Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ – «Σπάστε τη σιωπή, μιλήστε ανοιχτά»

Σημαντικό το έργο που επιτελούν τα 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ., που μόνο φέτος αντιμετώπισαν πάνω από 10.000 υποθέσεις άσκησης βίας –  Σύμφωνα με τον ΟΗΕ μια στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσει σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της

 

«Καλούμε όλες τις γυναίκες που απειλείται η ασφάλειά τους με οποιοδήποτε τρόπο να μιλήσουν ανοιχτά.

Να καταγγείλουν αυτό που βιώνουν και να γνωρίζουν ότι οι αστυνομικοί μας, γυναίκες και άνδρες, θα είναι εκεί μαζί τους για να τις υποστηρίξουν ψυχικά, ηθικά, αλλά και πρακτικά αποτελεσματικά για να βρουν το δίκιο και να έχουν απολύτως την ασφάλειά τους» τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Τιμώντας και υποστηρίζοντας τη Διεθνή Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, επισκέφθηκε αστυνομικούς που μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια στην πλατεία Συντάγματος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, αφού συνομίλησε με γυναίκες αστυνομικούς που στελεχώνουν τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας και γυναίκες που έσπευσαν να ενημερωθούν για τη δράση της ΕΛ.ΑΣ, δήλωσε πως για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία κάθε ημέρα είναι ημέρα αποτελεσματικής δράσης ενάντια στη βία απέναντι στις γυναίκες, 365 μέρες τον χρόνο η Ελληνική Αστυνομία δίνει το παρών.

Αυτό το έργο υλοποιούν καθημερινά πάνω από 400 στελέχη μας στα 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που μόνο φέτος έχουν αντιμετωπίσει πάνω από 10.000 τέτοιου είδους υποθέσεις άσκησης βίας στη συντριπτική πλειοψηφία ενάντια στις γυναίκες. Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη βία απέναντι στις γυναίκες» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Υπενθυμίζουμε πως η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και όλα χρωματίζονται πορτοκαλί σε ένδειξη συμπαράστασης με την έννοια ενός ολόφωτου κόσμου για όλους. Δυστυχώς, όμως αυτή η επέτειος έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου οι γυναικοκτονίες και τα περιστατικά έμφυλης βίας συγκλονίζουν την κοινή γνώμη στη χώρα μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι η αυξήθηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% με τα θύματα να είναι ως επί το πλείστων γυναίκες και παιδιά. Στη χώρα μας, μόνο κατά τη διάρκεια της καραντίνας καταγράφηκε αύξηση από 4,4% σε 14,8%, με βάση τα στοιχεία της 2ης Ετήσιας Έκθεσης για τη Βία κατά των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας – για το έτος 2020.

Το 78% των περιπτώσεων ήταν γυναίκες που κακοποιήθηκαν για πρώτη φορά. Επιπλέον, η χώρα μας άγγιξε τον ασύλληπτο αριθμό των 17 γυναικοκτονιών μέσα στο 2021 και συνεχίζουν να αυξάνονται μέσα στο 2022 γεγονός που έχει αναστατώσει όλη την κοινωνία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της, ενώ, 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Το 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Επίσης, περίπου 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Η «Ενότητα Πολιτών»

Την ίδια στιγμή, το δικό της, ηχηρό, μήνυμα για την 25η Νοεμβρίου, τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, έστειλε η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα».

«Η βία κατά των γυναικών, η οποία περιλαμβάνει εγκλήματα όπως σεξουαλικές επιθέσεις, βιασμούς, και φτάνει ακόμα και στο φόνο, συνιστά κατάφορη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο αντίκτυπος της βίας κατά των γυναικών δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα. Επηρεάζει όλους: την οικογένεια, το φιλικό περιβάλλον, την κοινωνία στο σύνολό της. Η σιωπηλή ανοχή της κοινωνίας και ο φόβος για το κοινωνικό στίγμα συνεχίζουν να αποτρέπουν την καταγγελία τέτοιων περιστατικών από τις ίδιες τις γυναίκες. Οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να βελτιώσουμε τις συνθήκες ώστε οι γυναίκες που δέχονται οποιαδήποτε μορφή βίας να την καταγγέλλουν άμεσα. Παράλληλα, οφείλουμε όλοι, σαν κοινωνία, να ενδυναμώσουμε θεσμούς και δομές, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί για να στέκονται δίπλα σε κάθε γυναίκα – θύμα βίας», αναφέρει η παράταξη «Ενότητα Πολιτών», σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται χρέος της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα» ως μιας παράταξης που υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται την θέση της μηδενικής ανοχής στη βία είναι οι δράσεις της να επικεντρώνονται στην ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών, κυρίως όμως μέσα στα σχολεία που θα στέκονται απέναντι σε κάθε πράξη που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Φέτος οι γυναίκες της παράταξης έστειλαν με τον δικό τους τρόπο, μια μικρή δραματοποιημένη δράση η οποία έλαβε χώρα στα γραφεία της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», ένα ακόμη μήνυμα: «Κάνε το φόβο σου δύναμη».

Και καταλήγοντας σημειώνεται: «Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη, είμαστε όλοι και όλες εδώ δίπλα της. Καμία γυναίκα να μην φοβάται, μπορεί να μας εμπιστευτεί. Είμαστε εδώ για να της δείξουμε το δρόμο που μπορεί να ακολουθήσει. Είμαστε εδώ για να της δείξουμε πόσο αξίζει. Είμαστε εδώ για να παλέψουμε μαζί της ώστε να μην της ξανασυμβεί και να μην ξανασυμβεί σε καμία γυναίκα».

 

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ