Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων ενόψει χειμώνα

Τις εκκρεμότητες και τα προβλήματα που άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστούν έθεσε στη διάρκεια σύσκεψης με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, Δημήτρης Μαυρογιώργος εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Ηπείρου.

Η σύσκεψη με τις 13 περιφέρειες της χώρας έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης και είχε ως στόχο να αναλυθούν και να γνωστοποιηθούν όλα τα προβλήματα, προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Όλες οι Περιφέρειες της χώρας – δια των εκπροσώπων τους – έθεσαν σε προτεραιότητα το οικονομικό κομμάτι καθώς έχουν πολλές αρμοδιότητες χωρίς αυτές να συνοδεύονται από τους ανάλογους οικονομικούς πόρους.

Αυτό δημιουργεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού ουσιαστικά οι παρεμβάσεις απαιτούν χρήματα. Ο κ. Στυλιανίδης άκουσε προσεκτικά τις τοποθετήσεις, κατέγραψε τα προβλήματα και αναμένεται να επαναληφθεί η σύσκεψη προκειμένου να υπάρξουν και απαντήσεις.

Ο κ. Μαυρογιώργος που έχει μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας καθώς έχει αντιμετωπίσει πολλά έκτακτα περιστατικά, επικεντρώθηκε στα προβλήματα της Ηπείρου τα οποία αφορούν σε συνεχείς καθαρισμούς σε κοίτες ποταμών που φρακάρουν από κορμούς πλατάνων που έχουν καταρρεύσει λόγω του μεταχρωματικού έλκους, στον αναγκαίο συντονισμό λειτουργίας των υδροηλεκτρικών για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, στην σωστή χρήση των υδατοφραγμάτων της λίμνης Παμβώτιδας αλλά και στα προβλήματα που προκαλούνται στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων εξαιτίας κατασκευαστικών προβλημάτων στην Εγνατία οδό.

«Είναι ζητήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και να έχουμε μια συνεργασία καθώς χρειάζεται συντονισμός στις παρεμβάσεις» είπε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία που θέλει πέραν του συντονισμού και χρήματα.

Για τα έκτακτα δελτία καιρού

Παράλληλα, ο κ. Μαυρογιώργος ζήτησε καλύτερες καιρικές προβλέψεις για την περιοχή της Ηπείρου καθώς πολλές φορές έχουν εκδοθεί έκτακτα δελτία από την ΕΜΥ και έχει ενεργοποιηθεί το «112» και εν τέλει δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις και κινητοποιήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός χωρίς ουσιαστικό λόγο. «Δημιουργείται και ανησυχία ενώ υπάρχει και κόστος για την προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας», υπογράμμισε.

Όσο για το «112», ο κ. Μαυρογιώργος ζήτησε η χρήση να γίνεται με σύνεση για να λάβει την απάντηση ότι πλην των Ελλήνων πολιτών το «112» στοχεύει και στην ενημέρωση ξένων επισκεπτών που μπορεί να μην ενημερώνονται από τα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης και κρίνεται σκόπιμο να ειδοποιούνται εγκαίρως ώστε να μπορούν να λάβουν τις προφυλάξεις τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ