ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Μεγάλη η διασπορά στα Ιωάννινα, αντέχει το ΕΣΥ

Κυρίως ενδοοικογενειακά γίνεται και στην πόλη μας η διασπορά του ιού, τη στιγμή που σε αρκετές περιπτώσεις, πλην των παιδιών, δεν έχουν πλέον νόημα οι ιχνηλατήσεις – 293 νέα κρούσματα χθες στα Γιάννενα, όπου παρουσιάζεται και οριακή μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα

 

Αρκετές λεπτομέρειες για την εικόνα με την εξέλιξη της πανδημίας στα Ιωάννινα, έδωσε χθες, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Αγνή Νάκου, σημειώνοντας αρχικά πως υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και μάλιστα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Σύμφωνα με την κα. Νάκου, οι αρμόδιοι φορείς διαπιστώνουν θετικά κρούσματα τόσο σε μικρά παιδιά και μωρά, όσο και σε όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδας.

«Δυστυχώς είναι μια κατάσταση η οποία απεικονίζεται και στα νούμερα που καθημερινά ανακοινώνονται από το ΕΟΔΥ όπου και στα Γιάννενα αλλά και στις άλλες περιφερειακές ενότητες βλέπουμε μια σταθερότητα με πολύ μικρές αυξομειώσεις κάποιες μέρες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για το αν ένα μεγάλο μέρος της διασποράς, μεταφέρεται ενδοοικογενειακά, η κα. Νάκου απάντησε καταφατικά, τονίζοντας πως νοσούν ολόκληρες οικογένειες, για να σημειώσει πως παρότι περίμεναν μια αύξηση με τα σχολεία, δεν φαίνεται να έχουν συμβάλλει τόσο πολύ στην διασπορά καθώς τα μέτρα τηρούνται.

«Η συνολική εικόνα που έχουμε, είναι πως είναι μικρή η αύξηση των κρουσμάτων. Δηλαδή κάποιο παιδάκι να νόσησε μέσα στο σχολείο. Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις αλλά ακόμη έχουμε ενδοοικογενειακές μεταδόσεις που συνεχίζονται», τόνισε.

Όσο για την κατάσταση στα νοσοκομεία και αν αυτά αντέχουν από το βάρος της πανδημίας, η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως τα δύο μεγάλα νοσοκομεία των Ιωαννίνων αντέχουν, την ώρα που δέχονται επίσης ασθενείς και από άλλες περιοχές και στις μονάδες λοιμωδών, αλλά και στις μονάδες εντατικής θεραπείας. «Προς το παρόν είμαστε καλά συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλα προβλήματα», ανέφερε.

Θετικά είναι εν μέρει και τα μηνύματα από το μέτωπο των εμβολιασμών, καθώς όπως φαίνεται οι τρίτες δόσεις προχωρούν, ακόμη και με εμβολιασμούς παιδιών. Το πρόβλημα, όπως τόνισε η κα. Νάκου, εντοπίζεται στις πρώτες δόσεις με τα νούμερα να δείχνουν πάρα πολύ μικρή κινητικότητα, ακόμη και μετά από την επιβολή προστίμων.

Εν συνεχεία, απαντώντας σε ερώτηση για την συνεργασία με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, όσον αφορά τους ελέγχους στα απομακρυσμένα σημεία, η κα. Νάκου στάθηκε στην πάρα πολύ συνεργασία τους.

«Με την ερώτησή σας μου δίνετε την ευκαιρία να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τόσο την υπεύθυνη την κυρία Πανίδη όσο και όλο το προσωπικό των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ γιατί πραγματικά αν δείτε τις καθημερινές εξορμήσεις και τον καθημερινό αριθμό δειγμάτων που λαμβάνουν που είναι πάνω από 2000, μας βοηθούν πάρα πολύ σε αυτό το σημείο και συμβάλλουν άμεσα στην καταπολέμηση κατά της διασποράς της πανδημίας», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Όπως κι εσείς χθες αν είδατε στα δελτία ήταν σε απομακρυσμένες περιοχές όπως το ανατολικό Ζαγόρι, σε δομές, είναι στα νοσοκομεία κάθε μέρα, στα δύο σταθερά σημεία σε ιατρικές δομές είναι παντού. Και όλα αυτά οργανώνονται σε συνεργασία και με τους τοπικούς προέδρους και με τους δήμαρχος έχουμε άριστη συνεργασία», υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, η κα Νάκου αναφέρθηκε και στις ιχνηλατήσεις, για τις οποίες τόνισε πως έχουν νόημα ανεξαρτήτως της μεγάλης διασποράς, ενώ τόνισε πως δίνεται προτεραιότητα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και στα παιδιά σχολικής ηλικίας, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση. Ανησυχητικό είναι βέβαια, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ειλικρίνεια στην ιχνηλάτηση όπως ανέφερε η κα. Νάκου.

«Δυστυχώς το έχουμε πει και παλιότερα και ακόμη το λέμε, πως με μεγάλη δυσκολία μας δίνουν επαφές, με μεγάλη δυσκολία βλέπουμε αν τηρούν την καραντίνα και ειδικά τώρα που σε πολλές περιπτώσεις τα πρωτόκολλα τους καλύπτουν.  Για παράδειγμα, ένας εμβολιασμένος όποιος μες το σπίτι το έχει δύο ή τρία θετικά το πρωτόκολλο τον καλύπτει να πάει για δουλειά παρόλα αυτά, βλέπουμε την ίδια οικογένεια όλοι να νοσούν», τόνισε, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρχει μια κατανόηση και ευελιξία από τους εργοδότες όσων νοσούν, προκειμένου να λείψει κάποιος υπάλληλος που νοσεί. «. Βέβαια αυτό είναι δύσκολο παρόλα αυτά εμείς τους λέμε ότι με αυξημένα μέτρα και αυξημένη προστασία, μπορούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, αυτό που προβλέπει και το πρωτόκολλο», κατέληξε η αντιπεριφερειάρχης.

Τα χθεσινά κρούσματα

Παράλληλα, σχεδόν εκατό ήταν χθες Τρίτη οι νεκροί από τον κορωνοϊό που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, 98 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ενώ 653 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν 17.409 νέα κρούσματα έπειτα από 360.105 τεστ, ενώ έγιναν 432 εισαγωγές.

Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.409, εκ των οποίων 55 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.830.263 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 401 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.750 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 98, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.852 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 653 (59.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 525 (80.4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (19.6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.986 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 432 (ημερήσια μεταβολή -7.1%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 484 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στην Ήπειρο

Χθες, Τρίτη, ο ΕΟΔΥ, κατέγραψε συνολικά σε όλη την Ήπειρο, 598 νέα κρούσματα.

Από αυτά τα 293 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 157 στην Π.Ε. Άρτας, 96 στην Π.Ε. Πρέβεζας και 52 νέες μολύνσεις βρέθηκαν στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Από την άλλη, πτωτικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασαν τα αστικά λύματα των έντεκα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε μία από τις δώδεκα περιοχές.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης.

Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Συγκεκριμένα, οι καθαρά πτωτικές τάσεις κυμάνθηκαν από -31% στο Βόλο μέχρι -68% στο Ρέθυμνο, ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη και στα Ιωάννινα. Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα, από 17 έως και 23 Ιανουαρίου, στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή μείωση (-29%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 10 έως 16 Ιανουαρίου.