ΗΠΕΙΡΟΣ – 11,6 εκ. ευρώ για έμπρακτη στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά

Η Περιφερειακή Αρχή, ετοίμασε και καταθέτει προς έγκριση πρόταση επισιτιστικής βοήθειας και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες – Και το θέμα της απόφασης να χρησιμοποιηθεί ως έδρα των γραφείων της Unesco στο Ζαγόρι, η Πασχάλειος Σχολή, στην πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής

Με την ομόφωνη εκλογή του επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», Γιάννη Στέφου ως αντιπροέδρου της, ξεκίνησε την Τρίτη, τη λειτουργία της η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η εκλογή αντιπροέδρου από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, προβλέπεται από την τροποποιηθείσα πρόσφατη διάταξη για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Το πιο σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Περιφερειακής Επιτροπής, ήταν η έγκριση για υποβολή πρότασης ένταξης έργου στο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή», του ταμείου ΕΚΤ+ βάσει της Πρόσκλησης με κωδικό 1.0 & Α/Α ΟΠΣ: 4751 του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με τίτλο «Υλοποίηση Πλέγματος Δράσεων για την αντιμετώπιση της Υλικής Στέρησης με παροχή Τροφίμων ή/και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΒΥΣ) προς τους απόρους.
Όπως αναφέρεται στην εισήγηση του Περιφερειάρχη και Προέδρου της Περιφερειακής Επιτροπής Αλέξανδρου Καχριμάνη, «πρόκειται για την εφαρμογή προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας, Βασικής Υλικής Συνδρομής (πρώην ΤΕΒΑ) και δράσεων που αφορούν την Κοινωνική ενσωμάτωση και επανένταξη της ομάδας στόχου, που είναι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς και
άτομα και νοικοκυριά που βιώνουν ακραία φτώχεια και χρήζουν στήριξης με παροχή επισιτιστικής βοήθειας και ειδών αντιμετώπισης της υλικής στέρησης, σύμφωνα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα οριστούν με απόφαση του Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν Επικεφαλής Εταίρος των Κοινωνικών Συμπράξεων στις Π.Ε. Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας και διαθέτει την ανάλογη εμπειρία στην διαχείριση και την εφαρμογή του Προγράμματος».
Ο προϋπολογισμός του έργου για όλη την γεωγραφική ακτίνα της Περιφέρειας Ηπείρου ανέρχεται στα 11.638.346,47 € ( όπως έχει ορισθεί από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου και αναφέρεται στην κατανομή ανά Περιφέρεια στο κείμενο της Πρόσκλησης) και η ολοκλήρωση του οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της Πράξης είναι η 31/12/2029.
Για την Πασχάλειο Σχολή
Παράλληλα, στις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες των Ιωαννίνων και του υπουργείου πολιτισμού παρέπεμψε εκ νέου ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, για την απόφαση να χρησιμοποιηθεί ως έδρα των γραφείων της Unesco στο Ζαγόρι, η Πασχάλειος Σχολή στο Καπέσοβο.
Η συζήτηση προκλήθηκε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, της πρώτης που πραγματοποιήθηκε με τη νέα της σύνθεση.
Το θέμα ήρθε προς συζήτηση διά της πλαγίας, καθώς στην ημερήσια διάταξη συζητήθηκε η χορήγηση παράτασης για την περαίωση των εργασιών στην Αναγνωστοπούλειο Σχολή στο Δίλοφο, κτίριο που αρχικά είχε προταθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς της Unesco.
Σε ερωτήσεις που έγιναν από τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής, ο κ. Καχριμάνης είπε πως στην Αναγνωστοπούλειο Σχολή έχει εκτελεστεί το 80% των εργασιών και πως το κύριο μέρος αυτών που υπολείπονται, είναι η κατασκευή της στέγης. Όμως, οι πιεστικοί χρόνοι ολοκλήρωσης των γραφείων για την Unesco που θα πρέπει να έχει δικό της χώρο στα όρια του δήμου και η διαθεσιμότητα της Πασχαλείου Σχολής, οδήγησαν το υπ. Πολιτισμού στην συγκεκριμένη επιλογή, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
«Ο δήμος Ζαγορίου μάλιστα πρότεινε να μην εγκατασταθούν στην Πασχάλειο Σχολή τα γραφεία, όμως το υπουργείο Πολιτισμού με τις υπηρεσίες του έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή, αφού στο τέλος Μαΐου θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα για να γίνει η επίσημη παρουσίαση στην Unesco», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης. Αναφορικά με τη μελλοντική χρήση που θα έχει το κτίριο της Αναγνωστοπούλειου Σχολής, αυτό είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα γίνει σύντομα.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας