Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Αλλάζει η εικόνα στις σχολικές υποδομές

Παραδόθηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα το νηπιαγωγείο – κόσμημα που κατασκευάστηκε στην οδό Ελ. Ζωγράφου, στην έκταση των πρώην στρατιωτικών φούρνων – Ανοίγει τις πύλες του τη Δευτέρα και το Σχολείο Αναπήρων Παίδων στο παλιό «Χατζηκώστα»

 

Ένα νηπιαγωγείο – κόσμημα καθώς κατασκευάστηκε με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και εξοπλίστηκε με τα πλέον κατάλληλα μέσα παραδόθηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα των Ιωαννίνων και την Δευτέρα θα υποδεχθεί τα πρώτα παιδιά.

Πρόκειται για το νέο νηπιαγωγείο που κατασκευάστηκε στην οδό Ελένης Ζωγράφου, στην έκταση των πρώην στρατιωτικών φούρνων, η οποία είχε παραχωρηθεί στο Δήμο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η τελετή των εγκαινίων έγινε παρουσία – σχεδόν – όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, της Περιφερειακής Αρχής και εκπροσώπων παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου, στελεχών της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και στελεχών της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.

Την ίδια στιγμή όμως, είναι δεδομένη η ανάγκη βελτίωσης των υποδομών σχολικής και προσχολικής αγωγής στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου η πλειονότητα των σχολικών υποδομών λειτουργεί σε κτίρια παλαιάς κατασκευής και Νηπιαγωγεία όπως το συγκεκριμένο ή υποδομές όπως το Σχολείο Αναπήρων Παίδων στο παλιό Χατζηκώστα, που επίσης ανοίγει τις πύλες του τη Δευτέρα. Αυτές οι νέες λοιπόν υποδομές, διαμορφώνουν μία νέα εικόνα για τα σχολεία της πόλης.

Το Νηπιαγωγείο κατασκευάστηκε σε ακίνητο που ανήκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το οποίο παραχωρήθηκε στον Δήμο Ιωαννιτών, το 2008 επί υπουργίας τότε στο υπουργείο του βουλευτή και Προέδρου της Βουλής σήμερα Κων. Τασούλα.

Το 2017 ο Δήμος Ιωαννιτών επανήλθε στο ζήτημα της παραχώρησης και σε συνεργασία με την τότε Κυβέρνηση επικαιροποιήθηκε η συμφωνία της παραχώρησης.

Αφού ξεπεράστηκε το πλήθος των γραφειοκρατικών δυσκολιών το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1,9 εκ. ευρώ, οι εργασίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2019 και πλέον παραδίδεται σε χρήση.

Η τελετή εγκαινίων

Κατά την τελετή των εγκαινίων, των ομιλιών προηγήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός με τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ στη συνέχεια να κάνει ειδική μνεία σε όλους όσοι συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου, αποδίδοντας τα εύσημα στις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου για το άρτιο αποτέλεσμα. Επίσης όμως τόνισε πως τα εύσημα ανήκουν και στην προηγούμενη δημοτική αρχή για τις προσπάθειες που κατέβαλε, καλώντας στο βήμα τον πρώην δήμαρχο Θ. Μπέγκα.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ικανοποιημένοι καθώς σήμερα παραδίδουμε ένα έργο κόσμημα στην πόλη. Ένα έργο που ανήκει στα παιδιά μας και αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία. Μετά από αρκετά χρόνια προστίθεται μία ολοκαίνουρια μονάδα στο δυναμικό της πόλης και μάλιστα στον αστικό ιστό όπου υπάρχουν περισσότερες ανάγκες. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν για το αποτέλεσμα αυτό.

Την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου που εκπόνησε μία αξιοζήλευτη μελέτη αλλά και για την επίβλεψη του έργου. Την Διεύθυνση Προγραμματισμού που ολοκλήρωσε την διαδικασία για την ένταξη του έργου. Την Οικονομική Υπηρεσία και το Γραφείο Προμηθειών. Την Διαχειριστική Αρχή και την Περιφέρεια Ηπείρου. Τον ανάδοχο που ολοκλήρωσε ένα άρτιο έργο και την προηγούμενη δημοτική αρχή για τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε. Θέλω να πω για μία ακόμη φορά ότι τα έργα ανήκουν στους πολίτες και μπορούμε όλοι να είμαστε χαρούμενοι γιατί το συγκεκριμένο, υποδειγματικό έργο, ανήκει στα παιδιά», κατέληξε ο κ. Ελισάφ.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρώην δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου και τόνισε πως όταν στην αυτοδιοίκηση υπάρχει συνέχεια τότε γίνονται πολύ σημαντικά έργα προς όφελος των πολιτών.

Στην αξία ενός νέου σχολείου στην καρδιά της πόλης αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης θυμίζοντας ότι το πρώτο βήμα για το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο είχε γίνει το 2008, όταν πριν ακόμη την παραχώρηση, η Νομαρχία είχε προχωρήσει στην κατεδάφιση των παλιών στρατιωτικών φούρνων. Τέλος, στο τεχνοκρατικό σκέλος του έργου από την προκήρυξη της πρόσκλησης μέχρι την ένταξη και την ολοκλήρωση αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Ευγενία Παπανικολάου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ