ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – «Ναι» στη φύλαξη των ΑΕΙ, αλλά προέχει η ακαδημαϊκή ελευθερία

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή του, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση και τον προπηλακισμό του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και για τη λεηλασία του γραφείου του.

Μάλιστα οι αρχές του Πανεπιστημίου, καταδικάζουν απερίφραστα και κατηγορηματικά την επιχειρούμενη καταρράκωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας με την επίθεση στο πρόσωπο του συναδέλφου Καθηγητή Δ. Μπουραντώνη και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε τέτοιες αντιδημοκρατικές τακτικές, που γίνονται μάλιστα ιδιαίτερα ειδεχθείς όταν συνοδεύονται από  δήθεν πολιτικά επιχειρήματα για να αποκρύψουν τον χουλιγκανισμό και την ομοιότητα των επίδοξων «τιμωρών» με πρακτικές του υποκόσμου και του παρακράτους. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και σεβασμού των διαφορετικών απόψεων. Η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να είναι σε εγρήγορση και συνεπής στην προσπάθεια εξάλειψης αυτών των φαινομένων που πλήττουν την ίδια τη δημοκρατία στους ακαδημαϊκούς χώρους» επισημαίνεται.

Την δημόσια διαπόμπευση του πρύτανη καταδίκασε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, λέγοντας ότι στο πρόσωπο του πρύτανη προσβάλλεται το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο κ. Αλμπάνης μετείχε στην τηλεδιάσκεψη που έγινε με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της χώρας αλλά και δυο υπουργούς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χρυσοχοϊδη αλλά και την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως όπου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και την ενίσχυση της φύλαξής τους.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σημείωσε χθες πως τάσσεται «υπέρ της φύλαξης των πανεπιστημίων, αλλά προτάσσοντας την ακαδημαϊκή και δημοκρατική ελευθερία η οποία δεν πρέπει να χαθεί γιατί θα δημιουργήσει «κλειστά για την κοινωνία πανεπιστήμια» και αυτό «δεν θα ήταν καλό», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αναφορικά με την επίθεση δήλωσε ότι είναι «αποτροπιαστικό και θλιβερό γεγονός. Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα την ενέργεια. Το πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, είναι χώρος δημοκρατίας», ενώ αναφερόμενος στην συζήτηση που έγινε είπε ότι τέθηκε επί τάπητος η αναβάθμιση της ασφαλείας στα πανεπιστημιακά  ιδρύματα και η «αυστηροποίηση του πλαισίου για τις παραβατικές συμπεριφορές» εντός αυτών.

Καταθέτοντας την δική του άποψη ανέφερε ότι «όποια μέτρα ληφθούν στην κατεύθυνση της ασφάλειας των πανεπιστημίων, δεν θα πρέπει να επηρεάζουν την ακαδημαϊκή λειτουργία και ελευθερία» σημειώνοντας ότι «ανάλογες δηλώσεις έχουν κάνει για το θέμα αυτό και άλλα πανεπιστήμια και φοιτητικές παρατάξεις», ενώ όπως είπε και ο καθηγητής Μπουραντώνης, δεν ταυτίστηκε με την πρόταση Κεραμέως για τη φύλαξη ιδρυμάτων από ένστολους.

Όσο για την αυστηροποίηση ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να κάνει νομοθετικές αλλαγές, αλλά επιφυλάσσομαι στο γεγονός ότι δεν πρέπει να παραβιάζουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και λειτουργία» δίνοντας σχετικά παραδείγματα άλλων χωρών όπως της Αμερικής όπου και ο ίδιος έχει βρεθεί στα πλαίσια των σπουδών του.