ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΑ ΖΩΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Ραγδαίες οι εξελίξεις για την οριοθέτηση της Παμβώτιδας

Ο Νόμος 5092/2024 δρομολογεί σημαντικές αλλαγές και δικαιώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έβλεπαν να χάνουν τις περιουσίες τους, λόγω αστήρικτων νομικά αποφάσεων – Ζητούμενο η αλλαγή σχεδιασμού για το έργο του ποδηλατόδρομου, το οποίο οδηγείται στις… καλένδες

 

Τα πάνω – κάτω ήρθαν τις τελευταίες ημέρες στο μείζον ζήτημα της οριοθέτησης της λίμνης Παμβώτιδας, μετά και την αποκάλυψη που έκανε η εφημερίδα «Ελευθερία» και το Epirusonline, αναφορικά με το Νόμο 5092/2024 και τις αλλαγές που αυτός επιφέρει και στην παραλίμνια ζώνη των Ιωαννίνων.
Ο νόμος αυτός, όπως έγινε γνωστό μέσα από το προαναφερόμενο ρεπορτάζ φέρνει σημαντικότατες αλλαγές, τόσο σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς όσο και με τις προοπτικές υλοποίησης έργων, καθώς προβλέπει την αναγνώριση και κατοχύρωση της ατομικής ιδιοκτησίας όπου κι αν αυτή βρίσκεται, εφόσον αποδεικνύεται από εμπράγματα δικαιώματα, ήτοι νόμιμους τίτλους κτήσης των ακινήτων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία» και του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου, οι τίτλοι θα πρέπει να προσκομιστούν στην Κτηματική που αφού τους εξετάσει είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει τις ιδιοκτησίες, κάτι που σημαίνει πως όπου έχουν χαραχθεί «κόκκινες» γραμμές και υπάρχουν ιδιοκτησίες, οι γραμμές παύουν να υφίστανται. Αυτό οδηγεί όπως έχουμε ήδη αναφέρει και σε μία σειρά άλλων πραγμάτων όπως είναι ο επανακαθορισμός της οριοθέτησης της λίμνης.
Δηλώσεις από τον Π. Κολόκα
Μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα – Όμορφη Πόλη», Παντελής Κολόκας, προχώρησε την Παρασκευή σε δηλώσεις στα τοπικά Μέσα ενημέρωσης, όπου έκανε λόγο για μία εξέλιξη που έρχεται να δικαιώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έβλεπαν να χάνουν τις περιουσίες τους, λόγω αστήρικτων νομικά, αποφάσεων της διοίκησης, και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, χωρίς αποζημίωση.
Άλλωστε ο κ. Κολόκας, ήταν από εκείνους που είχαν πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις των τελευταίων ετών, κυρίως μετά την ανακοίνωση του δήμου Ιωαννιτών το 2019 ότι προχωρά τον ποδηλατόδρομο στο τμήμα Μάτσικας – Πέραμα και πολύ περισσότερο μετά την ανακοίνωση της επέκτασης του έργου περιμετρικά της λίμνης από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Κολόκας υπενθύμισε τις παρεμβάσεις του παρελθόντος, οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψιν από τους τοπικούς φορείς της αυτοδιοίκησης, που καλούνται όμως πλέον να συμμορφωθούν και να αναγνωρίσουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας στους πολίτες.
«Εμείς μιλούσαμε για τους κινδύνους, αλλά δεχόμασταν επιθέσεις και κριτική, ότι εξυπηρετούμε συμφέροντα. Επιμένουμε και σήμερα, ότι όπου υπάρχουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών και σεβασμός στο περιβάλλον, μπορεί να διαμορφωθεί ένα μοντέλο ήπιας ανάπτυξης, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Κολόκας.
Αλλαγή σχεδιασμού;
Σύμφωνα με τον κ. Κολόκα, ο νέος Νόμος βάζει «βόμβες» στα χέρια του δήμου Ιωαννιτών που καλείται πλέον να συμμορφωθεί και να αλλάξει τις θέσεις και τον σχεδιασμό του για ζητήματα, όπως ο παραλίμνιος πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος ή το μείζον ζήτημα του δημοτικού καταστήματος «Κυρά – Φροσύνη» και του Υπνωτηρίου Αστέγων του δήμου.
«Αν οι συναρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες δεν επέμεναν να έχουν κλειστά τα αυτιά τους σε αυτά που λέγαμε και συζητούσαν με τους πολίτες, δε θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Να ταλαιπωρούνται εκατοντάδες πολίτες, να δαπανούν χρήματα για δικαστήρια και προσφυγές και επίσης να μην ξέρουμε αν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα τα 12 εκ. ευρώ για το έργο του ποδηλατοδρόμου γύρω από τη λίμνη. Θα πρέπει να αρχίσει άμεσα ο διάλογος και εκτιμώ ότι ακόμη και σήμερα μπορούν να βρεθούν λύσεις», σημείωσε ο κ. Κολόκας.
Καταλήγοντας επέρριψε ευθύνες στη δημοτική αρχή Μπέγκα της περιόδου 2019 – 2019 στην οποία και ο ίδιος συμμετείχε ως αντιδήμαρχος, για τις λανθασμένες αποφάσεις που έλαβε τότε με τον σχεδιασμό του ποδηλατόδρομου, παρότι και ο ίδιος είχε διαχωρίσει τη θέση του στο δημοτικό συμβούλιο, προειδοποιώντας ότι το μόνο που πετυχαίνει ο δήμος είναι να δημιουργήσει αδιέξοδα.
«Το ίδιο έπραξε και με το ακίνητο της «Κυρά Φροσύνης» στο οποίο επιχείρησε μέσω της ΔΗΑΝΕΤΑΙ το 2018 να αλλάξει την οριοθέτηση στο σημείο όπου βρίσκεται, δεν τα κατάφερε όμως αφού δεν κατάφερε να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς,, με συνέπεια να δεσμεύσει και τον ενοικιαστή που θα έχει κάθε λόγο να ζητήσει πλέον και αποζημίωση από τον δήμο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κολόκας.