Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

ΗΠΕΙΡΟΣ – Σε επίπεδα ρεκόρ οι τροχονομικές παραβάσεις

Πάνω από 7.250 παραβάσεις του ΚΟΚ τον Σεπτέμβριο με τους Ηπειρώτες οδηγούς να παραμένουν με το… γκάζι στο πάτωμα, καθώς οι κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα ξεπέρασαν τις 2.000 σε έναν μήνα!

 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας 

Συνεχείς και εντατικοί παραμένουν οι έλεγχοι των Τμημάτων Τροχαίας στην Ήπειρο, με στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο τον Σεπτέμβριο, πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά 7.269 παραβάσεις (!), από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν οι εξής παραβάσεις:

2.019 για υπερβολική ταχύτητα

368 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

176 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

152 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/ αντικανονικό προσπέρασμα/ αντικανονικό ελιγμό

114 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

60 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

59 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

16 για φθαρμένα ελαστικά.

Επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν 147 παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, 63 παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και 968 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Τα τροχαία ατυχήματα

Παράλληλα, με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, την Τρίτη, δημοσιοποιήθηκαν τα συγκεντρωτικά – συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Έτσι, στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου σημειώθηκαν 9 τροχαία ατυχήματα (έναντι 12 το 2021). Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα δεν είχαμε κανένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα (έναντι δυο το 2021), δεν υπήρξε κανένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα όπως και το 2021, ενώ συνέβησαν εννέα τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 10 το 2021).

Ακόμη, από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 12 παθόντες (έναντι 16 το 2021).

Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο δεν είχαμε στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου κανέναν νεκρό (έναντι δυο το 2021), κανέναν σοβαρά τραυματία όπως και το 2021, ενώ είχαμε 12 ελαφρά τραυματίες (έναντι 14 το 2021).

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η παραβίαση ρυθμιστικής πινακίδας STOP και η υπερβολική ταχύτητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ