Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

ΚΛΕΙΣΤΟ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ – Διαξιφισμοί για την χωροθέτηση στον Κατσικά

Νέες αντιδράσεις από παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου

 

Συνεχίζονται και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση οι αντιδράσεις από παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά την απόφαση της περιφερειακής αρχής, που έγινε γνωστή και επίσημα μέσα από την ανακοίνωσή της, την Παρασκευή, να χωροθετήσει το Κλειστό Ξιφασκίας στην έκταση των 1.000 στρεμμάτων, που παραχωρήθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία του Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας.

Σε νέα του ανάρτηση στα social media, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, διαβεβαιώνει πως το Κλειστό Γυμναστήριο θα τοποθετηθεί, σε χώρο που δεν βρίσκεται σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου και «εκεί που απαγορεύεται λόγω λιμναίου συστήματος, απαντώντας στο κύμα αντιδράσεων για την επιλογή χωροθέτησης της εγκατάστασης στο αγρόκτημα Κατσικά.

Παράλληλα και αμέσως μετά την επίσημη τοποθέτηση της περιφερειακής αρχής, με την ανακοίνωση της Παρασκευής, στην οποία για πρώτη φορά έκανε λόγο για τη χωροθέτησή του στο χώρο αυτό, με την υποσημείωση, ότι θα χρησιμοποιείται «…για πολλαπλές χρήσεις και δραστηριότητες, δεν υποβαθμίζει το περιβάλλον, η χωροθέτηση και η εγκατάστασή του είναι νόμιμη και  απολύτως συμβατή με το σύνολο των παρεμβάσεων και σκοπών που πρόκειται να γίνουν στην περιοχή», προκλήθηκαν νέες ακόμη πιο έντονες αντιδράσεις από εκείνες που προηγήθηκαν από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος και τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ.

Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» και ο επικεφαλής της Γεώρ. Ζάψας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας αναφέρθηκε στο ζήτημα, επιβεβαιώνοντας πως ο ίδιος και ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημ. Δημητρίου είχαν λάβει γνώση της απόφασης αυτής, δύο εβδομάδες πριν, όταν μαζί με τον κ. Καχριμάνη, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκαν σχετικά.

Πρόσθεσε όμως, πως αυτό που όλοι γνώριζαν, μετά την επίσκεψη του κ. Αυγενάκη στην περιοχή, ήταν πως το Κλειστό Ξιφασκίας θα χωροθετηθεί στο ΠΕΑΚΙ στην Ανατολή, όπου υπάρχουν αθλητικές υποδομές και θα υπάρχει και ενιαία διοίκηση.

«Εμείς, δε θα γίνουμε χωροτάκτες, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουν και άλλοι. Ο δήμος Ιωαννιτών, η Πολεοδομία, το ΤΕΕ, το ΠΕΣΠΑ, όλοι πρέπει να πάρουν θέση. Και φυσικά η περιφερειακή αρχή και ο κ. Καχριμάνης θα πρέπει να μας εξηγήσουν πως συνδέεται το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας, με την χωροθέτηση ενός Κλειστού τέτοιων διαστάσεων, μάλιστα», ανέφερε ο κ. Ζάψας.

Οι «Ορίζοντες Ηπείρου»

Από την άλλη, τπίσης, το πρωί της Δευτέρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπ. Ριζόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα, συνδέοντάς το και με την τοποθέτηση της βουλευτού κας Κεφάλα σχετικά με την ανάγκη επανακαθορισμού της «κόκκινης γραμμής» στην Παμβώτιδα.

Ο κ. Ριζόπουλος παρουσίασε έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης με το οποίο ζητά να ενημερωθεί για τις εργασίες που γίνονται στον χώρο, τονίζοντας ότι από τότε ούτε η Πολεοδομία, ούτε ο δήμος Ιωαννιτών, ούτε και η περιφέρεια έχουν απαντήσει.

«Βλέποντας όλα αυτά αναρωτιέμαι αν έχουμε να κάνουμε με μια ακόμα κίνηση στη λογική του είμαστε δασολόγοι, συγκοινωνιολόγοι, πολεοδόμοι, αγρότες κι αν λείπει ο παπάς παντρεύουμε κιόλας, ή υπάρχει κάτι βαθύτερο που θα μας οδηγήσει σε τετελεσμένα ενόψει της ψήφισης του Π.Δ. της λίμνης», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι έχει ήδη ξεκινήσει τη νομική διερεύνηση του ζητήματος.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Πρώτη πάντως, το νέο κύκλο των αντιδράσεων άνοιξε η Λαϊκή Συσπείρωση με ανακοίνωσή της το Σάββατο, στην οποία τονίζει, ότι στην απόφαση παραχώρησης της έκτασης των 1000 στρεμμάτων δεν αναφέρεται καμία αθλητική – πεζοπορική δραστηριότητα, όπως αναφέρει στη δική της ανακοίνωση η περιφέρεια Ηπείρου.

«Στην περιφέρεια παραχωρήθηκε το πάρκο για τη «δημιουργία Πάρκου Καινοτομίας Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Μεταποιητικού Τομέα με την ονομασία «Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας». Επίσης το εν λόγω πάρκο θα φιλοξενεί δράσεις σχετικές με ερευνητικούς σκοπούς σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα καθώς και δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα». Πουθενά δηλαδή δεν αναφέρεται καμία αθλητική-πεζοπορική δραστηριότητα όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της περιφέρειας Ηπείρου. Ακόμα όμως και αν είχε παραχωρηθεί για αυτή την πεζοπορική δραστηριότητα αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει την τοποθέτηση ενός κλειστού γυμναστηρίου, ολυμπιακών διαστάσεων.

Όπως η βουλευτής της Ν.Δ κα Κεφάλα επικαλείται μια άλλη ήπια δραστηριότητα, τον ποδηλατόδρομο, και στην πράξη θέτει ζήτημα αλλαγής των ορίων της λίμνης, έτσι και η περιφέρεια Ηπείρου, επικαλείται μια άλλη αθλητική δραστηριότητας και δημιουργεί τετελεσμένα στις χρήσεις γης γύρω από τη λίμνη,

Στην απόφαση παραχώρησης, όπως αναφέρεται, η περιφέρεια υποχρεούται «να χρησιμοποιεί το ακίνητο για τη χρήση για την οποία παραχωρήθηκε» ενώ η απόφαση «ανακαλείται σε περίπτωση αλλαγής του σκοπού της παραχώρησης χωρίς την έγγραφη συναίνεση» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επειδή δεν έχει γίνει καμία αλλαγή της απόφασης, είναι δεδομένο ότι ούτε η χωροθέτηση ούτε η εγκατάσταση είναι νόμιμη όπως αναφέρει η περιφέρεια. Ούτε καν η μεταφορά του σκελετού του κλειστού γυμναστηρίου στο χώρο δεν επιτρέπεται.

Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα κάθε εργασία μεταφοράς του κλειστού στο χώρο. Απαιτούμε την προστασία όλων των εκτάσεων γύρω από τη λίμνη από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ