρότητα για χώρους <5000 καθήμενων
– 65% Πληρότητα για χώρους <15000 καθήμενων
Να σημειωθεί ότι η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.
Για μία νέα πραγματικότητα στην εστίαση έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφέ Μπαρ Ιωαννίνων «Παμβώτις» Χρ. Τάτσης, τονίζοντας, ότι η πράξη θα δείξει πόσο εύκολη είναι η εφαρμογή των υποχρεώσεων από τα καταστήματα, τους εργαζόμενους, αλλά και τους πολίτες.
«Το πιο ξεκάθαρο είναι αυτό που ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους, όπου επιτρέπεται η παρουσία μόνο εμβολιασθέντων ή νοσησάντων, ενώ το προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζει ένα self και ένα rapid test κάθε εβδομάδα», σημείωσε. Ο κ. Τάτσης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων τις δύο τελευταίες εβδομάδες με τα εκατοντάδες κρούσματα σε νέους που είχαν ως κοινή τους αναφορά την παρουσία τους σε καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης, κάποια εκ των οποίων ανέστειλαν με δική τους απόφαση, τη λειτουργία τους.
«Οι συνάδελφοι το έκαναν για να προστατέψουν τους πολίτες και το προσωπικό τους, όμως με τη νέα πραγματικότητα και την δυνατότητα παρουσίας μόνο καθήμενων και εμβολιασθέντων ή νοσησάντων, αυτό που θα περιμένουμε, είναι να δούμε πόσο βιώσιμες μπορούν να είναι οι επιχειρήσεις αυτές», κατέληξε.

Εμβολιασμοί εφήβων

Εξάλλου, άνοιξε προχθές το απόγευμα η πλατφόρμα, ώστε να μπορούν πλέον και οι έφηβοι ηλικίας 15 έως 17 ετών να κλείσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.
Σύμφωνα με τα μέχρι χθες το απόγευμα στοιχεία, από όταν άνοιξε η πλατφόρμα, ήδη πάνω από 10.500 έφηβοι έχουν κλείσει το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν και να θωρακιστούν κατά του κορωνοϊού.
Οι έφηβοι μπορούν να εμβολιαστούν αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της Pfizer, που είναι και το μόνο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ο προγραμματισμός θα γίνεται μέσω του emvolio.gov.gr, και με τους κωδικούς taxisnet οποιουδήποτε από τους γονείς ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί, ενώ το ραντεβού θα μπορεί να κλειστεί τόσο ηλεκτρονικά όσο και μέσω ΚΕΠ ή φαρμακείων.
Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους. Το άνοιγμα της πλατφόρμας αφορά τα παιδιά που είναι γεννημένα έως και 31/12/2005.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ