Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΠΑΛΙΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ – Πρόσω ολοταχώς για το Κέντρο για το Παιδί

«Πράσινο φως» για τη δημοπράτηση του έργου, από τον Δήμο Ιωαννιτών, προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ και την αξιοποίηση ενός παλιού κτιρίου την καρδιά του αστικού ιστού της πόλης

 

Το «πράσινο φως» άναψε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς διατύπωσε σύμφωνη γνώμη για τα σχέδια τευχών διακήρυξης και την ανοιχτή διαδικασία ηλεκτρονικού διαγωνισμού του έργου «Δημιουργία Κέντρου για το Παιδί».

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.012.686,40 ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Ιωαννιτών.

Παράλληλα, τη δημοπράτηση του έργου δημιουργίας Κέντρου για το Παιδί ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στην καρδιά του αστικού ιστού που αφενός θα αξιοποιήσει τις παλιές και εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις του «Ασύλου Ανιάτων» και αφετέρου θα δημιουργήσει σημαντικές κοινωνικές υποδομές.

Επιπλέον με την συγκεκριμένη παρέμβαση θα αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή και θα ικανοποιηθεί ένα αίτημα ετών των κατοίκων.

Τι προβλέπει η μελέτη

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην μελέτη στους χώρους του Ασύλου Ανιάτων θα κατασκευαστεί κτίριο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ επιφάνειας 635 τετραγωνικών το οποίο θα έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και θα περιλαμβάνει όλους τους απαιτούμενους χώρους -αίθουσες-γραφεία για την εύρυθμη λειτουργία του. Το κτίριο θα διαθέτει υπόγειο επιφάνειας 175.30 τμ. το οποίο θα περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους.

Θα κατασκευαστεί επίσης κτίριο ΚΔΑΠ επιφάνειας 490 τετραγωνικών το οποίο θα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και όλους τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους ώστε να εξυπηρετεί παιδιά τυπικής ανάπτυξης.

Ο υπαίθριος χώρος θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος και εξοπλισμένος με γνώμονα την απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Στεγασμένους υπαίθριους χώρους, υπαίθριο χώρο παιχνιδιού με εξοπλισμό και όργανα (παιχνίδια) κατάλληλα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και από άτομα με αναπηρία, διαδρομές ποδηλάτου, χώρους πρασίνου και θέσεις στάθμευσης.

«Με την απόφαση για την δημοπράτηση του Κέντρου για το Παιδί ολοκληρώθηκε μία επίπονη διαδικασία για τον Δήμο και τις υπηρεσίες. Το έργο είναι ένα από τα σημαντικότερα και για την περιοχή αλλά και για τα παιδιά με τα ειδικά χαρίσματα. Ένας χώρος εγκαταλειμμένος και αποκομμένος από την γειτονιά θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο και θα γίνει ένα ζωντανό κύτταρο της περιοχής», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος.

Η Οικονομική Επιτροπή κατά την σημερινή της συνεδρίαση προχώρησε στην ανάκληση αποφάσεων δημοπράτησης ορισμένων έργων και στην εκ νέου δημοπράτησή τους καθώς δεν κατέστη εφικτή η ολοκλήρωση της διαδικασίας ως τις 31-12-2020.

Το αποχετευτικό Ροδοτοπίου

Τέλος, με έγγραφο της Ε.Υ.Δ. Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου προς το Δήμο Ζίτσας διατυπώνεται η θετική γνώμη της υπηρεσίας για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του υποέργου «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων τμήματος οικισμού Τ.Κ. Ροδοτοπίου», προϋπολογισμού 1.936.230 ευρώ.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ