Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Βαδίζουν προς το «κόκκινο» Θεσπρωτία και Πρέβεζα

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων επιβεβαιώνεται σε νέους και νέες και όπως προκύπτει από την ιχνηλάτηση, η διασπορά προκύπτει από τον συγχρωτισμό σε καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης

 

Μειωμένα συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες είναι το τελευταίο 24ωρο τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανά τη χώρα (2.218). Αντιθέτως, αυξήθηκε περαιτέρω (250 από 241) ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ, ενώ και πάλι είναι διψήφιος (13) ο ημερήσιος αριθμός θυμάτων.

Πιο αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.218, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 539.337 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 124 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.569 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 13, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.237 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 250 (60% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 85.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.882 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 224 (ημερήσια μεταβολή +6.16%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 233 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Θεσπρωτία και Πρέβεζα

Την ίδια στιγμή, με τη διασπορά του ιού όπως αποτυπώνεται μέσα από την καθημερινή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων να είναι τεράστια και τους αριθμούς των καθημερινών καταγραφών, να συνεχίζουν ένα ράλι ανόδου την τελευταία εβδομάδα, η Θεσπρωτία είναι η περιοχή που παίρνει τα ηνία από την Πρέβεζα και βαδίζει ολοταχώς προς το «κόκκινο».

Μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, στη Θεσπρωτία, ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε εργαστηριακά περισσότερα από 150 νέα κρούσματα, με τον μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών να βρίσκεται στο 23,14 και τα κρούσματα στην αναλογία πληθυσμού να φτάνουν τα 80 ανά 100.000 κατοίκους.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων επιβεβαιώνεται σε νέους και νέες και όπως προκύπτει από την ιχνηλάτηση, η διασπορά προκύπτει από τον συγχρωτισμό σε καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης.

Το ίδιο επιβεβαιώνεται και στην Πρέβεζα που το Σάββατο κατέγραψε 15 νέα κρούσματα, με τον μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών να ανέρχεται σε 21,86, τη δε αναλογία σε πληθυσμό να είναι στο 26 ανά 100.000 κατοίκους. Τα Ιωάννινα κατέγραψαν το Σάββατο 26 νέα κρούσματα με τους δείκτες να καταγράφουν σταθερή πορεία το τελευταίο 20ήμερο, ,όπως και στην Άρτα που κατέγραψε το Σάββατο 9 εννέα κρούσματα.

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η επιστροφή των εκδρομέων, το στοίχημα είναι η αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού σε όλη τη χώρα, που βρίσκεται συνολικά λίγο πάνω από το 50%.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Σάββατο στα Ιωάννινα έγιναν μόλις 72 πρώτες δόσεις εμβολίων, στην Άρτα 50, στην Πρέβεζα 61 και στη Θεσπρωτία μόλις 37.

Στην προσπάθεια αυτή έρχονται να προστεθούν μετά τους «καταδρομικούς» εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον, από κινητές μονάδες υγείας, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάσουν με το μονοδοσικό εμβόλιο πολίτες που για λόγους υγείας κυρίως αδυνατούν να μετακινηθούν προς τα εμβολιαστικά κέντρα, όπως ανέφερε ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Γ. Νικόπουλος.

Η κατανομή

Τέλος, σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή χθες στην Ήπειρο, εντοπίστηκαν συνολικά 55 νέα κρούσματα.

Από αυτά 18 βρέθηκαν στην Π.Ε. Πρέβεζας, από 14 στις Π.Ε. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και εννέα νέα κρούσματα κατέγραψε η Π.Ε. Άρτας.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ