ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Ένα πρωτότυπο installation για το τράφικινγκ και την παιδική δουλεία

Έναν ξεχωριστό τρόπο να προβληθούν μηνύματα για το τράφικινγκ και την παιδική δουλεία, αντικρίζουν οι πολίτες που αφήνουν σακούλες με σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων και στα Γιάννενα.

Οι πολίτες βλέπουν μία χάρτινη αφίσα που έχει τοποθετηθεί σε αρκετούς πράσινους κάδους στην πόλη, που φέρει τον τίτλο «Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι». Στο δεξί επάνω μέρος της αφίσας υπάρχει η δυνατότητα για όποιον διαθέτει κινητό τηλέφωνο σύγχρονης τεχνολογίας να σκανάρει την αφίσα στο συγκεκριμένο σημείο και αυτόματα προβάλλει στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου μία ταινία διάρκειας ενός λεπτού, μεταμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό τον κάδο, σε ένα γλυπτό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, πρόκειται για ένα πρωτότυπο installation της καλλιτέχνιδας Ελλάδας Στασινόγλου, με θέμα το τράφικινγκ και την παιδική δουλεία με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών προσφυγικής κρίσης από το 1922 και τον ξεριζωμό του μικρασιατικού και του ποντιακού ελληνισμού.

Η αφίσα αποτελεί το πρώτο δείγμα μιας προσπάθειας να συνδυάσει διαφορετικές τεχνολογίες και μέσα όπως, χαρτί, φιλμ animation, τηλεφωνία, επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality) και κάδους απορριμμάτων.

Τυπωμένη με φυτικά fluo μελάνια, η αφίσα με τον καιρό ξεθωριάζει. Όταν εμφανιστούν οι καινούργιες αφίσες (το εικαστικό της αφίσας δεν θα αλλάξει) πάνω στους κάδους, αυτό σημαίνει ότι το επόμενο επεισόδιο της σειράς είναι διαθέσιμο. Συνολικά θα «ανέβουν» 6 επεισόδια.

Η ταινία μιλάει για το τράφικινγκ, την παιδική δουλεία και την σεξουαλική εκμετάλλευση χωρίς να μασάει τα λόγια της.

Όσοι και όσες δεν βρίσκονται στο φυσικό χώρο της αφίσας και θέλουν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της ιστορίας μπορούν να απευθυνθούν στη δίγλωσση ιστοσελίδα www.stasishellas22.gr και στα αντίστοιχα social media κανάλια που έχει ενεργοποιήσει η δημιουργός.

Η Ελλάδα Στασινόγλου γεννήθηκε στο Mόντρεαλ και φοίτησε σε ελληνόφωνα και αλλόφωνα σχολεία σε τρεις διαφορετικές ηπείρους. Μαθήτρια λυκείου με κλίση στον προγραμματισμό και φανατική των κόμικς, η Στασινόγλου φτιάχνει τις δικές της ιστορίες συνδυάζοντας με οργανικό τρόπο, το φυσικό με το εικονικό, το ιδιωτικό με το δημόσιo.

Το πρώτο έργο της «stasis hellas» είχε αναρτηθεί σε 21 στάσεις λεωφορείων στο κέντρο της Αθήνας τον Σεπτέμβριο του 2021. Το «stasis hellas», ένα έργο τέχνης χωρικής επαυξημένης πραγματικότητας σε 7 μέρη, διατίθεται δωρεάν σε Google Play και App Store.