Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022

ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ – Ριζικές αλλαγές και βελτιώσεις με όρους και κανόνες

Το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να διαμορφώσει μία νέα εικόνα καθορίζοντας ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας με στόχο να αντιμετωπιστούν διαχρονικές παθογένειες και να προχωρήσει η από-ιδρυματοποίηση των παιδιών

 

Σε μια επιβεβλημένη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Μονάδων Προστασίας Παιδιού προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με απώτερο στόχο την από-ιδρυματοποίηση των παιδιών.

Παράλληλα το υπουργείο επιχειρεί να διαμορφώσει μία νέα εικόνα στις Μονάδες Προστασίας Παιδιού, καθορίζοντας ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας και θέτοντας όρους και κανόνες. Στο πλαίσιο αυτό σε δηλώσεις της στο Ioannina TV, η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου Μαρία Τσολάκη, επισήμανε πως η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αποτελούσε μία μεγάλη αναγκαιότητα, για να αντιμετωπιστούν διαχρονικές παθογένειες.

Σημείωσε από την άλλη, ότι δεν μπαίνει ζήτημα κατάργησης καμίας δομής στη χώρα, αφού όλες θα έχουν χρονικό περιθώριο ενός έτους να «συμμορφωθούν» και να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους, το κανονιστικό πλαίσιο που θέτει η Υπουργική απόφαση.

Το σημαντικότερο όλων όμως, όπως ανέφερε, είναι ο στόχος, που πέραν των λειτουργικών αναγκών και της βελτίωσής τους, είναι η από-ιδρυματοποίηση, που επιτυγχάνεται με δύο τρόπους. «Ο πρώτος είναι η αναδοχή – υιοθεσία και ο δεύτερος η παροχή της δυνατότητας σε εφήβους άνω των 15 ετών, να διαμένουν σε Στέγες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης», σημείωσε η κα Τσολάκη.

Στην Ήπειρο

Έτσι, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου έχει στην ευθύνη και αρμοδιότητά του τέσσερις συνολικά Μονάδες Προστασίας Παιδιού, εκ των οποίων οι τρεις λειτουργούν κανονικά, φιλοξενώντας συνολικά 40 παιδιά.

Όπως ανέφερε η κα Τσολάκη, σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου και το Υπουργείο εξελίσσεται η διαδικασία της αναδιάρθρωσης για τη λειτουργία της δομής στην Κόνιτσα, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει εφήβους, γιατί πέραν των κτιριακών υποδομών η περιοχή διαθέτει ένα δίκτυο δομών και υπηρεσιών που κρίνονται απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της δομής.

«Εκείνο που υλοποιήσαμε εκτός από τη βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών, είναι να προχωρήσουμε και σε μία ηλικιακή διαφοροποίηση για τα παιδιά που φιλοξενούνται στις Μονάδες μας. Στους Φιλιάτες φιλοξενούμε μόνον εφήβους άνω των 13 ετών, στη Μονάδα στα Ιωάννινα, έφηβα κορίτσια και τις οικογένειες από την Ουκρανία και στην Πωγωνιανή φιλοξενούμε παιδιά ηλικίας 4-12 ετών. Αυτό που σχεδιάζουμε, είναι να μετασχηματίσουμε μία από τις τέσσερις δομές σε κάτι διαφορετικό και ελπίζουμε, ότι θα το καταφέρουμε», τόνισε η κα Τσολάκη.

Υιοθεσίες και εκπαίδευση γονέων

Εν τω μεταξύ, παρά τη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας και όπως ανέφερε στο Ioannina TV η κα. Τσολάκη, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας στην Ήπειρο ολοκλήρωσε τα τελευταία χρόνια, επτά υποθέσεις υιοθεσίας, καθώς επίσης και δύο προγράμματα εκπαίδευσης γονέων και ένα τρίτο βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η παιδική προστασία είναι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος τομέας της κοινωνικής πολιτικής και η Πολιτεία χρειάζεται να κάνει συντονισμένα βήματα . Απαιτείται στήριξη των παιδιών και στο σχολικό περιβάλλον και στο οικογενειακό με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Αυτό που συνηθίζουμε να κάνουμε, είναι να μιλάμε συνεχώς για τα παιδιά, αλλά να μη μιλάμε στα ίδια τα παιδιά και αυτό έχει διάφορες προεκτάσεις και επιπτώσεις, όπως δυστυχώς, βλέπουμε καθημερινά τριγύρω μας», κατέληξε η κα Τσολάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ