ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – Κομβικός ο ρόλος του στη δημόσια υγεία

Η χρονιά που πέρασε σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα για το νοσοκομείο, καθώς μετά την πανδημία, παρουσιάζει αύξηση στο σύνολο των εξυπηρετούμενων ασθενών – Στα 88 εκ. ευρώ έκλεισε ο προϋπολογισμός το 2022, αυξημένος κατά 11,5 από το 2021

 

Ιδιαίτερα κομβικός και σημαντικός είναι ο ρόλος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, στη δημόσια υγεία, τη στιγμή που το μεγαλύτερο νοσηλευτικό Ίδρυμα της Βορειοδυτικής Ελλάδας, επιστρέφει για τα καλά στην κανονικότητα και σε ρυθμούς προ πανδημίας, όπως αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία για το 2022.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του 2022 και όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο διοικητής, Νίκος Κατσακιώρης, αποδεικνύει την επιστροφή στην κανονικότητα, με αύξηση άνω του 4% στο σύνολο των εξυπηρετούμενων ασθενών σε σχέση με το 2021. Μία χρονιά μάλιστα που η πανδημία ήταν παρούσα, αν και με μικρότερα αριθμητικά στοιχεία και αντίστοιχους δείκτες σε σχέση με το 2020.

Από την άλλη, και όπως είπε ο κ. Κατσακιώρης, το εξαιρετικά παρήγορο είναι πως και το 2022 όπως και το προηγούμενο έτος το κράτος ενίσχυσε σημαντικά τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου έχοντας αντιληφθεί και το ρόλο του αλλά και τις μεγάλες ανάγκες στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο κ. Κατσακιώρης τόνισε πως ο προϋπολογισμός έκλεισε στα 88 εκ ευρώ το 2022 αυξημένος κατά 11,5 από το 2021 ενώ το 2019 είχε κλείσει στα 66,6 εκ. ευρώ.

«Προφανώς η αύξηση του προϋπολογισμού έχει να κάνει και με την αναγνώριση του ρόλου και της δουλειάς που γίνεται στο νοσοκομείο, όπως όμως και στην εμπιστοσύνη που δείχνει η κεντρική διοίκηση στο ΠΓΝΙ. Η αύξηση αυτή μας ικανοποιεί και μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε το μέλλον», ανέφερε.

Προσωπικό και υποδομές

Παράλληλα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ενισχύθηκε στα χρόνια της πανδημίας με προσωπικό και σύντομα πρόκειται να ενισχυθεί με 58 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού ενώ θα ακολουθήσει πρόσληψη και μόνιμου ιατρικού προσωπικού.

Επίσης, στο νοσοκομείο εκτελούνται έργα κτιριακής αναβάθμισης και στόχος της διοίκησης είναι η ενεργειακή του αναβάθμιση. Ολοκληρώθηκε ήδη η κατασκευή του νέου ελικοδρομίου και έχει υποβληθεί αίτηση άδειας λειτουργίας.

Πραγματοποιήθηκε η διοικητική παραλαβή του κτιρίου στο οποίο θα λειτουργεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παίδων και Εφήβων, με τον προϋπολογισμό να καλύπτεται αντίστοιχα από την Περιφέρεια Ηπείρου και το νοσοκομείο.

Στο τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί επίσης η κατασκευή του χώρου και η εγκατάσταση του PETCT δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος αξίας 1,8 εκ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα υπολογίζεται η ολοκλήρωση του έργου αυτόνομης μονάδας ύπνου της Πνευμονολογικής κλινικής ενώ το νοσοκομείο προχωρά στη βελτίωση του ιατροτεχνολογικού του εξοπλισμού. Ακόμη εγκρίθηκε η σκοπιμότητα προμήθειας – εγκατάστασης συγκροτήματος παραγωγής ιατρικού οξυγόνου που θα καταστήσει το νοσοκομείο αυτόνομο στο συγκεκριμένο αέριο που θα παράγεται με χαμηλότερο κοστολόγιο.

Μελέτη ανάπτυξης

Εξάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα όπως ανέφερε ο κ. Κατσακιώρης παρουσιάστηκε στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου η νέα ρυθμιστική μελέτη ανάπτυξης με προτάσεις που αντιμετωπίζουν χωροταξικά προβλήματα των κλινικών μονάδων, των εργαστηρίων και των τμημάτων, εξασφαλίζοντας τη δυναμική τους ανάπτυξη.

«Μέσα στις προτάσεις εντάσσεται και η επέκταση του ΤΕΠ κατά 1300 τ.μ. που έχει τεθεί σε προτεραιότητα στα στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης του νοσοκομείου» σημείωσε ο κ. Κατσακιώρης.

Τα στοιχεία

Έτσι, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, διαχειρίστηκε τον κύριο όγκο των ασθενών από την αρχή της πανδημίας και μέχρι 31-12-2022 τα ΤΕΠ covid επισκέφθηκαν 16.000 ασθενείς, οι 6.000 εκ των οποίων το 2022, νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΛ, ΜΕΘ και ΜΕΛ παίδων 3.420 ασθενείς, έγιναν 213.000 μοριακοί έλεγχοι και 123.000 εμβολιασμοί.

Για το προηγούμενο έτος στο ΠΓΝΙ εξυπηρετήθηκαν 355.000 ασθενείς, νοσηλεύθηκαν 90.200, με αύξηση 22,74% από το 2021 και πραγματοποιήθηκαν 10.500 χειρουργικές επεμβάσεις, οι 8.800 εκ των οποίων αφορούσαν προγραμματισμένες επεμβάσεις και οι υπόλοιπες ήταν επείγουσες και έκτακτες.

Διενεργήθηκαν πλέον των 4 εκ. εργαστηριακών εξετάσεων 185.000 απεικονιστικές εξετάσεις ενώ στα εξωτερικά ιατρεία εξυπηρετήθηκαν 176.00 ασθενείς εκ των οποίων 14.100 στα εξωτερικά ιατρεία ογκολογίας.

Θέμα προς διερεύνηση ως κοινωνικό ζήτημα θα πρέπει να αποτελέσει η μείωση που καταγράφεται στις γεννήσεις κατά 8% σε σχέση με το 2021 όπου πραγματοποιήθηκαν 1150 τοκετοί στο ΠΓΝΙ. Εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου με 2,16 ημέρες είναι η μέση διάρκεια νοσηλείας των ασθενών.

Για τις διακομιδές

Ερωτηθείς τέλος ο κ. Κατσακιώρης για το ζήτημα που προέκυψε εκ νέου με τις διακομιδές και την προσφυγή στη δικαιοσύνη από τους γιατρούς της ΜΕΘ τόνισε πως αποτελεί αρμοδιότητα του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας που επικυρώνεται ως εισήγηση από το Δ.Σ και αφορά στις πλέον κατάλληλες συνθήκες για την ασφαλή διακομιδή ασθενών.

Αξίζει να σημειωθεί όπως τόνισε ο κ. Κατσακιώρης ότι ο αριθμός των διακομιδών από το ΠΓΝΙ εκτός Ιωαννίνων σε ετήσια βάση είναι μονοψήφιος.