Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα 109α Ελευθέρια

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά χωρίς παρέλαση οι φετινές εκδηλώσεις – Τον οφειλόμενο φόρο τιμής στις γυναίκες των «Τσεριτσάνων» απέδωσε και φέτος με μια λιτή εκδήλωση στα Τσερίτσανα ο Δήμος Δωδώνης

 

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά χωρίς την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, θα εορταστεί φέτος, η Απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και έχει ως εξής:

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου:

10.30: Επίσκεψη στα οχυρά Μπιζανίου – Τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση

11.15: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων -Επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912-1913 | Πολιτιστικό Κέντρο Μπιζανίου

13.00: Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Λόφο Αβγού,στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων» | Δήμος Δωδώνης

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου:

09.30: Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του πολέμου 1912-13| Χάνι Εμίν Αγά

11.00: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων | Ιωάννινα

12.15: Τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών, που έπεσαν στο Λόφο της Δουρούτη», την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης και κατάθεση στεφάνων2

13.00: Κοινότητα Μανωλιάσσας | θέση «Εικονίσματα». Εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στo μνημείo των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών

18.30: Δημοτική Πινακοθήκη – Εγκαίνια έκθεσης με τίτλο: «Επαναπατρισμός». 200 χρόνια ελληνική τέχνη. Συλλογή Δημήτρη Φατούρου και Άννας Αλμπουκέρκ 3.

Πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών | Πνευματικό Κέντρο

19.30: Πέρας προσέλευσης επισήμων και κοινού

20.00: Άφιξη της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

– Χαιρετισμός Δημάρχου Ιωαννίνων, κ. Μωυσή Ελισάφ

– Ομιλία από τον συγγραφέα κ. Βασίλειο Γκουρογιάννη, με θέμα: «Αντί στεφάνων…»

– Μουσική εκδήλωση με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων και το ακόλουθο πρόγραμμα:

Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος (1795-1872): «Ύμνος εις την Ελευθερίαν»

Ο Εθνικός Ύμνος στην αυθεντική  εκδοχή του 1829.

Μεταφορά για συμφωνική ορχήστρα: Φοίβος Παπαδόπουλος

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770 – 1827): Εισαγωγή «Φιντέλιo» op. 72

Μουσική διεύθυνση: Φοίβος Παπαδόπουλος.

– Επίσκεψη στην έκθεση «Η απελευθέρωση της πόλης μας στην λαϊκή εικονογραφία» από τη συλλογή λιθογραφιών του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου:

7.00:  Εορταστικό πρωινό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της Μπάντας της VIII Μεραρχίας

10.30: Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων

11.10: Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

11.40: Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος». Εγκαίνια έκθεσης από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, με θέμα: «οδος αβερωφ κοσμημα γιαννινα»

12.30:  Εκθεσιακός χώρος των ΓΑΚ – Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου. Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην έκθεση με τίτλο «Η σχέση με τον χρόνο – Ωρολόγια τσέπης, 18ος με αρχές 19ου αι.» Ιδιωτική συλλογή Θωμά Παναγιωτίδη.

Η είσοδος σε κλειστούς χώρους επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εντός τριμήνου, σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

Η εκδήλωση στα Τσερίτσανα

Εξάλλου, τον οφειλόμενο φόρο τιμής στις γυναίκες των «Τσεριτσάνων» απέδωσε και φέτος με μια λιτή εκδήλωση στα Τσερίτσανα ο Δήμος Δωδώνης, το πρωί της Παρασκευής.

Με τον ελάχιστο επιτρεπόμενο αριθμό πολιτών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τα πρωτόκολλα των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, την εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Δωδώνης, η Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεριτσάνων, τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.

Όπως έχει καταγράψει η ιστορική μνήμη, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 1913 οι γυναίκες των Τσεριτσάνων υποστήριξαν τον Ουλαμό Πυροβολικού του Τόμαρου, κουβαλώντας κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, τα εξαρτήματα των πυροβόλων όπλων και κανονιών, πυρομαχικά, ρουχισμό και τρόφιμα για τους στρατιώτες, στα λεγόμενα «δυο βουνά» της Ολύτσικας, ώστε να χτυπηθούν από εκεί επιτυχώς, οι τουρκικές οχυρές θέσεις, ενόσω ο Ελληνικός Στρατός έδινε την κρίσιμη μάχη για να «πέσουν» η Μανωλιάσα και το Μπιζάνι. Ως άλλες Σουλιώτισσες, οι γυναίκες των Τσεριτσάνων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου, συμπορευόμενες στο δρόμο προς τη νίκη.

Η επετειακή εκδήλωση περιελάμβανε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των «αντρισσών» κατά τον Βασίλειο Βακάλη γυναικών, ενός λεπτού σιγή και αναφώνηση του εθνικού ύμνου από τους παριστάμενους.

Στεφάνι κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Τσεριτσάνων και Ασπροχωρίου Κωνσταντίνος Παππάς και Αναστάσιος Μπέλλος αντίστοιχα, εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου-Δασούλα, ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών, Ευάγγελος Πήχας, εκπρόσωποι του Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ιωαννίνων.  Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμα, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Οδυσσέας Πότσης και οι Πρόεδροι της Κοινότητας Αρτοπούλας, Θεοχάρης Παπαδόπουλος και της Κοινότητας Λίππας, Χρήστος Ντάσιος.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ