Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Γεμίζουν ΜΕΛ και ΜΕΘ, σταθερά ψηλά τα κρούσματα

6.801 νέες μολύνσεις χθες σε όλη τη χώρα, 234 στην Ήπειρο – 30 ασθενείς στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και 10 διασωληνωμένοι στις δύο ΜΕΘ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 6.801 νέα κρούσματα έπειτα από 344.468 τεστ. Παράλληλα 67 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ενώ 503 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 416 (82.7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 87 (17.3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ακόμη, έγιναν 431 εισαγωγές και δόθηκαν 306 εξιτήρια. Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.801, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 815.068 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 131 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.716 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.560 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 503 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 416 (82.7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 87 (17.3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.387 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 431 (ημερήσια μεταβολή +0.47%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 395 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στην Ήπειρο, ο ΕΟΔΥ, χθες ανακοίνωσε συνολικά 234 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 145 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 33 στην Π.Ε. Άρτας, 31 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και 25 νέα κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Η μετάλλαξη «Δέλτα»

Παράλληλα, στο 40,72% υπολογίζεται η μετάλλαξη «Δέλτα» στην Ήπειρο καθώς από τα στοιχεία που παραθέτει το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, προκύπτει ότι τις τελευταίες δύο βδομάδες δεν έγιναν αναλύσεις σε δείγματα από την Ήπειρο.

Τα κρούσματα που ανιχνεύθηκε μετάλλαξη Δέλτα παραμένουν στα 134 όσα ήταν και στα τέλη Οκτωβρίου.

Τα 21 προέρχονται από την Άρτα, τα πενήντα από την Θεσπρωτία, 53 από την Π.Ε. Ιωαννίνων και 10 από την Π.Ε. Πρέβεζας.

Το προσωπικό των νοσοκομείων

Την ίδια στιγμή, με την κατάσταση στη διαχείριση της πανδημίας να έχει ήδη δυσκολέψει αρκετά λόγω της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας με εκατοντάδες νέες νοσηλείες που προτίθενται καθημερινά στις υπάρχουσες, οποιαδήποτε μεταβολή, που θα επιφέρει αλλαγές στον αριθμό του προσωπικού των νοσοκομείων, αντιμετωπίζεται ως τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της αγανάκτησης.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας στη Δυτική και Βορειοδυτική Ελλάδα, όπου νοσηλεύονταν το μεσημέρι της Πέμπτης 30 ασθενείς στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και 10 διασωληνωμένοι στις δύο ΜΕΘ, το ενδεχόμενο της μη ανανέωσης των συμβάσεων των 200 περίπου εργαζόμενων μέχρι το τέλος του έτους, θεωρείται ως τεράστια απώλεια των όποιων δυνάμεων έχουν απομείνει πλέον για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στις 10.00 το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων θα εκδικαστεί η αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής, ώστε οι συμβάσεις των 200 περίπου εργαζόμενων που λήγουν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους, να παραταθούν και να μην προχωρήσει ταυτόχρονα η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση των υπηρεσιών σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας σε ιδιώτη.

Όπως ανέφερε η Ελ. Γκόγκου, ως εκπρόσωπος των συμβασιούχων του ΠΓΝΙ, αυτό που ζητούν από τη διοίκηση του νοσοκομείο, είναι να καταθέσει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν και την εμπειρία και την εξειδίκευση να συνεχίσουν να εργάζονται και να παρέχουν υπηρεσίες στο νοσοκομείο, κάτι άλλωστε που έλεγε το ΔΣ του νοσοκομείου σε απόφασή του τον Απρίλιο. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γ. Φλούδας, όπως και ο Γ. Πρέντζας από το ΔΣ και την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών τόνισαν, ότι το αίτημα των εργαζόμενων δεν είναι τίποτε περισσότερο από το αυτονόητο.

«Υπάρχει η απόφαση του Απριλίου από το ΔΣ του νοσοκομείου, όπως και το ψήφισμα του περιφ. συμβουλίου που ζητά ομόφωνα να παραταθούν οι συμβάσεις. Τίποτε άλλο πέρα από το αυτονόητο και απολύτως απαραίτητο, δε ζητάμε. Δε γίνεται να προσθέσουμε μεγαλύτερες δυσχέρειες στις ήδη υπάρχουσες και γι’ αυτό ζητάμε παράταση των συμβάσεων με προσωρινή διαταγή και τις επόμενες ημέρες να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης και του υπ. Υγείας, η οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος με τους συμβασιούχους», ανέφερε ο κ. Φλούδας.

«Καθοριστικής σημασίας θα είναι η στάση της διοίκησης του νοσοκομείου στην εκδίκαση της υπόθεσης. Η μόνη καθαρή, δίκαιη και υγειονομικά σοφή και ασφαλής λύση, είναι η παράταση της διάρκειας των συμβάσεων», τόνισε από την πλευρά του ο Γ. Πρέντζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ