Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ – Στο «μικροσκόπιο» η πορεία τους στην Ήπειρο

Για πρώτη φορά παρατηρείται υποχώρηση στους ρυθμούς εμβολιασμού στα Γιάννενα – Ποια τα κίνητρα που δίνει το υπουργείο Υγείας σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, προκειμένου να κλείνουν ραντεβού με την «Ελευθερία»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία που αφορούν τα ποσοστά εμβολιασμών στην Ήπειρο.
Για πρώτη φορά παρατηρείται μια υποχώρηση των ποσοστών στην Π.Ε. Ιωαννίνων, καθώς φαίνεται πως η προσέλευση πολιτών για την πρώτη δόση του εμβολίου είναι σημαντικά μειωμένη τις τελευταίες ημέρες.
Για πρώτη φορά το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών στην Π.Ε. Ιωαννίνων πέφτει κάτω από το 40%, τη στιγμή που δυστυχώς, τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητική τάση.
Τα υψηλότερα ποσοστά εξακολουθεί να καταγράφει η Π.Ε. Θεσπρωτίας με τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς στον μόνιμο πληθυσμό να φτάνουν στο 52% και το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται πλέον στην Π.Ε. Ιωαννίνων καθώς έχει πέσει στο 39,9% στον μόνιμο πάντα πληθυσμό.
Αναλυτικά η εικόνα της πανδημίας και των εμβολιασμών στην Ήπειρο:
Π.Ε. Ιωαννίνων:
Εμβολιαστική κάλυψη
(τουλαχ.1η δόση): 46.73%
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 39.94%
Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 1.50%
7-ήμ. ΚΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 24.8
Εβδομαδιαία τάση: Σταθερή
Π.Ε. Άρτας:
Εμβολιαστική κάλυψη
(τουλαχ.1η δόση): 48.64%
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 40.05%
Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.23%
7-ήμ. ΚΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 2.7
Εβδομαδιαία τάση: Ανοδική
Π.Ε. Θεσπρωτίας:
Εμβολιαστική κάλυψη
(τουλαχ.1η δόση): 59.71%
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 52.72%
Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 1.82%
7-ήμ. ΚΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 23.2
Εβδομαδιαία τάση: Ανοδική
Π.Ε. Πρέβεζας:
Εμβολιαστική κάλυψη
(τουλαχ.1η δόση): 57.84%
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 48.44%
Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.74%
7-ήμ. ΚΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 10.1
Εβδομαδιαία τάση: Ανοδική.

Τα χθεσινά κρούσματα

Εξάλλου, αυξημένος είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων κατά επτά σε σχέση με την Πέμπτη, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 130 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Παράλληλα εντοπίστηκαν 2.854 νέα κρούσματα έπειτα από 88.320 τεστ.
Ακόμη, είχαμε επιπλέον 7 θανάτους με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 12.882, ενώ έγιναν 145 εισαγωγές και δόθηκαν 103 εξιτήρια.
Αναλυτικά: «Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.854 , εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 471.894 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 130 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.394 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 7, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.882 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 130 (57.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.778 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 145 (ημερήσια μεταβολή -16.18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 144 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».
Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, στην Αττική βρίσκονται τα 1.102 από τα 2.854 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 290 κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι έγιναν 88.320 τεστ.
Στην Ήπειρο, χθες Παρασκευή, ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε συνολικά, 41 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 27 εντοπίζονται στην Π.Ε. Ιωαννίνων, τρία στην Π.Ε. Άρτας, δυο στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και εννέα νέα κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς

Παράλληλα και με τη χώρα να σπάει το φράγμα των 10.000.000 εμβολιασμών, η κυβέρνηση δίνει μάχη πάση δυνάμει, προκειμένου μέσα στις επόμενες 45 ημέρες να χτιστεί το τείχος ανοσίας, που θα προστατεύσει τη χώρα από τον πανδημικό ιό και το κύμα των μεταλλάξεων.
Στο πλαίσιο αυτό, άμεσες θεωρούνται οι επίσημες ανακοινώσεις που θα σχετίζονται με την παροχή κινήτρων σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, με στόχο και αυτοί, με τη σειρά τους, να μπουν πιο δυναμικά στο κλείσιμο περισσότερων ραντεβού με την επιχείρηση “Ελευθερία”. Μία…πρώτη γεύση έδωσε ο υπουργός Υγείας.
Όπως ανέφερε γιατροί και φαρμακοποιοί θα λαμβάνουν δέκα ευρώ για κάθε ραντεβού που κλείνουν, 20 ευρώ για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο τους και 50 ευρώ για εμβολιασμό κατ ‘ οίκον σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες και προβλήματα μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα.
Ήδη, έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού και να εμβολιαστούν άμεσα (ακόμη και αυθημερόν) με όποιο εμβόλιο θέλουν, όλοι οι συμπολίτες μας ηλικίας 18 ετών και άνω.
Μπορούν, επίσης, να κλείσουν ραντεβού οι γονείς ή κάποιος που ανήκει στην ίδια οικογενειακά μερίδα για τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών με το εμβόλιο της Pfizer, ενώ από την περασμένη Τρίτη, άνοιξε η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι θεράποντες γιατροί, είτε δημόσιου είτε ιδιωτικού τομέα, να δηλώνουν τους πολίτες, οι οποίοι έχουν δυσκολίες μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να προγραμματιστεί και να γίνει κατ’ οίκον ο εμβολιασμός τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
“Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αυτή τη στιγμή οδηγείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων.
Το λέω αυτό διότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά κυρίως οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και δυστυχώς οι συμπολίτες που χάνουν τη ζωή τους, ακόμα είναι συμπολίτες μας ανεμβολίαστοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν προστατευθεί από σοβαρή νόσηση εάν είχαν επιλέξει να εμβολιαστούν.
Πρέπει, λοιπόν, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας έτσι όπως το θέλουμε και αυτό θα γίνει χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεση μας, όχι μόνο την κεντρική επικοινωνία, η οποία εδώ και πάρα πολλούς μήνες είναι πολύ έντονη αλλά και τοπικές πρωτοβουλίες”, τόνισε ο πρωθυπουργός, που βρέθηκε  στο νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας.
Στην κυβέρνηση έχουν, εξακολουθητικά, στραμμένη την προσοχή τους στη μετάλλαξη “Δέλτα” του πανδημικού ιού, που επικρατεί σταδιακά και στη χώρα μας.
Διαπιστώνεται, μάλιστα, μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15-25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας και αύξηση των κρουσμάτων σε ενήλικες ηλικίες 40-60 ετών. Δηλαδή, μία ηλικιακή ομάδα με σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Όπως επίσης και ότι βασική εστία μετάδοσης του ιού είναι οι χώροι διασκέδασης. “Οι μη εμβολιασμένοι αφενός κινδυνεύουν σοβαρά και αφετέρου γίνονται αναμεταδότες του ιού”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη και με αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκε όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο με δύο τεστ εβδομαδιαίως και συγκεκριμένα ένα self-test και ένα rapid test σε όλη την επικράτεια.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ