ΗΠΕΙΡΟΣ – Στήριξη στους νέους για επενδύσεις στην παραγωγή

Στο «φως» από την Περιφέρεια η 1η πρόσκληση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής – Στόχος της παρέμβασης η προσέλκυση και διατήρηση στον πρωτογενή τομέα νέων σε ηλικία γεωργών και η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές

 

Πριν από ένα περίπου μήνα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει την ανάρτηση της προδημοσίευσης της 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023– 2027.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο της προδημοσίευσης του υπουργείου, και πιο αναλυτικά η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Ηπείρου, εξέδωσε ανακοίνωση, ενημερώνοντας όλους τους ενδιαφερόμενους ότι εκδόθηκε η αρ. 2404/12-12-2023 προδημοσίευση της 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» και στην Ήπειρο.

Στόχος της παρέμβασης Π3-75.1 – Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας είναι η προσέλκυση και διατήρηση στον τομέα νέων σε ηλικία γεωργών, η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές καθώς και η προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους που δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους για την είσοδο και παραμονή στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση, ως αρχηγών, σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Η παρέμβαση στην Ήπειρο

Η παρέμβαση Π3-75.1 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α») και από το Ελληνικό Δημόσιο. Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ως έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης ορίζεται το 2024. Συνεπώς η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση την παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2024.

Το ποσό στήριξης κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως 42.500 ευρώ ανάλογα με την βασική κατεύθυνση της γεωργικής  εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση και την περιοχή μόνιμης κατοικίας.

Προϋπόθεση συμμετοχής στο Πρόγραμμα είναι το μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) να είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 12.000 ευρώ ή 10.000 ευρώ ή 8.000 ευρώ, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση να υποβάλουν και να εκτελέσουν με επιτυχία επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την ημερομηνία ένταξής τους στο μέτρο, καθώς και να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη και να τη διατηρήσουν για τέσσερα έτη από το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Επίσης, κατά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου, οφείλουν να επιτύχουν τυπική απόδοση αυξημένη κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με την τυπική απόδοση της αρχικής κατάστασης και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη των 16.000 ευρώ ή 14.000 ευρώ ή 10.700 ευρώ, ανάλογα τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Η με αρ. αρ. 2404/12-12-2023 προδημοσίευση είναι αναρτημένη στις ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ agrotikianaptixi.gr και minagric.gr και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου (www.php.gov.gr).

Το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης είχε δηλώσει:

«Το πρόγραμμα δείχνει το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για στήριξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και για την ηλικιακή ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού στον τομέα της αγροδιατροφής. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε εκείνους που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στην παραγωγή και όχι εκείνους που ευκαιριακά επιδιώκουν να λάβουν ένα βοήθημα. Σε αυτό αποσκοπούν άλλωστε τα  κριτήρια και προϋποθέσεις που έχουν υιοθετηθεί για ένταξη στο πρόγραμμα.

Το νέο πρόγραμμα, με τα κίνητρα που δίνει για βιώσιμη απασχόληση στον πρωτογενή τομέα και τους νέους στόχους που θέτει, υπηρετεί τη φιλοσοφία μας για μια νέα μορφή αγροτικής παραγωγής που θα επενδύει σε καινοτόμα σχήματα και εκμεταλλεύσεις και σε προϊόντα που μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή μας».

 

Βασίλης Λούπας